Svenska flaggan
José Maria da Fonseca - urgott sött och billigt rött - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

José Maria da Fonseca – urgott sött och billigt rött

Visst har du druckit Periquita någon gång? Kanske är du fortfarande anhängare, av denna  Systembolags-veteran. Den har faktiskt funnits på hyllorna sedan 1971. Du har min fulla förståelse. Periquita är en sann klassiker, gjort i en lättillgänglig stil som dessutom kostar en väldigt liten vinslant.
Producenten bakom vinet, är portugisiska José Maria da Fonseca, som Fredrik har besökt och skrivit om här.
Nu kom producenten och Antonio Soares Franco till Sverige istället, för att presentera några intressanta och framför allt goda nyheter. Antonio är VD, brodern Domingo är chefsvinmakare på José Maria och 6:e generationen i denna gamla familjefirma.

Ripanco Private Selection hälls upp i glasen. Det är ett helt nytt vin, årgång 2012 är den första. Ripanco är namnet på en äldre teknik, där man avstjälkar druvklasarna. Vinet är dessutom fottrampat, en minst lika klassisk teknik som man fortfarande utför i Portugal, dock i liten skala. När trampandet är klart, dras druvorna fram och tillbaka på brädor med hål i. Druvmusten rinner igenom, medan stjälkarna som man ändå vill bli av med, stannar kvar på brädan.
I stjälkar sitter mycket tanniner och kraft. Genom att avlägsna dessa, får man ett mjukare och fruktigare vin.
Vinet är fruktigt, men också seriöst med frisk matvänlig syra. Ett vin som passar fint till ljusare kött och grillad kyckling med rostade rotfrukter.
Efter rött kommer sött, denna gång i form av ett starkvin. José Maria är den äldsta producenten av just Moscatel de Sétubal. Den äldsta årgången som ligger i familjens vinkällare, är från 1880, berättar Antonio. Alambre 10 anos är inte riktigt så gammalt… men har många är kvar att leva. Idag står vinet för friskhet och gula stenfrukter. Med åren kommer det utveckla toner av torkad frukt, kanderade apelsinskal, fikon och dadelsirap. Bara goda saker.
När är tiden bäst för att dricka Alambre då? Det, kan bara du bestämma.

Provade viner

Periquita Original 2012, nr 2574. 69 kr. Fast sortiment.
Finfint vardagsvin, med röd saftig frukt, örter och mjuka tanniner. Trevligt och välgjort i en tillgänglig och mjuk stil. Innehåll: castelao, trincadeira och aragonez (tempranillo). Finns i flera format.

Periquita Reserva 2011, nr 2560. 85 kr. Fast sortiment.
Fruktigt, med väldigt tydliga fat- och kryddtoner. Fullmatat med kryddnejlika, choklad och plommon. Innehåll: castelao, touriga nacional och touriga francesa.

Ripanco Private Selection 2012, nr 79924. 69 kr. Beställning.
Riktigt snyggt och balanserat vin, med personlighet och elegans för inga pengar. Härliga toner av körsbär, torkad frukt, örter och sötlakrits. Silkiga tanniner och pigg syra. Innehåll: syrah, aragonzes och alicante bouchet. Beställ bums!

Alambre 10 anos, nr 99287. 159 kr för 500 ml. Tillfällig lansering 1 mars, 360 flaskor.
En blend av flera årgångar, där den yngsta måste vara 10 år. Ett starkvin gjort på druvan moscatel de setúbal. Friskt och fräscht i dagsläget, med pigg syra och förföriska dofter och smaker av aprikos, persika, ingefära, apelsinskal, farin- och muscovadosocker och örter. Grymt gott! Har ett långt liv framför sig, fast det är svårsparat.
Kolla vad Anette har för några smarriga receptförslag till det söta vinet!

Bilder tagna av Raphael Cameron

Importör är The Wineagency

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia