Svenska flaggan
Syrah - den nya trenden i Sydafrika - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Hållbarhet – ledordet för 2019

Det nya året borde (läs måste) ha ledordet hållbarhet med sig. Vi på DinVinguide.se hoppas och tror i alla fall det. Här startar 2019 med hållbarhet i fokus. 

Hållbarhet;

– Vad ser ni för trender och vad kommer vi dricka i framtiden?

Frågan ovan dök upp på ett seminarium nyligen där Systembolaget bjöd in importörer, några politiker och olika aktörer samt vinskribenter i branschen. Temat var ”Gå på bolaget 2030” och ”Vad dricker vi i framtiden”. 

Tyvärr äger jag inte en spåkula. Men önska och filosofera; det kan vi alla göra! Och min önskelista, den är lång…

Försäljningen av ekologiska produkter har ökat markant på Systembolaget de senaste åren. Ekotänket är jättefint och lite PK, sådär. Men det når inte särskilt långt fram. Det tar inte hänsyn till transporter, vikten på flaskorna, det sociala ansvaret, återvinning och återanvändning av produkter med mera. 

Men nu är det dags att ta nästa steg, med hållbarhet i fokus. 

Hållbarhet, eller sustainability som det heter utanför vårt lands gränser, är stort i framför allt Chile, Nya Zeeland och USA. Där är man ljusår från Sveriges utveckling. 

Titta på vinfirman San Pedro i Chile, den är den mest hållbara vingruppen i hela världen. De lyckas pressa allt; sin vattenkonsumtion och sitt koldioxavtryck bland annat. Och de omvandlar numera allt sitt avfall från en av vingårdarna till förnybar energi. Det kallar jag hållbarhetstänk. 

Mer info på deras hemsida: http://www.sanpedro.cl/en/sustainability-medioambiente/?login=ok

Tittar man på Nya Zeeland ligger de verkligen i framkant. I deras hållbarhetsrapport från 2016 kan vi se att hela 98 procent av landets odlade vingårdsyta är certifierad enligt Sustainable Winegrowing New Zealand Certified. Imponerande.

Här finns mer info: https://www.nzwine.com/en/sustainability/sustainable-winegrowing-nz

Kalifornien är också i framkant. The California Sustainable Winegrowing Alliance (CSWA) har nyligen släppt sin första årsrapport. I dagsläget är 127 vinfirmor av 1099 hållbart certifierade. Sedan 2017 har antalet certifierade vingårdar ökat med 46 procent och antalet certifierade vinfirmor ökat med 20 procent. 

Vill du veta mer, surfa in på: https://www.sustainablewinegrowing.org

Cono Sur är en stor firma i Chile, som har blivit ledande på miljötänk och att samla på certifieringar. CEMARS heter av av dem, vilken ges till företag som arbetar med att minska sitt utsläpp av koldioxid. De har också fått BSCI´s (Business Social Compliance Initiative) Code of Conduct, vilken är den högsta graden inom CSR – Corporate Social Responsibility – alltså ett företags samhällsansvar.

Hemsida: http://www.conosur.com/en/sustentabilidad/

Samhällsansvaret är också en viktig parameter inom hållbarhet. Det kan handla om företag som hjälper sina anställda med boende och utbildning. Det rör sig också om drägliga arbetstider och att arbetsmiljön är trygg och säker för den anställde. En hälsosam balans på arbetsplatsen mellan kön, ålder med mera är också av stor vikt. 

 

Bild från DinVinGuide

Något förenklat; hållbarhet handlar om helhetsbilden. Det är så mycket mer än bara en ekologisk certifiering. Stirra dig inte blind på det gröna lövet. Det omfattar allt från druvan som plockas i vingården till vad som till slut hamnar i ditt vinglas i Sverige. Men hur behandlas skördearbetarna och hur mycket får de betalt? Hur transporteras flaskan till Europa och varför måste den tappas på en onödigt tung och stor flaska? Och varför fortsätter Systembolaget efterfråga viner med fairtrade-certifiering som knappt ska kosta någonting?

Där var vi i panelen rörande överens. Vi vill se mer hållbarhet 2019.

Varför inte lyfta fram våra svenska produkter mer? Vi har mängder med duktiga ölbryggerier i landet. Och för att inte tala om alla våra vinproducenter. De finns inte enbart i Skåne. Åk upp till Umeå och provsmaka den underbara äppelcidern och isvinet från Brännland och bli en kronisk äppelfantast.

Och gärna mer transparens och öppenhet. Vad är det i flaskan egentligen? Alla livsmedel har ju en tydlig innehållsförteckning på baksidan. Det borde väl en flaska vin också ha, lika mycket för slutkonsumentens skull som för den som jobbar med vin.

Slutligen, skulle vi på DinVinguide.se se mer transparens och öppenhet gentemot oss vinskribenter också. Vad händer på Systembolaget? När kommer er nya sortimentsmodell bli klar? Hur går det mer er hemkörning? Vi vill gärna veta mer – om allt! Vi väntar på ert svar Systembolaget!

Med önskan om en god hållbar fortsättning.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer