Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Beaumont des Crayères
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Beaumont des Crayères

Ny månad innebär nytt vinhus, denna gång reser vi till Champagne och hälsar på huset Beaumont des Crayères. Det bubblar inte bara i naturen så här års.

Månadens Vinhus: Beaumont des Crayères

Beaumont des Crayères bildades under 1950-talet av en grupp odlare i Epernay. Istället för att arbeta var och en för sig, ville man hjälpas åt och producera champagne av god kvalitet med tillgängliga priser. En av de stora fördelarna med sammanslagning är framför allt tillgången på druvor. Inget behöver köpas in. Detta tack vare tillgången på över 86 hektar vingårdar i närheten av Epernay. Man verkar alltså som ett kooperativ. 

Kooperativ har tyvärr en lite dålig klang över sig. Det låter stort och opersonligt. Särskilt när det kommer till vin. Helst ska allt vara så småskaligt som möjligt idag, med den lilla familjefirman som gör allt tillsammans. Från skörden till den slutgiltiga flaskan som de själva etiketterar. Så kommer kooperativa vinföretag och bara förstör den romantiska bilden. 

Fast kooperativ i vinbranschen kan också bestå av just den lilla bonden, den lilla familjen och ensamme vinodlare. Det kan vara en sammanslagning av några få vinodlare eller en stor grupp som förfogar över flera hundra hektar. Fördelen är att man hjälps åt, och samverkar att göra vin. 

 

 

Kända vinkooperativ är La Chablisienne, Produttori del Barbaresco, Copertino, Cave de Tain, Mezzacorona och Cantina Santadi bland annat. Firmor vars viner du säkert har njutit av. Kanske även ett glas champagne från Beaumont des Crayères?

Månadens Vinhus: Beaumont des Crayères

I Champagne finns det också flertalet kooperativ. Från stora till mindre spelare. Beaumont des Crayères är faktiskt ingen bjässe. Årsproduktionen ligger på cirka 900.000 flaskor, vilket är mycket mindre än många andra av de kända husen i regionen.

Idag består Beaumont des Crayères av 250 småproducenter som odlar de vanligaste druvorna i Champagne; pinot noir, chardonnay och framför allt pinot meunier. Den sistnämnda har blivit något av ett signum för huset. En blå druva som aldrig klassats lika högt som de andra två. Fast på senare tid har den fått ett uppsving, blivit lite trendig rentav. Numera kan man hitta många champagner från mindre odlare som väljer att göra sina champagner på 100 procent pinot meunier. Druvan odlas främst i Vallée de la Marne, i södra delarna av Champagne. Här är klimatet något mildare än i norr. Det passar pinot meunier, då den mognar tidigare än de andra druvorna. Fördelen med druvan är den lite mer generösa och fruktiga smakprofilen, vilket ofta gör vinerna tillgängliga och inbjudande på direkten.

 

Där prickar vi in husstilen hos Beaumont des Crayères. Tillgängligheten. Vinerna är gjorda i en ren och öppen stil med härlig frukt med mjuka bubblor. Tillgängligheten går även hand i hand med prisbilden. Här får vi verkligen fin valuta för pengarna. Bra bubbel ”for the buck” helt enkelt! Ta gärna en titt på baksidan av flaskorna. Där hittar ni intressant information vilka druvor som ingår i blenden, exakt degorgeringsdatum och i vissa fall exakt antal producerade flaskor.

 

PROVADE BUBBLOR

Grand Rosé, nr 50957. 239 kr. Ordervara

Innehåll: 40% pinot meunier, 35% pinot noir och 25% chardonnay

Sommarcharmör med hallonfrukt, lingon och tranbär i sikte. Lättsamt och lockande i en direkt popvänlig stil som trivs fint ihop med chevre- och rödbetssallad, chips på rotfrukter och gärna en tonfisktartar med lite hetta. Dosagen på 10 gam blir perfekt till mat som har sting i sig. Mycket prisvärd rosé.

Grande Réserve Brut, nr 7891. 239 kr. Fast sortiment. 

Innehåll: 60% pinot meunier, 25% chardonnay och 15% pinot noir.

Fluffigt och krämigt med mjuka bubblor. Vita blommor, apelsinskal, några bitar mjölkchoklad och mogna äpplen bjuds vi på. Välgjort och fyndstämplat! Finns även på halvflaska för 159 kronor.

Beaumont des Crayères Grand Rosé    Månadens Vinhus: Beaumont des Crayères

Fleur de Prestige Brut 2009, nr 72474. 385 kr. Ordervara

Innehåll: 50 % chardonnay, 35 % pinot noir och 15 % point meunier. Av denna årgång producerades 16791 flaskor.

Inbjudande årgång som är drickvänlig och mogen nu. Nötter, nybakad croissant, mogna stenfrukter som aprikos och gula plommon flödar ur glaset. Vi lägger till en skopa rostade vita mandlar och fin avslutande mineralton. Generöst och smarrigt bubbel.

Fleur Blanche Blanc de Blancs Brut 2012, nr 82613. 479 kr. Ordervara

Innehåll: 100 % chardonnay. Av årgång 2012 gjordes det endast 7903 flaskor.

En stilstudie i nötter med sina tilltalande nyanser av rostade hasselnötter och valnötter. Studien fortsätter med härliga mognadstoner med aprikos, persika och gula plommon. Här finns också en trevlig fräschör och fin spänst. Ett smakfullt val till middagen, gärna vit fisk eller ljust kött med en gräddig sås med lite citrus i.

Fleur de Meunier Blanc de Noirs Brut Nature 2014, nr 83092. 499 kr. Ordervara.

Innehåll: 100 % pinot meunier. Av årgången gjordes 5030 flaskor.

Kruttorrt och uppstramat, laddat med 100 procent mäktig meunier-energi. Krossade stenar och mineralsälta varvas med lime, pomelo, grapefrukt, vita vinbär och syrliga vita jordgubbar. En fin tolkning på pinot meunier som är lika tilltalande nu som om fem år.

Månadens Vinhus: Beaumont des Crayères  Månadens Vinhus: Beaumont des Crayères  Månadens Vinhus: Beaumont des Crayères

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer