Mallorca och vinerna

Vi lämnar Spaniens fastland en stund, för att ta en titt på vad som finns utanför. Öarna som tillhör Spanien, har faktiskt också en intressant vinproduktion. Mallorca är semesterparadiset, som bortanför paraplydrinkar och charterresorts, kan hävda sig med spännande viner på lokala druvor.

Några viktiga druvor

Manto Negro – den mest odlade blå druvan. Står för 20 % av den totala produktionen. Stilen är frisk, mjuk med en alkoholhalt som lätt kan sticka iväg. 

Callet – användes förr till enkla röda viner och rosé. Idag är kvalitén bättre. Stilen är rustik med smak av röda bär och fina tanniner. 

Fogoneu – Inhemsk druva som sägs ha en del likheter med gamay noir. Blandas ofta med callet och manto negro. 

Gorgollasa – Inhemskt blå druva, som är en naturlig korsning mellan monastrell från Valencia och hebén; en i stort sett utdöd druva. 

Moll/Prensal – en grön druva, som har sitt ursprung på Mallorca. Då syran är naturligt låg blandas den ofta med chardonnay, viognier eller muscatel. 

Giro Blanc – en i stort sett utdöd druva, som återuppstått tack vare producenten Toni Gelbert. En aromatisk sort med kraft och smak av tropisk frukt. 

Det finns några fåtal viner från Mallorca på Systembolagets beställningssortiment. Enbart röda dock. Var är de vita undrar jag. Och inte inte minst, de rika och läckra rosévinerna?

Winefinder.se har också två producenter i sitt breda sortiment. 

Ta gärna en titt på den tyska vinbutiken Gutewine.de också. Där finns Anima Negra och 4 Kilos, en annan viktig producent som Fredrik precis har besökt och skrivit om. 

Mina köptips

PRODUCENT: VINS TONI GELABERT

Fangos Negre 2011, nr 79834. 209 kr. BS

Ett saftigt och friskt vin gjort på 50 % callet, 20 % cabernet sauvignon, 20 % merlot 20% och 10 % syrah. Läckert, örtigt och rödbärigt med drag av granatäpplen, körsbär och viol.

e8d839f26ac12ca71dadf98c6554a7a1

Ses Hereves 2007, nr 72965. 359 kr. BS

Toni Gelbert viktigaste vin, gjort på de äldsta stockarna. Vinet är en blend på internationella druvor; cabernet sauvignon 33%, merlot 33% och syrah 34%. Snyggt och stramt, med drag av medelhavsörter, vildhallon, körsbär och mineral i den långa eftersmaken.

PRODUCENT: JOSÉ L. FERRER 

Dues Sirah Callet 2013, nr 70370. 121 kr. BS

En blend på lika delar syrah, som lokalt kallas sirah och callet. Saftigt med fin struktur, massor av röda bär, bra syra och en trevlig örtighet. Servera gärna aningen svalt.

jferrer_dues_sirah_callet_70370

Pedra de Binissalem Negre 2013, nr 73273. 151 kr. BS

Ett mustigt vin på lika delar cabernet sauvignon och manto negro. Fräscht och rent med friska smaker av granatäpplen, cassis, söta skogsbär, mineral och örter.

Ferrer

PRODUCENT: VINS MIGUEL GELABERT 

Golos Pla i Llevant 2010, nr 76442. 233 kr. BS

Läcker och silkig blend på callet, manto negro och fogeneu. Ett spännande vin, med söta tanniner och smak av mosade skogsbär, massor med mineral, balsamico, lite piptobak, eucalyptus och lång, frisk eftersmak. Unikt och snyggt.

PRODUCENT: ANIMA NEGRA 

Anima är en av de viktigare producenterna på ön. Fredrik Schelin besökte dem förra året och har skrivit en trevlig artikel. Läs den gärna. 

I dagsläget är vinerna från Anima Negra slut på Systembolaget, men de kommer säkert att fyllas på snart igen. Vinerna finns som ni redan läst även på andra köpställen.

An/2 2012, nr 70120. 189 kr. BS

Gjort på 65 % callet, 20 % mantonegro och 15 % syrah.

AN 2013, nr 70719. 349 kr. BS

Gjort på 95 % callet och resterande mantonegro och fogoneu.

 

Annons:

Det är lätt att tro att bara för att vinerna kommer från en varm, solig ö så är de eldiga, kraftfulla och fullmatade med frukt och alkohol. Så är faktiskt inte fallet. Jag överraskas av vinernas saftiga framtoning, där sval frukt möter friska medelhavsörter. Det glädjer mig när en vinmakare väljer inhemska druvor framför internationella. De har planterats där för längesedan av en anledning och bjuder på både ursprung och personlighet.

Servera dem gärna något svala till inte alltför blodiga stekar. Tänk istället fläskkött, matiga korvar, revbensspjäll och rustika lammrätter.

Med tanke på kvalitén, tror jag många är mallis på Mallis viner….

Mallorca har två ursprungsbeteckningar (Denominación de Origen);  DO Binissalem och DO Pla i Llevant. DO Binissalem ligger i mitten av ön och fick sin status 1990. Medan Pla i Llevant fick sin DO klassificering 1999, som består av centrala och östra delar av Mallorca.

Läs mer

Fler artiklar