- Sofia Ander
Lanzarote – en vulkanö det bubblar om
Lanzarote – en vulkanö det bubblar om
Vi landar på soliga Lanzarote för att djupdyka hos en producent som gav mersmak. Mer smak av solen, jorden och övärldens häftiga terroir.
Lanzarote är om man ska vara helt ärlig, inte särskilt vackert. Men ön är däremot unik och ser inte ut som någon annan plats. Jämförelsen med månen är inte alls omotiverad. Landskapet är svart, färgat av lavan som sprutade ut under flertalet av öns vulkanutbrott. De största skedde under en sex-årsperiod, mellan 1730 och 1736, och täckte mer än en tredjedel av öns yta.
Bönder, inklusive vinbönder, har fått rätta sig efter Lanzarotes speciella jordmån, bestående av svart lavaaska som man lokalt kallar picón eller rofe. Till råga på allt har ön en ytterst låg nederbörd.
Lanzarotes största inkomst kommer från turismen. Att odla vin har dock en lång tradition och är trots allt en viktig näring för många familjer.
För en vinbonde gäller det att anpassa sig och vara uppfinningsrik. Det vanligaste sättet att plantera vinrankor på är i stora urgröpta hål i jorden. På så vis kommer man ner till den näringsrika jorden som är under all aska, och kan samtidigt skydda rankan från kraftfulla vindar. Runt om groparna bygger man upp en mindre mur av småstenar, så att ändå tillräckligt med luft kan komma in och förhindra svampsjukdomar med mera. Groparna heter lokalt ”hoyos”. Det går att hitta liknande odlingsmetoder på till exempel Azorerna, ännu en vulkanö.
Vi besöker Bodegas Los Bermejos som jobbar precis på detta vis. Det är en relativt stor firma, med Lanzarotes mått mätt, grundad 2001. Produktionen ligger på cirka 500.000 flaskor om året, utspritt på hela 14 typer av viner. Skördeuttaget är lågt – inte minst på grund av odlingstekniken i groparna – och ligger på omkring 1000 kilo per hektar, vilket är lågt.
Bermejos fokuserar på fyra lokala druvor. Den blå druvan listán negro, moscatel, diego (som även går under namnet vijariego) och den betydande malvasia volcánica. Druvan ger hög avkastning och mognar tidigt, vilket innebär att man börjar skörda så tidigt som i juli. Den första platsen att skörda på i hela Europa.
Hela 60 procent av deras totala produktion består av det vita, friska och mineralmättade malvasica volcánica seco. Druvan kommer ursprungligen från Grekland och anlände till Teneriffa på 1700-talet. För att hålla produktionen på en viss nivå köper Berjemos även in frukt av lokala odlare.
Firman gör dessutom två mycket intressanta mousserande viner, gjorda enligt den traditionella metoden och på inhemska druvor. En häftig kombination.
Vi inleder med Malvasia Brut Volcánica 2014, som har legat 18 månader på sin jästfällning. Det är blommigt och runt, fyllt med rostade hasselnötter, vita mandlar, sälta och mineral. Avslutet är helt torrt och härligt krämigt. Gott!
Listán Negro Brut är lika flörtig och inbjudande. I glaset hittar vi mogna röda äpplen, salt kola, vildhallon, lingon och färska örter som rosmarin och salvia, tillsammans med mineralsälta.
Vi provar även deras stilla Malvasia Seco, som är fylld med citrus, gröna äpplen och vita blommor toppade med rökig havssalt.
Malvasia Seco Barrique, som har jäst en tid på ekfat, kombinerar malvasians sälta och syra med drag av knäck, nötter och mogna bakade äpplen.
Som avslutning provas Listán Negro Maceración Carbónica 2015, ett charmigt rött fyllt med saltstänkta stenar, röda bär som körsbär, granatäpplen och lingon. Intensivt och flörtigt på samma gång. Hoppas vi får detta vin på vår svenska marknad.
Törstig?
Kontakta importören Domaine Wines för mer info gällande privatimport. Vinerna finns även på flertalet krogar i landet.
http://domainewines.se/producenter/
http://en.losbermejos.com/index/index/
Kort fakta Lanzarote
Öns D.O grundades 1993 och där ingår idag 18 vingårdar, 1700 vinodlare och 2000 hektar vingårdar. Merparten av dem ligger i det område som heter La Geria – Masdache – Tinajo. Området är koncentrerat till mitten av ön.
Det finns även ett litet odlingsområde i norr under namnet Ye-Lajares.
Andra producenter av intresse är bland annat Bodegas Rubicón, Bodegas El Grifo, Bodegas Vega de Yuco och Bodegas Stratvs.
Bodegas El Grifo erbjuder guidade rundturer, provsmakningar och har även ett fint museum på plats.
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia