Grilla med grenache i vinglaset

Hur mycket har du grillat i sommar? Mycket. Tänkte väl det. Har du grillat med grenache i glaset då? Om inte, så är det dags att korka upp. 

Jag gillar själv att grilla, men inte nödvändigtvis den största köttbiten och med det tyngsta vinet. Istället blir det en hel del kyckling, gärna kycklinglår som är saftiga och fina. Foliepaket med någon vit fast fisk, citron, dill och smör är en annan favorit. Korvar av olika slag, med hög kötthalt, örtkryddor och inte en massa onödiga tillsatser. Kanske en saftig flankstek som skärs upp i tunna skivor.

Grönsaker är a och o. På sommaren är det lätt att hitta fina primörer som morötter, knipplökar, spetskål, zucchini, majs och aubergine. Allt går att grilla och allt blir fantastiskt gott.

Ännu godare, eller godast, blir det med rätt vin i glasen. Grenache till exempel. En druva som har många anhängare, så kallade #grenachelovers. Jag är av dem. Jag gillar grenache från Rhône med sin mer mörka frukt och tydliga örtighet. Jag gillar garnacha från Spanien med den höga syran och rejäla smaker av röda bär och mineral. Och jag gillar den amerikanska stilen som kan vara fluffig, flörtig och läckert rödbärig.

 

Annons:

Här har ni mina darlings

Ledge Los Topos Garnacha 2012, nr 70638. 259 kr. BS

Cool grenache från Paso Robles i Södra Kalifornien. Det är saftigt och mustigt. Det är stramt och friskt. Det är stenigt med glimrande röd frukt som tranbär, granatäpplen och blodapelsinskal. I eftersmaken finns små hintar av grafit, stjälkar och en direkt uppfriskande vinupplevelse; vilket fängslande vin!

A Tribute to Grace 2013, nr 74266. 513 kr. BS

Här har vi den mer fluffiga sidan av amerikansk grenache. Vinet med det vackra namnet kommer från Santa Barbara och är gjort av Angela Osborne, som ursprungligen kommer från Nya Zeeland. Ett land som är för svalt för grenache och vad göra när det inte går att odla favoritdruvan i sitt hemland? Man flyttar till Sunny Cali! Angela har bara producerat vin i några år. Det är alltid grenache, vare sig det är hennes fantastiska rosé eller de läskande röda.

Årgång 2013 är energisk och visar upp lager på lager av rabarber, mogna jordgubbar, sötlakrits, fänkål, en hint av mocca och mineraler i mängder i eftersmaken. Grace är Angelas mormor, en person som betyder mycket för henne. Vilken hyllning!

Pegaso Barrancos de Pizarra 2010, nr 99288. 259 kr. Tillfälligt släpp i höstas, det finns fåtalet flaskor kvar. 

Pegaso kommer från vinmakaren/ägaren Telmo Rodriguez som gör ursprungstypiska viner över stora delar av Spanien. Han filosofi är att varje vin ska avspegla sin växtplats, sin terroir. Pegaso kommer från staden Avila i Castilla y León, en bit nordväst om Madrid. Druvorna är 100 procent garnacha från gamla bush vines. Stilen är mineraldriven, mycket frisk och bjuder på dofter och smaker av torkade örter, rökiga stenar och massor med röda bär. Dekantera och njut.

Pegaso

Gigondas Grand Grenache 2012, nr 99616. 429 kr. Litet släpp i november, så skynda!

Ekologiska droppar från Domaine Santa Duc i Gigondas. Det är ett Grand Vin på många sätt, fast aldrig tungt eller för maffigt. Det är en stor grenache, som man vill dricka i stora klunkar från riktigt stora kupor. Frukten är otrolig fräsch och frisk. Vildhallon, jordgubbar och varm garrigue enas i en perfekt harmoni. Köp!

GIGONDAS_

Läs mer

Fler artiklar