Grilla! Grilla och välj dessa viner för 100-lappen till.

Grilla! Bara ordet får mig att tänka på en gammal Hassan-sketch, där man maniskt upprepade ordet om och om igen. Men faktum är att vi gillar ju att grilla. Maniskt, om och om igen. Det finns liksom ingen hejd på oss soltörstande och grillälskande svenskar, så fort solen tittar fram. Är våren och försommaren på ingång, då ska det grillas. Hur kallt det än är och hur sur grillkolen än må vara. Grillad mat är trots allt väldigt gott och jag ser fram emot premiären.
Förra veckan valde jag ut några riktigt bra lagringsviner för en 100-lapp. Nu grillar vi istället, hoppar över boxen och väljer ut några grymma flaskor i samma priskategori.
Grilla!

Vi måste börja i Argentina. Asadons och köttes förlovade land. Rejält vin och rejält med chimichurri. Grillningen är räddad. Vinet heter:
Melipal Malbec 2010, nr 73730. 99 kr. BS. Innehåll: 100 % malbec.
Fräschare och renare typ av malbec, som annars kan sticka iväg i både alkoholhalt och kraft. Balanserat med bra syra, lite kaffestänk och fin frukt som plommon, jordgubbar och skogsbär.

7373001

Vidare till bbq’s förlovade land. USA. Vinet kommer från Washington State och är varken en zinfandel eller cab. Det blir istället en syrah, vilket man odlar mycket i staten och dessutom gör riktigt bra. Några skvättar mourvedre, grenache, viognier och cabernet sauvignon gör detta till ett riktigt trevlig vin med toner av mörka bär, plommon, peppar och ceder.
Producenten heter Milbrandt Vineyards och vinet Whispering Tree Syrah 2008, nr 70860. 112 kr. BS. Prova till en grillad hamburgare på riktigt fin färs.

product-445-2013313122155

Underbara Italien, som är så mycket mer än appassimento och söt primitivo. Vi blickar söderut och hamnar på Sicilien. Personligt, rikt och många lokala druvsorter. Vinerna från Etna slår mig ofta med häpnad tack vare sig unika stil, tanniner och välkomnande bärighet. Släng en stor glad gårdskyckling på grillen och drick Norma 2011, nr 2374 för 119 kr, i stora klunkar i stora kupor.

760204

Lite lamm kanske? Med massor av örtkryddor, som rosmarin och timjan. Kör ett helt lammrack eller kotletter, allt går att grilla. Doften av örterna och den osande lammet för tankarna till Spanien. Gärna Rioja, en plats jag gärna återvänder till i både vin- och gastronomisyfte.
Viña Pomal Reserva 2008, nr 6712 för 129 kr, är en klassisk Rioja med en modern och uppfräschad touch. Här finns allt som ska finnas i en Rioja; körsbär, lite dill, vanilj, plommon, kryddor, fat och pigg syra.

670748

Big and bold. Fullblodsviner på shiraz, det hittar vi i Australien. Penfolds tillhör en av de bättre firmorna i landet. Och framför allt en av de mer kända. Viner finns i alla priskategorier och stilar. Jag tycker de har blivit bättre och snyggare med åren. Thomas Hyland 2011, nr 6301 för 109 kr, är ett sådant exempel. Visst är det maffigt och stort, men också härligt fruktdrivet med massor av ursprung som eucalyptus, björnbär, peppar och mycket fat. Till den välhängda entrecoten på grillen med mycket bea.

52940

Rhônedalen måste få vara med. Lika många maffiga, alkoholstinna viner som eleganta och fruktdrivna. Côtes du Rhône Maison Nicolas Perrin 2010, nr 73453. BS, tillhör den mer eleganta skolan. Vinet är en blend på 60 % grenache, 20 % syrah och 20 % syrah. Grenachefrukten ger ett saftigt och rödbärigt vin, med massor av körsbär, vinbär, lingon, jordgubbar och kryddor. Perfekt till grillade korvar, viltkött och pipifågel.

Grilla med Anette, som har nåt gott recept till ovan viner.

Fler artiklar