Svenska flaggan
I vinglaset - pinot gris  - DinVinguide I vinglaset - pinot gris 
Skriven av Sofia Ander

I vinglaset – pinot gris 

En av vårens vinresor gick till Baden i södra Tyskland. Tanken var först och främst en minisemester, men det blev också ett tillfälle att upptäcka och se något nytt. Samt prova lite vin så klart. Framför allt pinot gris. 

I vinglaset – pinot gris

Riesling tänker kanske ni. Det gjorde även jag. Tills jag var på plats och såg vad som fanns på vinlistorna. Riesling ja, men först och främst ypperlig pinot noir och därefter livfull pinot gris – eller weissburgunder som den heter där. Ska jag vara ärlig är inte pinot gris den druvan som gett mig några större vinupplevelse. Förrän nu.

 

Vi börjar med när, var och hur.

Pinot gris är en mutation av pinot noir. En färgmutation till och med, som dök upp både i Bourgogne och Tyskland för flera hundra år sedan. Namnet gris – som är franska för grå – syftar på druvans gråblå nyanser som även kan skifta åt det ljust rosa.

Den nämndes redan på 1700-talet då den växte vilt i en trädgård i Baden-Württemberg. Druvan upptäcktes av Johann Seger Ruland. Ett efternamn som med tiden gav druvan en av sina många synonymer – ruländer. Idag ska det finnas cirka 4500 hektar pinot gris i Tyskland totalt.

Strax därefter dök den upp i Frankrike, i regionen Orleáns. Där fick den ytterligare ett namn – auvernat gris. Frankrike, med stor betoning på Alsace, är platsen där pinot gris har sina mest betydande – fast långt ifrån största – odlingar. Där är pinot gris den tredje mest odlade druvan efter riesling och gewürztraminer, med cirka 3000 hektar.

Pinot gris har även gjort sig ett stort namn i Italien. Kanske för stort. Där klingar namnet mer italienskt – pinot grigio. Stilen är lättsam och neutral. Ett enkelt vin av aperitif-karaktär, men inte mycket mer än så. Odlingarna är däremot omfattande, inte minst för att kunna blidka den amerikanska och engelska marknaden. Enligt en hyfsat färsk siffra består odlingarna idag av 25.000 hektar i Italien.

Undantag finns alltid – sök er norrut till alpina områden som Alto-Adige och även Friulien. Där får druvan den kvalitet och fräschör den förtjänar.

 

Pinot gris är relativt utspridd i vinets värld, med odlingar i Sydafrika, Nya Zeeland, USA, Rumänien, Ungern och Schweiz bland annat.

Högborgen är däremot baserad i Alsace och Tyskland. Hektaren må vara få jämfört med många andra länder. Men här är kvalitén oslagbar.

Hur smakar den?

Pinot gris är ofta aromatiskt, relativt rund och kryddig i stilen. ibland lätt floral. Den gör sig onekligen bäst i svala klimat, då syran får mer skjuts och frukten får blomma ut. De mest ambitiösa vinerna får smakrika toner av nektar, gröna äpplen och sötsyrlig tropisk frukt. Prova gärna lite dyrare exemplar från Alsace och njut av områdets typiska aromer av mogen aprikos, persika och rökig mineral.

Det är dock en druva som lätt angrips av ädelröta. Något som Alsace har tagit till vara på. Där hittar vi många fina söta exemplar i form av sent skördade viner – vendange tardive och ännu sötare sélection de grains nobles.

Mat till pinot gris

Det beror naturligtvis på vinprofilen. Stilen med aningen mer sötma – tänk gärna tartar på fisk, kanske en ceviche och eller koreansk mat som bimbimpap och kyckling med indiska kryddor.

Torra varianter trivs fint ihop med helgrillad fisk, en krämig fisk- eller skaldjurssoppa, rökt fisk, råraka med klassiska tillbehör, ugnsrostade primörer och goda röror som meze och liknande.

 

Dags för en smakresa, med tre stopp på vägen.

Vi börjar i Tyskland och Rheinhessen, tar oss vidare ner till Baden och avslutar i Sydafrika. Vinerna är fjärran från många av lättsamma italienska förlagorna under namnet pinot grigio. Det är inget fel på vintypen. Men vill man upptäcka pinot gris på riktigt, då är det Tyskland och Frankrike som gäller, och kanske en lätt skalmacererad variant, som den nedan.

Craven Pinot Gris 2021, nr 93706. 189 kr. 900 flaskor lanserades 8/7. Många flaskor väntar ännu på dig.   

På Systembolaget hamnar detta vin under kategorin vitt. Jag tänker mer rosévin, och glädjer mig åt vad lite skalmaceration kan göra. Njut av blodapelsin, malört, rosépeppar och tanniner som biter till. Snyggt och inte minst syndigt gott från Stellenbosch i Sydafrika.

Groh Organic Grauburgunder Trocken 2020, nr 5551. 119 kr. Fast sortiment

En bra introduktion till tysk grauburgunder, som kommer med både ekologisk och hållbar certifiering. Stilen är rund och bjuder på aprikos, en gnutta honung, kardemumma och uppfriskande fruktsötma.

Klumpp Grauburgunder 2021, nr 79611. 179 kr

Klumpp i Baden var en av de firmor jag besökte i våras. Det är en familjegård, som tar vara på områdets lokala druvor. Grauburgunder är onekligen en av dem, och detta vin är bara början. – Tyskarna älskar sin grauburgunder, berättar Andreas Klumpp, en av delägarna. Allt handskördas och alla viner får ligga länge på sin jästfällning.

Här har man fått fram druvans fräschör och kombinerar den med gula plommon, gula saftiga päron, söta kryddor och lång ihållande mineralitet. Ännu ungt men oj så gott redan.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 8 juli 2022    Groh Organic Grauburgunder Trocken, 2020   I vinglaset - pinot gris

Bild från DinVinGuide

I vinglaset – pinot gris

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer