- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Kontinenten i Medelhavet – Sardinien
Kontinenten i Medelhavet – Sardinien

Jag besökte denna lilla ”kontinent” första gången 2012. Ett återbesök har varit en önskedröm sedan dess. Jag ville lära mig mer om vinerna, maten och gärna få lite sol på den vinterbleka huden. Jag fick allt, och mer där till. Häng med på mina resa längs Sardiniens västkust, där vi provar vin, äter spädgris, vongole och badar i kristallklart vatten.
Resan börjar hos Sella & Mosca, som är en av de största vinfirmorna i hela Italien. Egendomen består av över 650 hektar; där 550 hektar är odlad vinmark, tillsammans med en vinbutik, ett museum och enorma vinkällare. Ett måste att besöka när du befinner dig i staden Alghero. Gården ligger bara några kilometer norr om stadskärnan och när man väl kommer på rätt väg, är det lätt att hitta. Vinrankor på vinrankor kantar vägen, och snart tronar en stor skylt med Sella & Mosca upp sig.
Namnet kommer från de två männen, Signore Sella och Signore Mosca, som reste runt på Sardinien i slutet av 1800-talet. Det blev precis som jag, helt tagna av naturen och atmosfären. Båda kom från Piemonte, så tanken på vin fanns så klart med i både bakhuvudet och framför allt i blodet. Tiden var inne för ett nytt äventyr och för att förverkliga en dröm. På Sardinien.
Redan 1903 stod en av vinkällarna klara. En källare som finns kvar än idag, fylld med ekfat i olika storlekar och med olika ursprung. Franska barriquer används till större del, men för vinerna på cannonau väljer man stora fat från Slavonien. Några av de röda vinerna får även spendera en tid i cementtankar.
Sella & Mosca har valt att rikta in sig på både internationella druvor som cabernet sauvignon och sauvignon blanc, tillsammans med de lokala carignano, cannonau, vermentino och torbato.
Den gröna druvan torbato tros ha sitt ursprung i Spanien och kan ha kommit till Sardinien då ön styrdes av Kungen av Aragon. Sella & Mosca är den enda producenten som har sett till att torbato får fortleva, då dess odlingar i stort sett försvann under 1900-talet.
Det är en känslig och komplicerad sent mognande druva, med ett tunt skal. Den kännetecknas av en fin rökighet, en viss sälta, mineralitet och krispiga citrustoner. Hos Sella & Mosca används den till både stilla viner och ett mousserande: Torbato Spumante Brut. Vinet ligger i beställningssortimentet för 109 kronor. Ett spännande och framför allt torrt avbrott från den populära och stundtals rätt kladdiga proseccon.
Vinet som gjort Sella & Mosca kända över hela världen är däremot det röda Marchese di Villamarina. Det är gjort på uteslutande cabernet sauvignon, som planterades på en enskild vinplott under 1950-talet. Första årgången lanserades 1989. Sedan dess har vinet kammat hem åtskilliga biccheris från Gambero Rosso under många år. Den aktuella årgången 2010, är riktigt god med sina balsamiska inslag och smaker av valnötter, fikon, körsbär, kaffe, örter och sälta i slutet. Visst är det cabernet sauvignon, men det är också mycket Sardinien. Priset är också mycket Sardinien; 329 kronor på vår svenska marknad. Det är attraktivt, för ett av de stora vinerna från Italien.
Cabernet i all ära, det är en av mina favoritdruvor. Men jag är inte på Sardinien för cabernets skull. Vad som gör intryck på mig är istället de inhemska druvorna. Som cannonau, vilket är det sardiska namnet för grenache/garnacha. Carignano, som carignan heter här, är häftig med sin örtiga och rika frukt. Vermentino släcker törsten med den fina krispighet, fräschören och spännande drag av rosmarin och timjan. Här lyckas Sella & Mosca lika bra, om inte bättre.
Sammanlagt producerar Sella & Mosca fem miljoner flaskor om året, utspritt på cirka 30 olika viner. Flera av dem går att hitta på våra krogar och även Systembolaget. Tanken är att vara helt ekologisk certifierade år 2019 även om de redan nu arbetar både hållbart och med miljön i fokus.
Tillsammans med oenologen och källarmästare Giovanni Pinna går vi igenom ett urval av vinerna från Sella & Mosca.
Monteoro Gallura Superiore 2014, nr 73881. 125 kr. BS
Detta är firmans enda vin från appellationen Gallura, som är en DOCG för enbart vermentino. Distriktet ligger i nordöstra Sardinien. Härifrån kommer de främsta vinerna på vermentino, tack vare jordmånen som till stor del består av sten och granit. Monteoro är intensiv och frisk och har en tydlig sälta, med drag av mineraler, fikon, lite flinta och en läskande örtighet av mynta och rosmarin. Ett guldkorn för sina pengar.
Tanca Farrá 2011,nr 95092. 139 kr. Lanserades i juni, finns kvar i flertalet butiker.
Vi går över på rött och hamnar hos en blend på cannonau och cabernet sauvignon. Ännu ett vin som behållt sitt ursprung tack vare druvan cannonau. Här bjuds på vi på söta tanniner, pigg syra och mustiga smaker av ceder, sandelträ, fikon och lite balsamico.
Cannonau Riserva 2013, nr 2004. 119 kr. FS
Denna cannonau ligger i fast sortiment sedan juni. Ännu ett litet guldkorn tack vare en schysst prisnivå och de läckra frukten. Det är saftigt, friskt och läskande med smak av mogna jordgubbar, granatäpplen och varma örter. En fin introduktion till sardisk cannonau! Servera i sommar, aningen kylt, till grillad kyckling eller salsicca.
Vill ni ha fler tips på viner från Sardinien?
Läs då Magnus artikel, med vitt, krispigt och svalkande i sommarsolen.