Julstress = hämtmat och gott vin

Det ligger i luften. Doften och känslan av stress, hets och julhysteri. Ta hem en doft av värmande hämtmat istället och varva ner med ett stort glas gott vin. 

Dan före dan före doppardagen. En tid som är fylld av måsten och mycket arbete. Innan julledigheten står för dörren ska jobbet vara klart, paketen vara inköpta – helst inslagna och julskinkan griljerad och redo. Till råga på allt ska man hinna fixa middagen hemma som vanligt.

Det är nu du förtjänar en paus. Kör hämtmat, julfri sådan. DinVinguide.se tänker varva ner med god take away och självklart ett glas vin eller två.

 

Annons:

Pizza!

Pizzans status har fått ett rejält lyft de senaste åren. Degig och oststinn pizza för 50 kronor lever kvar. Tack och lov har den fått ordentlig konkurrens i form av de bästa ingredienserna, äkta mozzarella och en frasig deg som man kan döda för. Den bästa pizzan gräddas i 90 sekunder i 450 grader. Då blir den perfetto. I glaset blir det italienskt, vad annars? Jag har två förslag, för två plånböcker.

Borgogno Langhe Rosso 2014, nr 70384 kr. 99 kr

Sprittande friskt Langhe-vin på barbera, dolcetto, freisa och merlot. Söta kryddor mixas med körsbär och tranbär. Korka upp och drick upp till prosciutto-pizzan.

borgognolangherosso-175x450

Brunello di Montalcino La Fuga 2011, nr 12330. 299 kr

En fluff-flört från ready-to-drink årgången 2011. Rödsyrlig frukt, sandelträ, ceder, mineraler och syror. Allt är på plats. Sjukt gott bara.

la fuga

Indiskt!

Jag älskar indiskt. De exotiska kryddorna, som kanel, kardemumma, kryddnejlika och spiskummin gör mig både varm och lycklig. Kryddstarkt eller kokoskrämigt och snällt; allt är gott. Och det går faktiskt att dricka vin till. Prova ett vitt med lite restsötma och rondör.

Cave de Turckheim Pinot Gris Réserve 2015, nr 2119. 95 kr

Kryddig pinot gris med smaker av gula stenfrukter, apelsinskal och honung. Finemang till en chicken korma eller butter chicken.

turckheim

Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2010, nr 95370. 239 kr. Litet släpp i juli. 

Smarrig och halvtorr pinot gris, fylld med inlagda stenfrukter och passionsfrukt. Matcha med en het currygryta eller en tandoorirätt.

trimbach

Thaimat!

Thaimat är i regel het, ordentligt het. Chili är basen i alla rätter, men de svenska smaklökarna har tonat ner hettan en del. I like it hot! Kokosgrytor som ryker av chili och heta wokrätter med thaibasilika, cashewnötter och chiliolja är en favorit. Thaimat kräfver halvtorr och frisk riesling för att tygla all chilifrukt.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2015, nr 5810. 99 kr

Klassiker med underbara syror, lockande sötma och smaker av lemonad och mineral.

kloster E

Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel 2015, nr 99393. 199 kr

Här finns allt; mineraler, söta citrusfrukter och massvis med syra. Kan hantera vilken hetta som helst.

keller

Veggo!

Vegetarisk och vegansk mat är här för att stanna. Det är ingen trend längre, utan något för alla. Jag äter gärna vegetariskt flera gånger i veckan. Då blir det ofta falafel, hummus, bönbiffar eller tofu  i en krämig kokossoppa. Falafel har funnits länge på kebabkioskerna, bara för att det måste finnas ett veggo-alternativ. Numera hittar vi ställen som hyllar den lilla fluffiga kikärtsboll. Falafelbaren ligger på två Söder-adresser i Stockholm. FLFL Levantine Kitchen är också ett söderhak i Stockholm och levererar fräscha grönsaksrätter med finfin falafel i fokus. MOAS, som visserligen är en förkortning på Meat On A Stick, har flertalet gröna rätter på sin meny. Ligger i Vasastan i Stockholm. Har ni fler tips? Gärna utanför huvudstad, hojta till!

Chateau Ksara Réserve du Couvent 2014, nr 78086. 114 kr. BS

Falafeln sägs ha sitt ursprung i Mellanöstern. Vad dricker vi då? Ja men varför inte något från Libanon, ett spännande vinland som dessutom gör riktigt trevliga viner. Detta är en blend på syrah, cabernet sauvignon och cabernet franc med frisk syra, rödsyrlig frukt och balanserad kraft som inte tar över kikärtsbollarna.

chateau ksara

Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2014, nr 95029. Litet släpp i september.

Okej, detta vin kommer från Österrike. Wienerschnitzelns förlovade land och så långt ifrån Mellanöstern man kan komma. Men kryddigheten och den friska rondören i grüner känns som en bra kombo till friterade och kryddiga bollar.

brundlmayer

Läs mer

Fler artiklar