Månadens Vinhus: Domaine de Mourchon

Färdas vi österut från välkända Chateaneuf-du-Pape i södra Rhônedalen anländer vi till Vacqueyras, med ännu en känd granne söderut; Gigondas. Härifrån är det i stort sett bara ett stenkast till det lilla dolda distriktet Séguret, där månadens vinhus Domaine de Mourchon ligger. 
I månadens vinhus besöker vi en lite oupptäckt appellation av södra Rhonedalen.

Månadens Vinhus: Domaine de Mourchon

Både Séguret och Domaine de Mourchon är nog nya namn för vår svenska öron och våra vinglas. Turister som söker sol, kultur och fin natur besöker däremot gärna Séguret, som är en pittoresk liten by med omkring 900 invånare. Smeknamnet ”den vackraste byn i Frankrike” säger en hel del. 

Appellationen Seguret har däremot en hel del likheter med de mer kända områdena som nämnda Gigondas, Vacqueyras och även Chateauneuf-du-Pape. 

Vinerna härifrån klassas som AOP – Appelation d’Origine Protégée, där man tittar på skördeavkastning, druvsorter och även skördeteknik, allt enligt regelverket för det franska appellationssystemet. Området i sig är litet, 471 hektar ligger under vinodling enigt färska siffror. Rött vin dominerar med över 90 procent av all produktion, därefter kommer lika delar rosé och vitt vin. 

För mer info, kika på: https://www.vins-rhone.com

En stor fördel i området är framför allt höjden, altituden och den varierade jordmånen. Kalksten, lera och sten täcker jordarna, precis som i många andra delar av södra Rhônedalen. Somliga vingårdar ligger uppåt 350 meter över havet och tack vare den kända mistralen finns här ofta en välbehövlig svalka, en efterlängtad sådan. Mistralen bidrar till vinernas friskhet och fina balans.

Domaine de Mourchon har stor glädje av dessa fördelar i Séguret. Gården köptes av familjen McKinlay från Skottland för över 20 år sedan. Hela 20 hektar vingårdar var redan planterade då, där många av stockarna började komma upp i en aktningsfull ålder som gav små och koncentrerade skördar. Dessvärre hamnade då all skörd hos kooperativen. Vingården hade inte vare sig tekniken eller ambitionen att göra vin på plats.

Hemsida: https://www.domainedemourchon.com/

Det hade däremot familjen McKinlay som byggde upp ett nytt modern vineri från grunden. Vineriet stod klart år 2000 och byggdes in i berget i ett trevåningsplan. Tack vare detta kan man dra nytta av de naturliga kalla källarna under jorden och även jobba med gravitation. En metod som är snällare mot druvorna, istället för att använda pumpar som anses vara mer aggressiva mot frukten.

Annons:

Månadens Vinhus: Domaine de Mourchon

 

Idag består Domaine av Mourchon av 32 hektar vingårdar, planterade på framför allt lera och kalksten upp mot höjder om 350 meter över havet. Tack vare altituden, olika mikroklimat och modern vinteknik får de fram en  – för södra Rhônedalen – en överraskande fin friskhet och fräschör i sina viner. Under åren har man även jobbat mot en ekologisk certifiering som blir helt klar i och med skörden 2020.

Domaine de Mourchon producerar både rosé, vitt och rött vin där grenache är den stora stjärnan. Merparten av vinerna vinifieras och lagras på cementtankar, ståltankar och i viss mån stora ekfat. Ännu en teknik för att få låta frukten att skina. Och det gör den. Vinerna har en imponerande renhet och balans där frukten har huvudrollen.

 

Utbudet på viner från Rhonedalen i Sverige är stort, särskilt från södra delarna. Vin från lilla Séguret är däremot sällsynt. Nu finns det i alla fall möjlighet att prova ett vin i det tillfälliga sortimentet från Domaine de Mourchon.

Domaine de Mourchon Tradition 2017, nr 95779. 149 kr. 6250 flaskor lanserades den 13/3.

Skön och frestande solvarm frukt. Vilda hallon, svenska jordgubbar och viol varvas med örter från Medelhavet, sirliga syror och söta tanniner lockar till påfyllning.

Grenachebaserad blend med 30 procent syrah och 10 procent carignan. Medelåldern på stockarna är 40 år. Här har man enbart använt sig av cementtankar för lagring.

Till viltkött som hjort och rådjur med svamp och rödvinssås. Eller konfiterad fläsksida med rotfrukter. Glad kyckling i ugn med örter och sötpotatis sitter inte heller fel.

Läs mer

Fler artiklar