Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Man kan aldrig få för många kluckande paket.
Skriven av Sofia Ander

Man kan aldrig få för många kluckande paket

Vare sig man är i branschen eller bara njuter av dropparna på hobbynivå - det är alltid lika trevligt att få en utvald flaska vin i present. 

Man kan aldrig få för många kluckande paket

En flaska vin kan du följa under årens lopp. Eller kanske bara dra korken ur på direkten. Flaskan är din, så förvalta den precis så som du vill. Fördelen med att jobba i branschen är framförallt tillgången till provningar. Att prova vin är en betydande del av vårt arbete. Vi provar nyheter och små partier på Systembolaget. Viner i beställningssortimentet i en vinkällare i Stockholm. Vi provar hos producenter (när resor är möjliga), med producenter när de besöker Sverige. Vi provar också mycket på egen hand. 

Alla dessa provningar, anteckningar och noteringar blir till slut en lång lista med viner. Älskvärda, underbara, friska och personliga. Lagrinsgdugliga, sprudlande, bubblande och strama. Viner som förtjänar att får lite mer ljus på sig. Som förtjänar att bli en uppskattad julklapp. En kluckande sådan. 

 

 

Nog skrivet. Här kommer 9 kluckade vintips att beställa. Viner som jag har fastnat lite extra för under höstens provningar. Skål och god jul!

Champagne Gosset Grand Millésime 2012, nr 52666. 799 kr
Man kan aldrig få för många kluckande paket.
Egen i stilen, matdriven och urhäftig. Fikon, mynta, vita vinbär, apelsinskal, gula plommon och krämig yoghurt – allt detta flödar fram. Ikapp med bubblornas härliga energi och långlivade smaker.

Gosset har skapat en briljant champagne, gjord på 67 procent chardonnay och 33 procent pinot noir. Vila på jästen; sex år. Matförslag: frasig filodegspizza med chevre, bakade fikon och balsamico

 

Recept

Tartlette med fikon och burrata

Passar till:ost mjukSällskapsdryck
Läs mer
Tartlette med fikon och burrata

Domaine J A Ferret Pouilly Fuissé 2018, nr 80479. 319 kr

Bourgogne kommer bara bli dyrare framöver. Från rätt dyrt till ännu dyrare med andra ord. Passa på att ”vinfynda” i södra delarna, i Pouilly Fuissé förslagsvis. Introduktionen till huset Domaine J A är redan så farlig läcker, fylld med parfymerade fatkryddor, muskot, kaksmulor, rökig mineral, hasselnötter, mocca och gyllene gul frukt och citronskal. En fröjd.

Leitz Berg Kaisersteinfels Terassen Riesling Trocken 2019, nr 76273. 329 kr

Mineralbomb var det här. Syrorna och den kittlande euforin är ostoppbar. Den flyger fram i sällskap av citrusfrukter, vit persika, gröna päron och grus och sälta. Smått fantasikt och väldigt gott i detta nu.

Kaisersteinfels är en gammal vingård, anlagd i små terrasser. Läget är högt ovanför byn Rüdesheim, och stockarna har idag en ålder på minst 80 år.

Carranco Villa dei Baroni Etna Bianco 2020, nr 74809. 299 kr

Unga uppfriskande droppar från Etnas mörka och mineralmättade jordar. Här får vi ren carricante, som enbart sett insidan av stål- och cementtankar. Ett smart drag som låter frukten skina. En gnutta luft och stor kupa tar fram det bästa av vinet, som citronskal, nymald peppar, riven muskot, kaffirlime, salvia och en behaglig rondör i eftersmaken. Snyggt samarbete mellan Borgogno i Piemonte och Tornatore på Etna.

Man kan aldrig få för många kluckande paket.          Man kan aldrig få för många kluckande paket.            Man kan aldrig få för många kluckande paket.

 

d’Arenberg The Bonsai Vine GSM 2015, nr 52005. 179 kr

Bonsai är ett vin man blir glad av.Man kan aldrig få för många kluckande paket. Det är komplext och och samtidigt så flörtigt och friskt.

Allt tack vare en liten hint av viognier i blenden. Basen består däremot av GSM – grenache, syrah och mourvedre med adress McLaren Vale i Australien. Doften och smaken är mycket Down Under, tack vare sina varma jordar, röda körsbär, röda och svarta vinbär, plommon, mynta och söta peppar. Ett vin med många smaklager som lockar till många smaksippar.

Brunello di Montalcino Geografico 2016, nr 80413. 219 kr

Brunello verkar gå en ny vår till mötes. Vinerna har kanske aldrig varit ute, men inte heller särskilt trendiga. Dyra? Ja, nästan alltid. Men så dyker upp det sympatiska undantag. Som Geografico till exempel. Ett vin där vi kan checka av allt på smaklistan. Utan att behöva pröjsa det dubbla, eller tredubbla. Årgången talar för sig självt med sina finkorniga tanniner och ung läcker frukt. Mineraler, lagerblad, rostade nötter, ceder, pomerans och röda körsbär – japp, allt är på plats.

Fattoria Nittardi Ad Astra 2018, nr 70231. 199 kr

När längtan efter Italien blir för stor, drömmer vi oss bort till vilda Maremma. Vi tar hjälp av Ad Adstra, en smakresa bestående av 50 procent sangiovese och lika delar cabernet sauvignon och cabernet franc. Resan är ekologiskt certifierad och i biljetten ingår mullrande, tight frukt. Svarta vinbär, plommon, viol, vild peppar och kryddnejlika letar sig fram. Ett vin som blir ännu bättre efter en tids vinteride.

Descendientes de J Palacios Pétalos 2019, nr 70314. 199 kr

Familjen Palacios tillhör vineliten i Spanien. De har gjort stora avtryck i Rioja, Priorat och inte minst Bierzo. Där hittar vi Pétalos, en nutida klassiker på områdets druva mencia. Vinet får alltid lite förstärkning av gröna druvor. Ett recept som enligt Alvaro Palacios rundar av mencias ibland lite bittra frukt. Vilket härligt vin! Redan så charmigt och tillgängligt, proppat med slånbär, viol, mineralsälta, torkade vilda örter och ett floralt avslut.

Louis Jadot Beaune 1er Cru Célébration 2018, nr 53546. 429 kr

Ett jubileumsvin från imponerande huset Louis Jadot. Ett vin som, än så länge, bara har lanserats i fyra årgångar. Frukten kommer från över ett dussin olika vinplotter i Beaune. Utvalda vingård som bidrar vinets komplexitet och många lager av smaker. Årgången bjuder på djup, eggande frukt som mogna jordgubbar och syrliga hallon. Syrorna är skira,  frasiga och avslutet är lika aptitretande som ihållande.

Man kan aldrig få för många kluckande paket.    Man kan aldrig få för många kluckande paket.    Man kan aldrig få för många kluckande paket.    Man kan aldrig få för många kluckande paket.

Man kan aldrig få för många kluckande paket

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer