Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Kentucky Bourbon - Mäktigt från Michter’s
Skriven av Sofia Ander

Kentucky Bourbon – Mäktigt från Michter’s

Om du besöker Louisville, Kentuckys största stad, står troligtvis bourbon på att-göra-listan. Högst upp på den listan borde Michter’s stå. Ett relativt ungt destilleri som på samma gång har en lång och rik historia. Lika lång som eftersmaken på deras mäktiga bourbon. Kentucky Bourbon - Mäktigt från Michter’s

Kentucky Bourbon – Mäktigt från Michter’s

Det är något särskilt med vattnet i Louisville. Staden ligger precis på gränsen mellan Kentucky och Indiana. Det enda som skiljer dem åt är en flod, Ohio River. Vatten finns det alltså gott om. En av grundpelarna för en bra Kentucky Bourbon. Här är vattnet extra bra, tack vare den grund och jordmån som staden vilar på. Jorden är rik på kalksten som har en förmåga att filtrera bort ämnen som järn, kalcium och magnesium. Detta gör vattnet nästintill kliniskt rent. 

Det märks att man är stolta över sin vattnet i Louisville. Vattnet kommer på tals på alla destillerier, särskilt hos Michter’s som gör ren och långlagrad bourbon. 

Kentucky Bourbon är såklart också väldigt viktigt i Lousiville. 

– Det är en miljardindustri, som sysselsätter omkring 20.000 personer bara i Kentucky, berättar Andrea Wilson, Master of Maturation och vice vd på Michter’s. 

– Kentucky Bourbon Trail (bourbons motsvarighet till vinväg) har cirka 1,4 miljoner besökare årligen, som vill se var bourbon tillverkas, hur och inte minst provsmaka och köpa, fortsätter Andrea. 

Mer info finner du här: https://kybourbontrail.com

 

Michter’s har sitt stora destilleri utanför Louisville, i Shively. Men för att kunna möta det intresse som finns för drycken och ta emot besökare har man nu – som flertalet andra kollegor – öppnat en mindre center mitt i smeten på Main Street.

– Vårt mikrodestilleri ligger i en byggnad som heter Fort Nelson, berättar Andrea. Ett historisk hus från slutet på 1700-talet som vi tog över 2011. Fort Nelson var då övergivet sedan länge och restaureringen tog lång tid. Först i början på året kunde vi öppna vår dörrar. Här har vi också möjlighet att kunna experimentera och prova oss fram, tillägger Andrea.

Michter’s skyndar dock alltid långsamt. Deras signum är långlagrad bourbon, gjord på GMO-fri majs, råg och korn. Fokus ligger på ålder och kvalité, framför kvantitet.

De har dessutom varit verksamma länge och grundades redan i mitten på 1700-talet under namnet Shenk’s med bas i Pennsylvania. En helt annan tid och kultur då förbudstiden satte sin bromsklossar på hela industrin under början på 1920-talet.

Destilleriet under sin dåvarande form bytte både namn och ägare på 1950-talet. Det nya namnet Michter’s var en sammanslagning av nya ägarens söner; Michael och Peter. Namnet uttalas alltså med ett ”k” och mitten. De klarade sig rätt bra fram till slutet på 1990-talet. En tuff period då den amerikanska bourbon-industrin höll på att kollapsa. Michter’s var ingen undantag.

Michter’s hade inte funnits idag om det inte vore för Richard Newman och Joseph J Magliocco. Två herrar med lång erfarenhet inom sprit- och vinbranschen. De tog över varumärket, flyttade allt till Kentucky och har sakta men säkert lyckats bygga upp ett fint varumärke igen. Nu är Michter’s på den plats de ska vara. Mitt i hjärtat av bourbonbältet och med ett ansett namn inom branschen.

Med all rätt. Michter’s har sitt signum – lång lagring och bara single barrels på amerikansk ek. Vi har tur som får se flertalet av deras bourbon i Sverige.

Hemsida: https://michters.com

 

Provning hos Michter’s

Bourbon Small Batch, nr 587. 569 kr. Fast sortiment, finns i över 150 butiker.

Intensiv och rik på både doft och smak av rostad kaffe, karamell, lite knäck, kola och mogen gul stenfrukt.

Kentucky Bourbon - Mäktigt från Michter’s

Sour Mash Small Batch Sour Mash, nr 86964. 599 kr. BS

Mjukare och krämigare med smak av vaniljstång, söta julkryddor, mogen stenfrukt och en hint av honung i slutet.

Kentucky Straight Rye, nr 99904. 599 kr. BS

Intensiv, rik och läckert kryddigt med toner av kanelstång, pepparkaka och julkola. Eftersmaken är lång och ihållande.

Rye är något av växande en trend bland bartenders och bourbon-konnässörer, berättar Alison som tillägger att det är en av deras viktigaste produkter.

10 Year Kentucky Straight Bourbon, nr 40225. 1899 kr, tillfällig lansering. Finns i utvalda butiker.

Rik, kryddigt, lätt eldigt med stor kraft och en eftersmak utan slut. Doften och smaken är bredaxlad. Vi hittar nougat, kola, karamell, rökiga fat och vanilj. Och mycket mer. Coola grejer.

Hörde ni också skål?

 

Kort fakta Kentucky Bourbon

Straight Bourbon – måste lagras i minst två år på amerikansk vitek för att få heta bourbon. Majs utgör basen och måste ingå till mellan 51 till 80 procent.

Straight Rye – samma lagringsregler som för en bourbon, men här utgör rye (råg) basen, med 51 procent upp till 80 procent.

Sour Mash – här återanvänds mäsken (mash) för att sätta fart på en ny omgång med mäsk. Tänk surdeg och ripasso, typ.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer