Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Grymt gott i Gigondas 
Skriven av Sofia Ander

Grymt gott i Gigondas 

Mulliga och fylliga röda viner från södra Rhonedalen, kan det verkligen drickas mitt i sommaren? Svaret är oui, både här och i Frankrike. Den intensiva frukten, garriguen och kraften är precis vad ditt grillade kallar på. 

Grymt gott i Gigondas

Innan vi beger oss söderut måste vi bocka av en viktig sak. Uttalet. Gigondas uttalas alltid med sitt lilla ”s” på slutet. Det franska ursprunget och språket till trots. Nu är vi redo att resa vidare.

Målet är södra Rhônedalen. Vi stannar däremot inte hos kändisen Châteauneuf-du-Pape. Området som alltid får mer uppmärksamhet, högre poäng och framför allt längre prislappar än sina grannar. Några av grannarna är däremot rätt välbekanta. Lirac till exempel. Vacqueyras är en annan halvkändis och Ventoux likaså. 

 

 

Fast nog är Gigondas den mest kända av de mindre appellationerna? 

De har också valt att gå sin egen väg. Den togs redan för 50 år sedan, då man 1971 valde att gå ur appellationen Côtes du Rhône-Village, för att bilda en egen. AOC – Appellation d’Origine Contrôlée – Gigondas. En tydlig markering från odlarnas sida. De valde faktiskt att gå sig egen väg tidigare än så. Detta efter en kylslagen vinter i slutet på 50-talet, då merparten av vinrankorna inte överlevde kölden. Det blev en nystart för odlarna som beslutade sig för att satsa på vin – på nytt och på riktigt. Det sydliga läget gör att södra Rhone har ett medelhavsklimat. Ett klimat där vilda örter och olivträd växer så att det knakar. Många av träden har alltså ersatts av vinrankor.

Det varma klimatet består, fast det gör vinrankorna också. Även om Gigondas är ett solmättat område, är man också belönad med höga höjder. En del vingårdar är belägna 500 meter över havet och får den svalka och uppfriskande vind som är nödvändig. Området har också ett naturligt skydd från bergskedjan Dentelles de Montmirail, som omringar dalen. Tack vare den finns höjderna, mikroklimaten och även geologiska skillnader i jordmånen.

 

Gigondas är först och främst ett rödvinsområde. Här framställs hela 99 procent rött vin. Den lilla procenten som är kvar blir till rosé. Hela området i sig omfattar lite drygt 1 230 hektar planterade vingårdar enligt aktuella siffror. Som i många andra delar av södra Rhône är grenache den dominerande druvan. Vinerna kan innehålla som högst 80 procent grenache och får blandas upp med som mest 15 procent syrah eller mourvèdre, samt andra tillåtna rhônedruvor som cinsault, clairette med flera.

Stilmässigt påminner vinerna om Châteauneuf-du-Pape. Då jordmånen i Châteauneuf-du-Pape kännetecknas av galets (stenar och grus) är den istället mer dominerad av kalksten, lera och fossiler i Gigondas. Vinerna kommer alltid att vara stora. Samtidigt får de också en lockande fräschör och lyft tack vare den höga andelen grenache. Det som också lockar är prisnivån. Här kan man vinfynda, och hitta viner som gör sig värdiga en sval plats i källaren.

Eller som man gör nu under sommaren. Korka upp och matcha till det grillade. Gärna mat inspirerad av Medelhavet. Tänk grillade grönsaker som morötter, zucchini och aubergine. Tänk smakrika örter som rosmarin, oregano och timjan. Olivolja, salt och peppar är andra måsten. En finare köttbit med kappa, kanske en saftig högrevsburgare med mjukstekt lök eller en grillad flankstek med örtsmör och ratatouille eller caponata från Sicilien. Frukten och de snälla tanninerna (som några av nedan viner har) kommer också gifta sig fint med vegetariska rätter. Byt ut köttet mot svensk grillost, eller saganaki och servera med meze-röror av olika slag. Njut.

 

Fyra fina tips att korka upp till din grymt goda Gigondas-grill

Domaine du Grand Montmirail Cuvée Vieilles Vignes 2016, nr 2213. 115 kr för en halvflaska. Ordervara.

Innehåll: 65 % grenache, 25 % syrah och 10 % mourvèdre.

Lysande halvflaska fylld med svarta fikon, mörka plommon, varma solmogna gubbar och friska örter som anis, lagerblad och söt peppar. Perfekt drickfas nu, med saftiga tanniner och den inbjudande frukten. Grand Montmirail är ju för charmig!

Domaine du Pesquier Gigondas 2019, nr 2836. 189 kr. Fast sortiment, finns i 60 butiker.

Innehåll: 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvèdre

Stadigt, kryddigt och rikt, mättat på björnbär, mullbär, mörka hallon, viol och ett bra bett i eftersmaken. Kan stuvas undan några år eller avnjutas till en välmarmorerad köttbit på grillen med helgrillad lök och röd paprika.

Domaine du Grand Montmirail Cuvée Vieilles Vignes 2016    Domaine du Pesquier Gigondas 2018

 

Louis Bernard Gigondas 2016, nr 50758. 209 kr. Ordervara.

Innehåll: 60% grenache och 40% syrah

Saftigt och härligt generöst med friska tanniner och mjukbakade frukter. Här hittas plommon, viol skogsbär, fikon och en doft av varma höstskogar. Bumsbra på direkten eller för en kortare tids lagring.

Domaine Santa Duc Aux Lieux-Dits Gigondas 2018, nr 74048. 289 kr. Ordervara

Innehåll: 75% grenache, 10% Mourvèdre och resten cinsault och syrah

Ekologiskt från lysande familjefirman Domaine Santa Duc. Fyra druvor och fem plotter ger vinet komplexitet och lager av olika smaker. Njut på direkten av de röda skogsbären, plommonen och tonerna av lakritsrot. Eller lagra i några år och locka fram ännu mer av örterna och slipa av tanninerna.

Grymt gott i Gigondas     Grymt gott i Gigondas 

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer