Svenska flaggan
Magisk chardonnay för 100-lappen - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Magisk chardonnay för 100-lappen

100-lappstemat fortsätter här på DinVinguide hela sommaren, allt för att ni läsare ska kunna prova de bästa vinerna utan att behöva betala för mycket.
Idag har turen kommit till chardonnay. Älskade hatade druva. En del skyr den som elden, när ektunnorna har maskerat den fina chardonnayfrukt. Det ska vara Chablis; fint ska det vara! Torrt, friskt och stramt med hög syra utan tillstymmelse till fat.

Jag tillhör gruppen som tycker om båda stilarna. Allt beror på tillfälle och vad som ligger på tallriken. Pinfärska skaldjur och fint tillagad vit fisk, blir perfekt till en elegant och mineralisk Chablis. Däremot kan det vara alldeles alldeles underbart med en smörig chardonnay från ett varmare klimat med rostade fat, kola och gula stenfrukter till ljust kött och fetare fisk…mmmmums! Nu blir jag törstig, så över till investeringstipsen!

Neudorf Chardonnay Nelson 2012, nr 6464. 149 kr.
Nya Zeeland gör inte bara pinot noir och svartvinbärsbladsstinn sauvignon blanc. De gör riktigt elegant chardonnay också. Neudorf bjuder på välintegrerade fat, rostade nötter och vit persika. Finfint till stekt tonfisk med grillade persikohalvor och sallad.

Catena Chardonnay 2012, nr 6612. 119 kr
Vitt vin från köttlandet Argentina? Ja visst. Bra dessutom, med massor av tropisk frukt, grapefrukt, vanilj och fat. Gott till en mild kokosgryta med kyckling.

Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires 2012, nr 5602. 119 kr
Vit Bourgogne med stor fyndstämpel. Torr och stilig, med fylliga inslag av gula plommon, örter, mineral, vita blommor och nektar. Testa till en klassisk helgrillad majskyckling med mycket örter och pigg citron.

Bourgogne Les Sétilles 2012, nr 5657. 149 kr
Mer vit Bourgogne, det är ju faktiskt hyfsat gott. Och hyfsat matvänligt. Les Sétilles ger stor elegans och smak för pengarna och kräver likadant på tallriken. Gärna grillad marulk med rostade hasselnötter. Allt för att möta upp de nötiga och smakrika tonerna i detta snygga vin.

Clotilde Davenne Chablis 2013, nr 6307. 149 kr
Krispigt och stramt med längd och massor av mineral. Det är Clotildes signum, vilket är motsatsen till ekat och tung frukt. Givet till en skaldjursplatå med massor av aioli och rostat surdegsbaguette.

Torricella Barone Ricasoli 2012, nr 7179. 139 kr
Egentligen inte 100 % chardonnay, även om den varit det en gång i tiden. Då hade man en väldans massa fat också. Idag består blenden av 20 % sauvignon blanc samt mindre ek, vilket har gjort Torricella mycket mer frisk, mineraldriven och balanserad. Gott och krispigt med smak av päron och fläder. Jag tänker hummer och eftersom det är italienskt vin, tänker jag pasta. Med lite grädde och citron. Vips, dinner is served!

Rodney Strong Chardonnay 2012, nr 6471. 129 kr
Ordentlig jänkarchard med mycket fat, smör, nötter och tropisk frukt. Precis som det ska vara. Gilla stilen eller drick något annat. Eftersom det är amerikansk, äter jag gärna en caesarsallad till.

Penfolds Thomas Hyland Chardonnay 2012, nr 6023. 99 kr
Denna har också varit överekad och too much. Inte numera. Det ”nya Australien” är på gång och bjuder på mer friska och strama viner med fin frukt och balans. Här finns toner av nötter, äpplen, vanilj och precis lagom med ekfatskaraktär. Inte alls dumt till en grillad fläskkotlett med grillade grönsaker.

Le Riche Chardonnay 2013, nr 91254. 129 kr
Junisläpp, som fortfarande finns i flertalet butiker. Sydafrikan, som är både återhållsam och riktigt stilig. Massor med citrusfrukt, mineral, frisk syra och rostade nötter. Perfekt till grillad lax med mycket citron eller en skummig svampsoppa.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia