Köttets lustar och sagrantino 

Sagrantino, denna sträva, strama och inte helt lättsmälta druva. Druvans bästa tid är faktiskt nu; till det nygrillade köttet. 

Köttets lustar och sagrantino 

Under våren och försommaren lanserade konsortiet i Montefalco ett smart marknadsföringskoncept. Steak & Sagrantino kallade man detta event som tog sig igenom utvalda städer och restauranger i USA. 

Länk: http://www.consorziomontefalco.it/en/steak-sagrantino.html

 

Köttets lustar och sagrantino 

Just en fin köttbit, gärna grillad, är precis vad man bör matcha denna egensinniga druva med. Glöm allt som har med fisk och veganmat att göra. Inte särskilt PK i dessa dagar, en tid då vi egentligen bör dra ner på köttkonsumtionen och satsa på mer grönt och skönt på tallriken.

Lösningen är att köpa bättre kött, fast njuta av det mer sällan. Slå till på en riktigt bra bit från en lycklig ko (så länge den levde) utan antibiotika och tjafs. Sagrantino är inte heller ett vin man dricker varje dag så…

Jag har många favoritproducenter i Montefalco. Antonelli, Moretti, Caprai, Scacciadiavoli och Perticaia, bara för att nämna några få. Idag ska vi kika närmare på två stycken som borde få mer uppmärksamhet här hemma i Sverige.

Vi kanske också ska lansera ett nytt koncept, Sverige & Sagrantino?

 

Annons:

Köttets lustar och sagrantino

Vinerna från Tabarrini går en helt egen väg. Precis som ägaren och vinmakaren Giampaolo Tabarrini. Han har alltid velat göra sagrantino på sitt vis. Och inte bara sagrantino för den delen. Firmans vita vin; Adarmando satte honom på Umbriens vinkarta. Ett vin gjort på endast trebbiano spoletino – ännu en extremt lokal druva – från en vingård som började planteras för nästan 100 år sedan.

Det var dock det röda Montefalco Sagrantino Colle Grimaldesco som blev ett slags internationellt genomslag. Giampaolo har jobbat med tre single vineyards av sagrantino sedan 2003, något som fortfarande är rätt unikt än i dag.

Campo alla Cerqua 2012, nr 72299. 399 kr. BS, beställs i ett kolli om sex flaskor. Dela med grannen, vinvännen eller bara dig själv. Efter sommaren kommer ju hösten.

Jordmånen i denna plott är stenig och mineralrik. Vinet lagras i 36 månader på stora ekfat och därefter i ett år på flaska. Produktionen är liten, för liten; omkring 2000 flaskor årligen.

Det är ett stort vin, späckat med tanniner och samtidigt uppfriskande syror, mineralsälta och en häftig friskhet. Smaken är expressiv. Valnötter, fikon, skogsbär, enbär och anis som aldrig tar slut.

På grillen: T-ben med en kräm på valnötter och en sallad på grillade sommarprimörer, färskpotatis och rostade pumpafrön.

 

Köttets lustar och sagrantino

En av de yngre firmorna i Montefalco är Romanelli. Precis som Tabarrini, ligger de precis i utkanten av byn. Lätta att besöka om man bor i Montefalco med andra ord. Inne i byn har de även en liten butik där man kan prova deras viner och (v)investera.

Gården i sig är en farm, som funnits på samma plats i lite drygt 40 år. Här produceras fortfarande olivolja och numera vin. De första vinrankorna planterades 2003 och premiärgången kom ut fyra år senare. Romanellis filosofi och mål är att göra sagrantino mer tillgänglig, mer följsam. En metod är helt enkelt att skörda lite senare än normen – i oktober, november, för att uppnå en eftersökt fenolisk mognad på frukten.

De jobbar också med lång skalkontakt, som enligt dem mjukar upp tanninerna något. Vingårdens läge, vilket ligger vänt från bergen, ger Romanelli ett eget mikroklimat som är lite svalare än andra delar. Tack var det blev de inte heller lika drabbade av alla skyfall som präglade årgång 2014 i Europa och inte minst Italien.

Romanelli Montefalco Sagrantino 2011, nr 77754. 299 kr. BS

Efter skalkontakten som varade i nästan två månader har vinet lagrats i både stora och små franska fat. Därefter i minst 12 månader på flaska.

En klassisk årgång med harmonisk och djup frukt. Strukturen finns där, fast den mjukas upp av anis, svarta fikon, lagerblad, plommon, torkade örter, krossade stenar och lite rök. Ett stort vin med lika stor balans. Tänk stor köttbit med andra ord.

På grillen: Entrecote med en rejäl kappa som får sällskap av en ljummen sallad på mogna fikon, hyvlad pecorino (från Umbrien så klart), ruccola och rikligt med olivolja och flingsalt.

 

Köttets lustar och sagrantino

Antonelli har varit med på min lista förut och detta är inte sista gången. Anledningarna är många. 1. Familjen Antonelli är riktiga pionjärer, som började plantera vinrankor redan i slutet på 1800-talet. 2. Antonelli har alltid varit föregångare som experimenterat och experimenterar än med olika typer av fat, stål och cement. 3. Naturen är i fokus; samtliga 40 hektar vingårdar är ekologiskt certifierade. 4. 2010 år en toppårgång med intensiv och djup frukt. 5. Antonelli gör grymma viner. Punkt slut.

Ett harmoniskt vin med ovanligt – för sagrantino – snälla och söta tanniner, inlindade av körsbär, körsbärskärnor, salvia, rosmarin, piptobak och ceder. Låång eftersmak.

Antonelli Montefalco Sagrantino 2010, nr 70322. 299 kr. BS

Lagring av vinet sker i allt från små till stora fat, till cement och därefter en tid på flaska innan lansering.

På grillen: Drick om 10 år eller i sommar till grillade lammracks som marinerats i örter. Goda tillbehör är ugnsrostad färskpotatis med en örtolja och en grekisk sallad med rejäla bitar fetaost och svarta oliver.

Läs mer


Fler artiklar