Hur summerar man år 2020?

Hur summerar man år 2020? Jag gått igenom mina tidigare nyårskrönikor för lite inspiration. Samt för att få en uppdatering om hur just dessa år varit. De handlade i mångt och mycket om önskemål inför det nya året, om resor, vinupplevelser och trendspaning. Helt enkelt en spegling av ett ”normalt” år.

Hur summerar man år 2020?

År 2020 är på inga sätt ett normalt år. Det är undantagens år, på alla plan. Visst kommer det ett önskemål även här. Men endast ett och det är en önskan om att vi snart kan få pusta ut. Pusten får vi nog hålla inne ett tag till. Bara för att vi träder in i 2021 så finns det tyvärr ingen normala-tider-knapp att trycka på. Nya regler och nya direktiv att anpassa sig efter kommer att prägla även nästa år. 

Så frågan består, hur summerar man vinåret 2020? Med lite skäll kanske. Vårt statliga monopol har famlat, som så många andra. Inte riktigt vetat hur de ska hantera situationen. Jag förstår dem i viss mån, men hade önskat lite mer tydlighet mot både oss vinskribenter samt deras viktigaste motpart; importören. Det har varit inställda lanseringar, flyttade lanseringar, stopp för beställningar mellan butikerna och nu senast stopp för hemleverans av viner i beställningssortimentet. Nu är väl tiden om någon att hitta lösningar, minska trängseln i butikerna och framför allt underlätta för sina leverantörer och särskilt sina kunder? Då ska det tilläggas att Systembolaget har haft sitt mest lönsamma år, någonsin. 

 

Hur summerar man år 2020?

Det har också varit totalstopp för oss vinskribenter. Inga provningar, ingen större information om när och hur de kan börja igen. Så man får helt enkelt ta saken i egna händer och hitta nya lösningar. Och det har vi gjort. Men detta skrivet vill jag rikta ett stort tack till skribentkollegorna Elke Jung och Gunilla Hultgren Karell för att ni tog itu med detta när ingen annan gjorde det! Hatten av och en stor nyårsskål till er. Vi lär ses nästa år också.

På tal om nya lösningar. Där har den hårt drabbade restaurangbranschen hamnat högt upp på prispallen. Utan ett förstapris i handen dock. Det har fixats takeaway, hemkörningar, matkassar och de har ständigt anpassat sig efter nya regler och öppettider. Den senaste med stängning redan klockan 20.30 var ett hårt slag. Ett slag som förvisso har öppnat upp för lunchsittningar – ett riktigt trevligt initiativ som jag hoppas många kan ta med sig även in i 2021. Hatten av för er också! Jag håller alla tummar för att ni orkar kämpa på ett tag till. Ni behövs!

 

 

Annons:

Hur summerar man år 2020?

På tal om lösningar 2.0. Vinmässorna har varit noll. Frågan är om de kan komma tillbaka. Kanske i någon form, men det lär ta sin lilla tid. Fast vin måste ändå kommuniceras och pratas om. Vin är en social dryck. Zoomtastings, Teamsmöten och online-provningar har varit lösningen. Innan början på året hade jag aldrig hört talas om varken Zoom eller Teams. Numera är vi alla något av experter! Skämt åsido, dessa online-möten har varit en snabb och effektiv lösning. Ett sätt att ”ses”, prova vin och diskutera på. Ett möte så anno 2020. Så ett stort tack till alla er importörer som snabbt tänkt om, tänkt nytt och ordnat med dessa möten. Ni vet vilka ni är.

Inget slår dock verkligheten, utanför skärmen. Det är så klart där vi vill mötas nu. En tid då vi kan kramas och ta i hand. Skåla mellan fler än fyra ögon. Planera för en resa. Blicka framåt. Tiden kommer. Inte riktigt än. Först ska vi skåla ut detta märkliga år – och vi gör det ordentligt! Som vi redan skrivit – 2020 har varit undantagets år – ett år då man gärna unnar sig mer om i den mån man kan. Så plocka fram finskumpan, köp hem nyårsmaten (gärna en matkasse) från favoritkrogen och njut. Njut ut 2020 och välkomna ett bättre, gladare och mer öppet 2021. Hoppet finns.

 

Hur summerar man år 2020 och vad firar man med?

Bubbeltipsen har haglat tätt här på DinVinguide.se under hela december månad. Cava, prosecco, crémant, British Sparkling och champagne. Alla får vara med. På årets sista dag håller jag mig till det sistnämnda.

Det lutar åt Charles Heidsieck Blanc de Blancs, kanske en Henriot 2008 och eventuellt Taittinger Comtes de Champagne 2008. Och kanske något mer däremellan. Vad hälls i era glas de sista timmarna av 2020?

Sofia tips - tillfälligt sortiment 8 december 2020      Henriot Millésimé Brut 2008     

Läs mer

Fler artiklar