Svenska flaggan
Skriven av Sofia Ander

Kräftskivans vänner och viner

En kräftskiva är inte mycket att ha utan sina vänner. Vi syftar på pajen, osten och drycken så klart!

Den officiella dagen för kräftpremiären infaller den första onsdagen i augusti. Igår – den 8 augusti -med andra ord. Men kräftorna har funnits tillgängliga i butikerna i flera veckor och vi kommer säkerligen fortsätta med kräftkalasen många veckor till. 

Annat var det förr – då var det faktiskt en lag som bestämde när kräftorna fick fiskas. Lagen försvann 1994 och sedan dess har det varit möjligt att få tag på de populära skaldjuren året om. Augusti månad är trots allt den bästa säsongen för kräftfiske och just därför håller våra kräftskivor under denna period. 

Men det har inte alltid varit lätt att fiska de små djuren. Kräftpesten härjade i Sverige under tidigt 1900-tal och tog dessvärre död på stora populationer av våra flodkräftor. Det tog tid för våra svenska kräftor att återhämta sig, vilket bidrog till import från framför allt Spanien, Kina och Turkiet. Vi importerar fortfarande en stor andel kräftor, särskilt från Kina. Men höga tullar och även en ökad konsumtion bland kineserna själva har höjt priserna. 

Det äts inte enbart kräftor i Sverige. Våra grannar gillar de röda skaldjuren också. Kräftskivor hålls även i Norge, under namnet krepselag. Och Finland har också sina kräftkalas, särskilt bland de finlandssvenska befolkningen. 

Men var kommer ordet kräftskiva ifrån? Ordet dök upp redan 1931 i Sverige, då i Dagens Nyheter. Man syftade helt enkelt på ”bordskivan” som fylldes med mat och dryck – kräftorna och dess vänner helt enkelt. 

En kräftskiva är ju så mycket mer än bara just skaldjur. Ostarna, pajen, knäckebrödet och drycken är minst lika viktigt. Kräftorna fick till och med hjälpa till i en historisk kampanj år 1922. Sverige skulle rösta om rusdrycksförbud och nej-sidan tryckte upp affischer med kräftorna och ett välkänt citat; ”Nej! Kräftor kräva dessa drycker!”.

Nej-sidan vann som bekant och kräftskivorna kunde fortsätta i sällskap med sin nubbe och öl. 

Men om man nu inte dricker varken öl eller nubbe? Ta ett gott glas vin till kräftskivan istället. Här kommer tre tips som kommer ta dig igenom augustis mest populära mat- och dryckeskalas. 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/07/krftlag.jpegMenetou-Salon Les Thureaux 2016, nr 5334. 124 kr

Stram, krispig och samtidigt fruktdriven sauvignon med drag av citrus, vit persika, örter, mineral och stenig sälta. Perfekt till den dignande brickan med kräftor. 

 

Kräftskivans vänner och vinerBoschendal 1685 Chardonnay 2017, nr 6299. 99 kr

Krämig och fräsch chardonnay från Sydafrika, som är fylld med nötter, gula stenfrukter och grillad citrus. Perfekt till en smörig västerbottenpaj och knäcke med lagrad ost. 

Kräftskivans vänner och viner

 

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages 2016, nr 5003. 89 kr

Rött vin och kräftor låter kanske inte som en hit – men våga prova detta saftiga och bäriga vin till en paj på kräftor och kalasets krämiga och gräddiga ostar. Vinet är gjort på druvan gamay som ger oss flörtiga smaker av jordgubbar, vildhallon och muskot. 

Kräftskivans vänner och viner

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer