Svenska flaggan
Månadens Vinhus: Alain Brumont
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Alain Brumont

Mästaren av tannat är utan tvekan Alain Brumont. En envis och målinriktad man. Han gick sin egen väg. Tannat var druvan som inte gick att tämja enligt vinmakarna och vinhusen i Madiran. Knappt göra vin på. Alain såg det som sitt mål att göra just det.

Månadens Vinhus: Alain Brumont

Resten är något av vinhistoria. Först visst är tannat sträv, envis, småruffig, tuff och krävande. Ingen druva för nybörjaren eller för den som söker en silkig och mjuk vinupplevelse. Allt vände när Alains vin slog ut några av de allra främsta Bordeauxslotten, i en blindprovning. Han hyllades stort i vinvärlden och tannat sågs inte längre som den där hopplösa druvan, omöjlig att dricka. Alain blev därmed tannats okrönte konung.

En av hans framgångar låg i ekfaten. Filosofi lydde: lång lagring på ekfat, av olika sorter, storlekar och från flera fatfabrikörer. Faten, tiden och tålamodet tar hand om tanninerna, mjukar upp dem och tämjer dem. 

Druvan tannat har troligen sitt ursprung i Madiran, i Frankrikes sydvästra delar i närheten av Pyrenéerna. Namnet tros till och med komma från ”tanat” – ett dialektalt ord – som betyder något i stil med solbränna. Nog kan det syfta på druvans intensiva färg och tanninhalt.

Tannat har fortfarande ett starkt fäste i Madiran, där den trivs i de leriga jordarna. Där har den också utvecklats. Från att vara svårdrucken, till nuvarande form med intensiv och läcker skogsfrukt, kryddor och en nyanserad strävhet. Odlas den på mer sandiga jordar får vinerna ofta ett något mjukare intryck. En metod som också har fungerat väl är mikro-oxidering. Där får vinet komma i kontakt med en liten mängd syre och på så vis uppstår en något snabbare mognad och framför allt tillgänglighet.

I ett rött vin från Madiran är det tillåtet att blanda in några mindre delar cabernet sauvignon, cabernet franc och den lokala druvan fer servadou. Det är en druva som har en förmåga att mjuka upp och skänka snäll frukt.

Alain äger idag två slott; Chateau Bouscassé, som han ärvde från sin far 1979 och där hans vinresa och revolution började redan vid 17 års ålder. Chateau Montus kom in i bilden i början på 80-talet. Bouscassé är i stort sett självförsörjande med sina frukt- och grönsaksodlingar, sin kycklingfarm och närheten till boskap. Där förfogar man idag över över 120 hektar, där 50 av dem är odlat med vin. Många av rankorna planterades för över 100 år sedan. Jordmånen är en blandning av lera och småsten, till skillnad från Montus som är odlat på lera och något större stenar, likt de i Chateaunef-du-Pape. Montus omfattar cirka 25 hektar och där är i huvudsak tannat planterat.

För att få ett naturligt ekosystem i vingårdarna odlar man även olika grödor och bönor, och låter höns, får och kossor picka och beta fritt mellan rankorna. Hållbarhet och biologisk mångfald är lika betydelsefullt som att värna om och tämja tannat enligt Alain.

Bild från DinVinGuide

Men det är inte enbart tannat som varit i Alains blickfång. Har har också lyft fram andra lokala druvor. Ni kanske har hört talas om petit manseng, gros manseng och petit courbu? Druvor som ofta omvandlades till bulkvin och vermouth förut. De fick ett nytt liv och en ny framtid tack var Alains visioner. Klassikern La Gascogne som funnit på hyllan i snart 20 år ett tydligt bevis på den vita starka sidan av sydvästra Frankrike. Petit courbu odlas även i spanska Baskien, då under namnet hondarrabi zuri.

Idag har Alain tagit ett steg tillbaka och lämnat över vinpinnen till styvsonen Antoine Veiry. Han är numera är ansvarig vinmakare och har tagit vid där Alain slutade. Antoine, som är blott 29 år, har redan hunnit skaffa sig en gedigen CV. En vända hos Selosse i Champagne, arbete hos Guigal i Cote-Rotie, en sväng hos Walter Scott i Oregon och Drouhin i Bourgogne, och ett antal år hos Brumont – ja, då kan nog Alain tryggt och lugnt luta sig tillbaka. Varför inte med ett glas tannat?

Bild från DinVinGuide

Provade viner från Chateau Bouscassé och Château Montus

La Gascogne Sauvignon Blanc Gros Manseng 2022, nr 2882. 109 kr. Fast sortiment

Pålitlig klassiker som görs på lika delar sauvignon blanc och gros manseng. Enbart ståltank och enbart ren och klar frukt. Stilen är lätt blommig och frukten är livfull och välkomnar med gröna äpplen, gula krusbär och läskande frisk citrusfrukt. Avnjut i solen, till vårprimörerna, grillad fisk och rökta räkor.

Chateau Bouscassé 2018, nr 2204. 179 kr. Fast sortiment, finns i cirka 150 butiker.

Ännu en gedigen klassiker, som alltid görs på minst 50 procent tannat och ungefär lika delar cabernet sauvignon och cabernet franc. Därefter franska ekfat i ett år och sedan vila på flaska. Skön årgång med bra rasp i tanniner och dofter och smaker som bjuder på pinje, tallbarr, tobak, torkade örter, plommonfrukt, viol och ceder. Stort och samtidigt friskt och givetvis lagringsdugligt för den som vill.

Månadens Vinhus: Alain Brumont     Tannat - tuffa tanniner som behöver tålamod

Château Montus Blanc 2015, nr 71680. 375 kr. Ordervara

Här får ni smaka på 85 procent petit courbu och några droppar petit manseng. En häftig vinupplevelse och inte likt många andra vita viner. Det är rikt, intensivt och koncentrerat. Honung, salta nötter, vita blommor och smörkola breder ut sig och tar för sig. Trots sin smakrikedom finns här gott om fräschör som ger energi. Till gillad piggvar med brynt smör, rårakor på sötpotatis med laxöra och gärna ugnsbakad brie med surdegsbröd och gula russin.

Château Montus Rouge 2016, nr 59210. 350 kr. Ordervara

Här får tannat hjälp av en mindre andel cabernet sauvignon, som macererar i cirka en månad, innan lagring på franska ekfat i drygt ett år. Stadigt med en början till mognad. Söta kryddor, mörk bitter choklad och aromer av björnbär, peppar och svart fikon avlöser varandra. Ankbröst, potatisgratäng och björnbärsås är allt som behövs.

Månadens Vinhus: Alain Brumont     Månadens Vinhus: Alain Brumont

 

Château Montus 2009, nr 94249. 395 kr. 480 flaskor lanserades 21/4. Kan finnas 1 (!) flaska kvar i någon butik.

Massivt, stadigt och oj vad vi måste långkoka något. Fikon, torkade örter och skogsbär får sällskap av rökig mineral och anis i detta välsnickrande tannatbygge. Kan glömmas några år till, eller sippas på till oxkind med tryffelpotatispuré höst. Görs på 80 procent tannat och resten cabernet sauvignon.

Château Montus Cuvée Prestige 2019, nr 94256. 549 kr. 240 flaskor lanserades 21/4. Finns spridda flaskor kvar.

Vackert med skinande frukt och skön fräschör. Stort absolut, men ändå oväntat tillgängligt redan idag, så visst kan man komma dragande med korkskruven också. Fast då kommer vi dragande med en karaff också. Vilda örter, balsamico, cassis och körsbär vill ha en rejält cote de bouef och gratäng, punkt slut.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 21 april 2023    Månadens Vinhus: Alain Brumont

Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Alain Brumont

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer