Internationella Sauvignon Blanc dagen den 7 maj 

Det finns alltid något att fira. Nu på fredag har vi en druva att hylla - den friska, krispiga och smakrika druvan sauvignon blanc. 

Internationella Sauvignon Blanc dagen den 7 maj

 

Sauvignon blanc är en av vinvärldens mest tacksamma druvor. Under en blindprovning i alla fall. Särskilt om den kommer från Nya Zeeland. Då är den näst intill omöjlig att gå bet på, tack vare sina breda aromatiska och stundtals extraherade smaker. Ja, det är den druva som doftar kattpink-på-svartvinbärsbuske. Men också fläder mynta, passionsfrukt, krusbär och vita vinbär. Smaker av vår, sommar och smaker med energi. 

 

 

Tack vare - eller på grund av - den tydliga smakprofilen har druvan lika många följare som anti-följare. Alla kan ju inte gilla katter.

Sauvignon blancs vinhistoria är rätt ung på Nya Zeeland. Det var först under 1980-talet som den tog fart. Då tack vare firman Cloudy Bay, en av första vingårdarna att etablera sig i Marlborough på de norra delarna av Sydön. När vinet lanserades satte det landets vinindustri i gungning. Samt satte fart på den. Särskilt efter att OZ Clarke, Englands kände vinskribent, skrev att ”sauvignon blanc från Nya Zeelands tillhör de främsta i världen”.

En av de främsta och mest kända – ett tveklöst ja. Men den första nej. Druvan kommer ursprungligen från norra Loiredalen i Frankrike. I distrikten Sancerre, Pouilly Fumé och Menetou-Salon finner vi ”originalen”, som smakar något helt annat än druvan på öriket i sydöst. Ett svalare klimat kombinerat med den en kalkrika jordmånen i Loiredalen formar druvans aromer och sätta skärpan. För svalka behöver den, annars kan vinet utveckla dofter och smaker av konserverad vit sparris. Nog för att sparris är gott – men inte i buteljerat format!

I Bordeaux spelar sauvignon också en betydande roll, ofta i samspel med kompanjonen semillon. Stram och knastertorr eller simmigt söt – sauvignon kan vara både och.

 

Druvan trivs också bra i yngre vinländer som Kalifornien och Sydamerika. Där kan det lite mildare klimatet med fler soltimmar stöpa om druvans struktur och ge den mer tropiska aromer som mango, passionsfukt och persika med avrundade syror. Det är heller inte ovanligt att vinet får spendera en tid på ek, ett begrepp som ibland går under namnet Fumé Blanc. En ordlek på det franska distriktet Pouilly-Fumé.

Sydafrika är också ett land där den kringresande sauvignon blanc har anpassat sig bra. Särskilt när odlingarna är nära havet, där uppfriskande brisar alltid finns till hands. För var den än odlas – svalkan är viktigt, för syra är a och o för sauvignon blanc.

Det är också syran som styr matvalet. Getost, den syrliga, krämiga franska osten, är en tidlös kombination till vinet. Passa på att njuta av vårens späda primörer nu. Grilla sparris, morötter och lökar, strössla dem med smulad getost, fröer och skölj ner med kall sauvignon blanc. Släng ihop en syrlig ceviche och skåla med samma vin. Grillade skaldjur med gremolata blir också en drömkombination. Precis som varmrökt lax eller helgrillad vit fisk med mycket citron.

 

 

Annons:

Vattendelare eller ej, sauvignon blanc är hur som helst ett vin som klär i årstidens skrud och vårens mat. Våra sprakande vinval finner ni nedan.

Henri Bourgeois Les Baronnes 2019, nr 32253. 189 kr. Fast sortiment, cirka 200 butiker.

Bourgeois har odlat vin i Sancerre och Pouilly Fumé i tio generationer. Les Baronnes kommer från Sancerre, en vingård som planterades för över 40 år sedan. Jordmånen är en kombination av kalk och lera, något som ger vinet rondör och frukt men också mineraler och friskhet.

Friskheten är det första som möter oss. Förenat med en finstämd rökig ton, gröna äpplen, kvitten, krossade stenar och syrlig citrus som grapefrukt och pomelo. Ett finstämt vin med ett snyggt grepp i slutet.

Fournier Père & Fils Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2020, nr 2227. 189 kr. Fast sortiment, i 20 butiker. 

Familjefirman Fournier är onekligen specialister på sauvignon. De äger 50 hektar vingårdar i Loiredalen, med fokus på Sancerre, Menetou-Salon och Pouilly-Fumé. Här får vi snygga symbiosen Pouilly-Fumé och sauvignon. Fräschören, svartvinbärsbladen, den syrliga grapefrukten, de vita krusbären och mineralröken. Lika uppiggande som uppfriskande.

Internationella Sauvignon Blanc dagen den 7 maj     Internationella Sauvignon Blanc dagen den 7 maj

 

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2020, nr 82623. 279 kr. Fast sortiment, finns i 30 butiker.

Vinet som ritade om vinkartan, särskilt den Nya Zeeländska. Den vände upp och ner på hur sauvignon blanc kunde smaka utanför Frankrikes gränser. Fruktigt, generöst och tropiskt. Samtidigt så friskt och sprudlade. Nu är inte detta en lättsam och somrig historia. Vinet kostar trots allt nästan tre hundralappar och ingår sedan 2003 i LVMH gruppen – Louis Vuitton Moët Hennessy.

Druvan avslöjar sig i doften, men följs upp av bländande frukter i smaken. Krossad mynta varvas med persika, pomelo, mandarin, nashipäron, passionsfrukt och salta stenar. Imponerande och överraskande –  det är lätt att döma stora vinmärken direkt. Visst kostar den en slant – men den smakar därefter. Vackert.

Cantina Terlan Sauvignon 2020, nr 2799. 169 kr. Fast sortiment, cirka 30 butiker.

Kul ursprung där adressen säger Alto-Adige i norra Italien. Bakom denna krämiga (tack var några månader på sin jästfällning) och framför allt mineralmättade sauvignon ligger det säkra kooperativet Cantina Terlan. Stilen är sval och skönt uppfriskande, helt befriad från både katten och busken, men det känns ändå att det är sauvignon. Tänk pomelo, grapefukt, vita vinbär, gröna och gula päron, en kvist färsk mynta och sen tänker vi mat.

Internationella Sauvignon Blanc dagen den 7 maj   Internationella Sauvignon Blanc dagen den 7 maj

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar