Hämtmat deluxe och vin

Ibland måste man få vara lat. Tillåta sig att vara bekväm. Slippa stå vid grytorna och disken. Det lata och bekväma stavas - hämtmat. Hämtmat deluxe och vin.

Hämtmat deluxe och vin

Fast inte vilken hämtmat som helst. Numera är det lättare att navigera bland gatuköken, korvmojarna och pizzeriorna runt hörnet. Den slafsiga kebaben, pizzan med ananas och de flitelade läkolna har fått konkurrens. Konkurrens i form av finpizza á la Napoli där bara de bästa ingredienserna och finmjöl är tillåtet. Rykande het ramensoppa med handgjorda nudlar och buljong som tar slow food till en ny nivå. Sashimi 2.0 i form av bowls med krispiga grönsaker, heta såser och härligt klibbigt ris. Värmande currygrytor krängs ut från små gatukök och räddar oss när mörkret snart tar över ett kylslaget Sverige. Kolgrillade kött- och grönsaksspett ackompanjeras av krämiga röror, smarriga meze och frasiga minipiroger. Hamburgaren behöver vi knappt nämna. Köttpucken har etablerat sig sedan länge och man behöver inte gå långt för att äta frasig pommes på sötpotatis och grymma burgare numera. 

 

Det är tur att jag precis har ätit lunch när detta plitas ner…

Fast det kommer en kväll också. Och kanske läge för att vara lite lat. Låta någon annan fixa maten och slippa disken. Missförstå mig rätt. Att kocka mat är ett av livets stora glädjeämnen. Särskilt om man lagar till flera än sig själv. Och planera vinet till maten är minst lika kul. Ibland behöver man dock en liten paus från köksstöket. Men en paus från vinet; det tar vi inte.

Låt vara att maten äts från en kartong eller platsbytta; vinet ska få ha sin naturliga plats ändå. Utbudet på hämtmat må ha växt och exploderat, men tack och lov inte prisbilden. Du kan fortfarande få en finpizza för runt en 100-lapp och en ramen eller poké bowl för samma lapp. Vi kan med andra ord lägga lite mer krut på vinet.

Tre viner till nästa runda med hämtmat. Vad äter du ikväll?

 

Annons:

Kunin Wines Papestar Blonde 2016, nr 92475. 279 kr. 1440 flaskor lanserades den 4/10. Du hinner fortfarande bunkra till bowlen.

Santa Barbara i södra Kalifornien, där hittar vi Kunin Wines. De har gjort sig kända för framför allt Rhoneblends och även viner gjorda på chenin blanc och zinfandel. Allt med minimal intervention. Tänk vildjäst, låga halter svavel, blygsamma fat och rubbet.

Denna blondin är gjord på 80 procent grenache blanc och resterande roussanne. Det är ett vin att bli glad av, något som piggar upp med sina blommiga toner, pomerans, uppfriskande citrus och vita persika.

Servera till något lika uppiggande, gärna en poké bowl där sojamarinerad tonfisk får sällskap av avokado, edamamebönor, krämig slaw på spetskål, picklad ingefära, rostade sesamfrön, fluffigt ris och lite chilimajo.

 

Dongpo rou eller ångkokt fläsk i shaoxingsås.

LÄS MER
Dongpo rou eller Dongpo fläsk

Seghesio Family Vineyards Cortina Zinfandel 2016, nr 92472. 389 kr. 960 flaskor tog plats på hyllorna den 4/10. 

Zinfandel och särskilt stora viner med signalement mycket fat, frukt och alkohol är hopplöst ute. Med viss rätt – fast det gäller att skilja agnarna från vetet. Seghesio spelar i en egen liga, det har de alltid gjort och kommer förhoppningsvis alltid göra. Deras Cortina Zinfandel är ett praktexemplar på välhanterad och fasligt stilig zinfandel. Cortina är faktiskt namnet på jordmånen i vingården, som består av lerjord och grus. Frukt möter struktur alltså. Precis som i glaset; saftiga vildhallon, svartpeppar, viol och vilda örter.

Jänkarvin gillar jänkarmat. I detta fall slår vi till på en hamburgare från någon av alla duktiga kedjor som finns idag. Där inkluderas dock inte Donken eller BK. Kör på dubbelburgare, kanske en skiva cheddarost, glaserad lök, lite majo och drivor med pommes.

Trimbach Gewurztraminer 2016, nr 82156. 185 kr. Beställning

Jag är ingen jättepolare med druvan gewürztraminer. Det ska erkännas. Däremot kommer jag väldigt bra överens med heta currygrytor och indiska rätter som garam masala, tikka och allt vad de heter. Het, kryddig och eggande mat. Inte helt lätt att kombinera med vin dessvärre. Vi får vända oss till Alsace och en producent vi kan lita på. Trimbach har gjort vin sedan början på 1600-talet så nog är de erfarna och vet vad de gör. De är fortfarande familjeägda och idag inne på generation nummer 13. Imponerande!

För att vara en gewürz så är Trimbachs fina variant ovanligt återhållsam med lätt oljiga toner av muskot, pomerans, färsk litchiefrukt och hör och häpna; syror! Det belönas denna kryddiga druva sällan med.

Hämtmaten tas från närmaste indiska restaurang. Det får bli en chicken sizzlar, grillad kyckling med en het och mustig tomatsås. Eller varför inte en korma på palak paner – indisk ost – som får bada i en gräddig curry- och cashewnötsås.

Läs mer

Fler artiklar