Svenska flaggan
Hållbart val, ny märkning på Systembolaget
Skriven av Sofia Ander

Hållbart val – en ny märkning på Systembolaget

Hållbarhet och hållbara val är inget nytt fenomen eller en ny trend. Det är ett begrepp som är här för att stanna. Nu finns den till och med som en egen kategori, samt certifiering, på vårt monopol. 

Hållbart val – en ny märkning på Systembolaget

Det är inte heller något nytt på DinVinguide.se. Ämnet har tagits upp många gånger förut, då vi skrivit om både hållbarhet och Fair Trade bland annat, som ju är en del av hela hållbarhetstänket. Bara för några år sedan skrev vi om hållbarhet i vinbranchen, eller sustainability, som det heter utanför våra gränser. Detta var i samband med ett seminarium som Systembolaget bjöd in till. Inbjudna var både importörer, vinskribenter och även politker. Det är kanske läge igen, eller vad säger Systembolaget?  Läs gärna mer i artiklen längst ned. 

Ämnet – vad dricker vi i framtiden? 

 

Nu har det alltså gått några år och vi är lite längre in i framtiden. Efter ekologiska certifieringar kommer hållbarhet. Helt i tiden, och inte minst på tiden.

Bild från DinvinguideBegreppet är redan betydande inom klädindustrin som letar nya material med lägre klimatpåverkan. Inom krogbranschen som söker närodlat och närproducerat. Åkeri- och budfirmor som tittar på mer miljövänliga val av transporter. När det kommer till Systembolaget är ekologiska produkter redan en stor kategori. En kategori som dessutom ökat stadigt för varje år. Fast märkningen är bara en liten del av det som är viktigt idag. Som transporter, vikten på flaskorna, det sociala ansvaret, återvinning och återanvändning av produkter med mera. Helheten. Från hur vinrankan planterades till det slutliga vinet vi väljer att öppna till helgens middag. Där kommer ordet hållbarhet in. För att en produkt får märkas som ett hållbart val enligt Systembolaget krävs att man uppfyller tre kriterier.

  • Miljöcertfierad odling och produktion
  • Förpackning med lägre klimatavtryck
  • Godkänt resultat i vår analys av arbetsvillkor i odling och produktion

Det finns en mängd olika miljöcertifieringar. Här i Sverige är vi framför allt bekanta med EU-lövet och Krav, som även finns på olika typer av matvaror. Vidare finns bland annat Demeter – för biodynamiska odling och Fair ’n Green med flera. Det måste vara en certifiering som är godkänd enligt Systembolaget. Hela listan över de, för närvarande, 22 godkända märkena finns här: https://www.systembolaget.se/hallbarhet/hallbartval/miljocertifiering/

Bild från DinvinguideFörpackningar med lägre klimatavtryck är många av oss redan vana vid. Den folkkära bag-in-boxen är så klart en av dem. En produkt som upptar över 50 procent av Systembolagets totala försäljning. Siffran har legat stadigt i många år. Så frågan är nu – vad kommer efter boxen?
Svaret är kanske pouch – eller påse. En slags box-in-box fast utan kartongen runt. Den efterfrågas starkt på kommande offerter från Systembolaget. Tanken är god och känns helt i tiden. En stilla undran är dock vad som händer med all plast? Kommer den till återvinning? Utan att ha några svar, så hoppas jag på det.
Vin på tetrapack och petflaska är också hållbart, precis som vin på burk. Burken är dock en kategori som inte riktigt slagit igenom i Sverige ännu. I USA är vin på burk, samt RDT – Ready To Drink, färdigblandade drinkar – en stor succé. Vi har alltså omfamnat den stora boxen, men en smidig burk till picknicken verkar inte riktigt gå hem. Vill vi bara ha kvantitet eller förknippar vi burk med enbart öl och läsk? Vår marknad är uppenbarligen inte helt redo.

Glasflaskornas tid är dock inte förbi. Däremot ställer man äntligen större krav på vikten. Max 420 gram får en lättviktsflaska väga. Inte en dag eller gram för tidigt. Nog räcker det idag med tungviktare från Sydamerika, USA och Sydafrika? Flaskorna må se pampiga ut, men innehållet ska också väga upp – bokstavligen. Däremot finns det gränser. En flaska champagne, eller andra typer av mousserande vin, måste vara av större tjocklek, och därmed väga mer, pågrund av trycket i flaskan. En stor andel mousserande vin kan alltså inte få märkas som ett Hållbart Val av Systembolaget som det ser ut i dagsläget.

Vi får ha i beaktande att certifieringen är helt färsk, med premiär i mars i år. Så en del justeringar kommer vi troligen få se i framtiden. Vår tanke är också att återkomma i ämnet, och följa upp med vad som blev bra och vad som blev mindre bra.

Sist men inte minst – Godkänt resultat i vår analys av arbetsvillkor i odling och produktion. Kanske den allra viktigaste punkten av dem alla. Här finns redan flertalet certifieringar, i form av Fair Trade och Fair for Life, som syns på flaskans baksida. De täcker områden som drägliga arbetstider, rättigheter som arbetstagare, arbetsmiljön, korruption och etiskt affärsuppförande bland annat. Här ser ni vilka kriterier som ska uppfyllas enligt Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/hallbarhet/hallbartval/arbetsvillkor/

Länder som ligger i framkant när det gäller hållbarhet i vinindustrin, är framför allt USA, Chile och Nya Zeeland.
I Nya Zeeland är idag 96 procent av landets odlade vingårdsyta certifierad enligt Sustainable Winegrowing New Zealand Certified. Mer info: https://www.nzwine.com/en/sustainability/sustainable-winegrowing-nz

Kalifornien är också ambitiösa. I min artikel som skrevs för för några år sedan, var 127 vinfimor certifierade enligt The California Sustainable Winegrowing Alliance (CSWA). Nu, enligt siffror från 2020, involverar det istället 171 vinformor. Det är visserligen fler vingårdar med i beräkningen idag, men det är ändå en ökning från förra året med sju procent. Läs mer här: https://www.sustainablewinegrowing.org

Bild från DinVinGuide
Några nya produkter, som vi gillar, med märkningen Hållbart Val.

Oddbird Organic Blanc de Blancs Alcohol Free, nr 19041. 28 kr för en burk på 250 ml.

Lätt pärlande och friskt alkoholfritt vin, gjort på ekologiska chardonnaydruvor odlade i Langeudoc. Härlig fräschör med smak av gröna äpplen, lime, citronskal, honung och örter. Äntligen ett fint alkoholfritt alternativ på hyllan som smakar riktigt gott!

SAAM Chenin Blanc Cinsault Rosé 2021, nr 2580. 109 kr

Ursprung är Sydafrika och druvan är trendiga cinsault. En klockren sommarrosé som har alla smaker på plats – blodapelsin, rosa grapefrukt, en gnutta rosépeppar och pigga mineraler. En sallad med fetaost och granatäpple är allt som behövs nu.

Domäne Wachau Riesling Wachau Selection 2021, nr 4318. 115 kr

Rykande färsk årgång med gröna och gula päron, grapefrukt och lime tillsammans med den friska syran och mineralröken drar igång aptiten. Utmärkt till fish & chips och kallrökt lax.

Rooted Cinsault 2021, nr 93169. 99 kr

Saftigt, svalkande och direkt välkomnande i sin ärliga och rättframma stil. Solvarma jordgubbar, hallon, riven muskotnöt och silkiga tanniner får oss att längta efter tacos, tortillas och varför inte en pytt i panna med rödbetor. Ännu ett fint exempel på hur druvan cinsault trivs i Sydafrika.

Hållbart val, ny märkning på Systembolaget      Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2022       Månadens Vinhus: Domäne Wachau      Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2022

Bild från DinVinGuide

Hållbart val – en ny märkning på Systembolaget

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer