Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Château Minuty
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Château Minuty 

För cirka 10 år sedan hände något på den svenska rosémarknaden. Plötsligt fylldes roséglasen med ljusa rosa droppar, och de syntes överallt. På uteserveringar. På balkongen, uteplatsen. I ditt kylskåp. I mitt kylskåp. Provence-rosén hade (äntligen) nått Sverige. Och därmed en högre rosa kvalitet.

Månadens Vinhus: Château Minuty

Jag var själv relativt ny i branschen och rosé var kanske inte mitt största och första fokus. Men visst såg jag också skiftet. Ett välkommet sådant. Svensken lämnade det saftiga och enkla rosévinet (ni vet den där på rund flaska) i förmån för en mer sofistikerad och fräsch stil. En stil som andades sommar och smakade av den franska rivieran. På den långsmala och lätt kurviga flaskan stod det klart och tydligt: M Minuty. 

Tio år senare och det har runnit mycket rosé under broarna, och främst under våren och sommaren. Minuty har fortfarande ett starkt fäste. De var först och är än idag ledande på marknaden. 

Men konkurrensen är benhård. Så var det inte för tio år sedan. Det gäller att hålla i takten, ständigt leverera kvalitet och kanske även komma med något nytt då och då. 

 

 

Minuty kan göra en check på samtliga parametrar. Det var en period då någon årgång tappade både i kraft och finess. Kanske på grund av ökad produktion och sämre skördar. Men nu tycker jag att de är tillbaka med råge igen. Årgång 2021 vibrerar av liv och energi.

– Vi förlorade 10 procent av vår frukt under 2021, berättar François Matton, en av ägarna, under sitt besök i Sverige. Våren var långsam och startade med frost som förstörde en del av frukten. Trots det har vinerna fått en fin harmoni och balans, tillägger han.

François driver Château Minuty tillsammans med sin bror Jean-Etienne Matton.  De för onekligen arvet vidare. Firman grundades 1936, då av bröderna Matton och Gabriel Fernet. De började sitt liv i vinbranschen med att investera i 75 hektar vinmarker. Idag består ägarna av 180 hektar, samtliga certifierade enligt HVE.

HVE, Haute Valeur Environnementale, är uppdelad i tre olika nivåer. Det är en strikt miljöcertifiering, formad 2010 på regeringsnivå. Här tar man hänsyn till allt, med hållbarhet som ett viktigt ledord. Det är idag en av de främsta hålllbarhets-märkningarna i Frankrike med över 8000 medlemmar. Även om HVE startade som en certifiering för jordbrukarna, består medlemsantalet idag av över 80 procent vinproducenter.

– På hemmaplan är vi det mest sålda rosémärket, berättar Francois. Vi framställer årligen sju miljoner flaskor vin. Men Sverige är en oerhört betydande marknad för oss, fortsätter Francois, som inte har kunnat resa hit på över två år.

Vi undrar och frågar nyfiket om formen på flaskan.

– Den utformades av min mamma, berättar Francois med stolthet. Hon skapade den 1960 och det blev snabbt en trend. Inte bara vinmässigt men också för Provence-stilen. Ser man en lätt kurvig flaska vin idag, då kommer den troligtvis från Provence.

Vi går över till innehållet. Här skapar Minuty idag flertalet vinstilar. Alla med olika prisnivåer och karaktär. I sortimentet finns även en mindre produktion av röda och vita viner. Men idag riktar vi allt ljus på det ljust rosa. Minutys signum.

 

- Easy, but never simple. För att citera Francois, som förklarar vinernas stil och karaktär.

M de Minuty Rosé 2021, nr 2590. 145 kr. Fast sortiment. Finns även på halvflaska och magnum. Görs på 50% grenache, 20% cinsault, 20% syrah och 10% tibouren.

Vinet som startade allt, som också satte fart på vår svenska rosémarknad. Stilen går år det läskande och lätt rökiga, och frukten bjuder på blodapelsin, granatäpple och vit persika. Seriöst och välgjort.

Minuty Prestige Rosé 2021, nr 79353. 169 kr. Fast sortiment. Finns i flertalet storlekar. Görs på 60% grenache, 20% syrah, 10% cinsault och 10% rolle.

Ett litet steg upp och något mer stram i karaktären med mineralsälta, stenrök, vit persika och rosa grape i glaset.

Minuty et Or 2021, nr 79355. 199 kr. Ordervara

Här ändrar både flaskan form och även druvsammansättningen. Ett kliv upp kvalitetsmässigt. Görs bara på egen frukt, i huvudsak grenache med några mindre andelar cinsault och rolle, namnet för vermentino i Frankrike.

Riktigt läcker och energisk. Ett fint flöde av grapefrukt, granatäpple, vilda örter, stenkross, rosépeppar och havssälta. Avslutet är ihållande och väcker aptiten. Min favorit i provningen, tack vare sin personlighet och att prislappen fortfarande är mycket human.

Månadens Vinhus: Château Minuty     Månadens Vinhus: Château Minuty   Månadens Vinhus: Château Minuty

 

Minuty har givetvis gett sig in i UPR-leken också. Begreppet står för Ultra Premium Rosé och där spelar många kända hus som Domaines Ott, Château d´Esclans, Chateau Leoube och Chateau Gassier med flera. Prismässigt får man tänka minst 400 kronor och – ordentligt – uppåt för rosé av UPR-standard. Minutys bidrag heter Chateau Minuty 281.

Månadens Vinhus: Château MinutyChateau Minuty 281 2021, nr 73593. 399 kr. Ordervara. Görs på grenache och syrah.

Gårdens topprosé som enbart framställs på frukt tagen från en enskild vingård. Stilmässigt den mest koncentrerade och intensiva rosén i firmans utbud. Granatäpplen, vita och röda vinbär, rökig mineral och strama syror präglar denna ännu unga rosé. Ett vin som kan lagras i några år.

Namnet, eller numret 281, är en färgkod för den blå färgen på flaskan. Färgen är en symbol för det blå havet och den blå himmel som förknippas med Côtes de Provence.

Månadens Vinhus: Château Minuty

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer