Magnum är bäst 

Magnum. 150 centiliter druvjuice; fylld av glädje, smaker, diskussioner, upplevelser och minnen. Nog är magnum bäst om man är många som delar. 

Är det något du ska satsa på för vinkällaren så är det just magnumflaskor. Större flaska innebär större volym och mer utrymme för vinet att lagras på. Och det lagras och utvecklas sakta. Sakta men säkert. Visst tar flaskorna lite mer utrymme, men man får väl helt enkelt prioritera. Styr om i vinkällaren, vinkylen eller din svala garderob. Drick upp några halvmagnum som bara tar plats. Gör rum för magnum och för ditt tålamod.

Inköpslistan, den finner ni nedan. 

 

Annons:

Domaine du Clos de Sixte Alain Jaume 2014, nr 90373, 349 kr. 600 flaskor lanserades 19 januari. Det finns ett gäng dubbelbuteljer kvar. 

Alain Jaume gör vin från olika dela av av södra Rhonedalen. Flera av vingårdarna är ekologiskt certifierade, som Clos de Sixte i Lirac till exempel. Husstilen är ren, frisk och så sval det går att få vinerna i ett område med stekheta somrar. Vädret årgång 2014 var däremot lite upp och ner i vinvärlden och gav faktiskt många viner från Södra Rhone en tydligare syra och fräschare frukt.

Denna magnumflaska är fylld med liv, röda bär som svenska jordgubbar, vildhallon, aningen tobak, garrigue och nymald svartpeppar.

Ett källarvin som utvecklas fint under de närmaste fem åren och kanske till och med det dubbla. Servera sen till en rejäl boeuf bourguignon en kylig vinterdag.

Castello Fonterutoli Gran Selezione 2008, nr 91181. 729 kr. BS

Marchese Mazzei är en av de äldsta vinfirmorna i Toscana. Vinerna Tenuta Belguardo, Ser Lapo och Fonterutoli har ni säkert njutit av någon gång. Fonterutoli är namnet på en gammal bastion som tillhörde Florens under 1200-talet. Det har nu fått ge namn till ett av toppvinerna från egendomen. Det är en renodlad chianti classico med omkring 90 procent sangiovese, men det är inte en unik sorts sangiovese utan ett flertal kloner. Det har tagit många års studier och experiment för att få fram de bästa druvorna och den bästa kvalitén.

Aktuell årgång 2013 består av 92 procent sangiovese och resten malvasia nera och colorino. Årgång 2008 innehåller däremot 85 procent sangiovese samt 15 procent cabernet sauvignon och merlot. På magnum börjar den äntligen glänta på smakdörren. Körsbär i olika former, ceder, torkade örter, mineral, sandelträ, plommon och mycket mycket mer.

Har ett långt liv kvar, ett decennium eller två kommer inte skada det minsta.

 

Xavier Vignon SM, nr 75543. 379 kr för 1500 ml. FS

Nej, jag har inte glömt bort att skriva ut årgången. Det finns ingen. Eller snarare, den får inte skrivas ut. SM är nämligen ett vin som bryter mot flera vinlagar. För det första är det en blend från olika områden. För det andra innehåller vinet olika årgångar. Som många andra goda ting i livet, kom SM till genom ett fel. En tank med syrah från Cote-Rotie och en tank med grenache från Chateauneuf-du-Pape hamnade i samma flaska. Så får man inte göra enligt vinlagen i området.

Xavier som står bakom SM och flera andra viner från Rhone, gillade dock misstaget och lanserade det ändå. Jag gillar det också! Mineralsälta, röda skogsbär, tobak, örter, peppar och friska syror – visst låter det gott trots alla fel?

Schubert Con Brio 2013, nr 76342. 687 kr. BS

Jag besökte Schubert för några år sedan på hans lilla familjegård i Martinborough, Nya Zeeland. Där blev jag bjuden på en storslagen och stadig middag av Kai Schubert himself. Han älskar att laga mat, och göra vin så klart. Under tiden som grillen pyrde provade vi igenom alla hans viner. Från en livlig rosé, till en kul blend på chardonnay, pinot gris and müller-thurgau och hans energifyllda pinoter. Sist kom en lite mer kraftfull mix på syrah, merlot och pinot noir. Det var precis vad som behövdes till Max alla grillade rätter och fina färska grönsaker.

Merlot bidrar med plommon och körsbär, syrah med peppar, struktur och sälta och pinot med jordiga, varma toner av örter, vildhallon och ceder.

Ett vin med personlighet – precis som Kai själv.

Palmer & Co 2008, nr 7867. 889 kr. FS

Pinfärska ny årgång från Palmer. Och vilken årgång sen! Mästerliga 2008 med sin syra, läckra frukt och otroliga lagringspotential. Ännu bättre på magnum så klart. Allt i fast sortiment är inte likriktat eller trist. Vad sägs om krispig citrus, rökiga stenar, knäck och stenig sälta. Havtorn och grapefrukt och brioche hänger kvar som en bättre frukost i eftersmaken.

2008 byter ut 2005 och finns i knappt 70 butiker.

Läs mer

Fler artiklar