Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

I vår topplista; en trio röda spanjorer

DryckesListan.se kommer att djupdyka mer i våra topplistor. Vi heter ju DryckesListan.se! Vi börjar med att ta en titt på veckans röda topp. 

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/09/skrmavbild-2017-09-05-kl–18-13-47.pngHösten kom med stormsteg (och regn). Det blir alltid samma chock, hur vana vi än borde vara. September innebär liksom höst. Det är fortfarande ljust och sensommaren kan vara lång och vacker. Men det är bara att inse; sommaren är officiellt över.

Vad göra? Dricka rött vin så klart!

Ta på dig en extra värmande tröja, tänd några ljus och låt maten ta lite mer tid – nu får det vara nog med grillat och salladsblad. Grytor och varm lagad mat; det är inte så dumt med höst ändå, eller hur?

I vår lista med röda viner hittar vi flertalet goda nyheter från det fasta sortimentet. Vinerna lanserades den 1 september och kommer att finnas på hyllorna i ett år framöver. Ekologiska viner har alltid lite försprång; de får stanna i minst 12 månader innan de utvärderas. Viner som inte är ekologiskt certifierade, får nio månader på sig. Vi har alltså gott om tid, men det är lika bra att börja prova!

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/09/skrmavbild-2017-09-05-kl–18-14-03.png

En trio spanjorer

De tre första vinerna i listan är faktiskt från Spanien. De är av helt olika karaktär, kommer från olika områden och gjorda på tre druvor. Extra spännande!

 

Producent: Bodegas Bernabeleva

Ursprung: Vinos de Madrid, ett område runt Madrid

Druva: 100 % garnacha

Kuriosa: Bernabeleva betyder björnens stig. Titta på flaskan, där finns en avbild av en kvinna som rider på en björn. Hon är jaktens gudinna.

Tycker du om saftiga viner? Tanniner är ok, men de får inte vara för tydliga? Då är detta ett vin för dig. Hallon, jordgubbar och mängder med örter ingår i köpet.

Ett vin som klarar både fetare fiskar och ljust kött. Dock inte björn… Men gärna en vegetarisk chiligryta, eller pizza med smakrik salami och ugnsbakad lax med ratatouille.

Producent: Bodega Carodorum

Ursprung; Toro, nordvästra Spanien

Druva: 100 % tinta de toro (tempranillo)

Kuriosa: En liten region med cirka 8 000 ha vingårdar. Rioja har över 60 000 ha.

Tycker du om viner med tanniner? Mycket frukt och djup. Carodorum är ditt vin! Fyllt med mörka bär, fat, örter och en bit 80-procentig choklad. Ett självklart vin till långkok (med vin i), grytor med rotfrukter, örter och mycket svamp.

Producent: Bodegas Maida

Ursprung; Bierzo, nordvästra Spanien

Druva: 100 % mencia

Kuriosa: Regionen Bierzo har gott om gamla vinstockar. Bodegas Maidas har en medelålder på 80 år.

Vill du ha kraft, men inte för mycket? Syra? Och kanske prova något nytt? Tiden är inne för mencia, Spaniens egna druva som odlas i de nordvästra delarna. En cool druva med friska smaker av viol, plommon, peppar, lakritsrot och skogsbär. Urgott till lammracks med örter!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer