Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Goda vinval till julbordet
Skriven av Sofia Ander

Goda vinval till julbordet

Vilken är dina måsten på julbordet? Är det huvudrollsinnehavaren julskinkan? Eller längtar du efter att få frossa i olika sorters sillinläggningar? Är det kanske dopp-i-grytan som är din favorit, eller föredrar du saftiga revbensspjäll? 

Goda vinval till julbordet

Mina måsten är få. Jag håller till mig till några utvalda favoriter, då är det dessutom lättare att välja vin till! Det för tanken in på drycken till julborden. Där finns det också några måsten. Öl och snaps är självklarheter för de flesta, och har varit så länge. Det är tradition och då dricker man det. Punkt slut. Nu har jag aldrig varit en öldrickare, ännu mindre en snapsvän. 

För många är det forfarande lika viktigt med sillen som att det ska vara snaps till julbordet. Snaps har vi tipsat om, läs gärna Magnus artikel längre ned.

 

Jag håller mig borta från brännvinet och fokuserar istället på vinet. Viner som passar mina måsten - julskinka, köttbullar och rödkål.

Julens köttbullar väcker många goda minnen till liv. Min mormors varsamma händer som rullade de fluffiga köttbullarna, gjorda på fläskfärs, grädde, ströbröd och ägg. De stektes sedan i rejält med smör. Ni förstår kanske att de var sagolika. Mormor var däremot aldrig riktigt nöjd med resultatet. Köttbullarna var för torra. För salta eller smaklösa. För mig var de alltid lika goda, med smak av omsorg, tid och kärlek.

Nästa måste är så klart kändisen – julskinkan. Saftiga skivor med stark senap på knäckebröd. Eller direkt ur ugnen, ljummen, och serverad med mjuk och smakrik rödkål. Rödkål var förresten av annan paradrätt signerat min mormor. Hon köpte ibland färdig på burk, med satte sitt signum på den. Lät den puttra vidare med lite svartvinbärsgelé, skivat äpple och mer kryddor. Omsorg, tid och kärlek igen.

 

Det är nog därför dessa rätter är så viktiga för mig under julen. Vinerna väljs med omsorg också. Röda viner passar bäst till det småvarma. Rätter med kryddor och en hint av sötma, utan att vara för smakrika eller kraftfulla. Frukten ska vara röd och sval, tanninerna finslipade och energinivån hög.

Viner gjorda på druvor som pinot noir, grenache, blaufränkisch, dolcetto, gamay och sangiovese till exempel. En primitivo eller zinfandel kommer inte heller göra bort sig till julmatens alla söta kryddor. Och varför inte ge amarone, eller en hederlig valpolicella en ny chans? Vi slänger in en outsider också – ett rosévin! Där får vi frisk och livlig frukt, massor med fräschör och röda bär. Rödkålen kommer bli så lycklig så.

Som alltid beror det vinstilen, ursprunget, vinmakaren och även årgången. Pinot kan komma i många skepnader. Precis som grenache/garnacha. Välj efter din egen smak, din preferens och börs.

 

Vi har några tips på vägen. Från det mer lättsamma och flörtiga, till lite mer tyngd. Vinerna står på hyllan och är redo för jul.

Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhone 2020, nr 71832. 119 kr

Fräsch syrah- och grenacheblend med gott om kryddor, pigg viol, peppar och saftiga skogsbär. Borde kosta mer, men det pratar vi tyst om. Drick aningen kylt till köttbullarna.

Krug’scher Hof Pinot Noir 2020, nr 22388. 140 kr

Välkomnande pinot noir med adress Tyskland. Stilen är saftig och energisk. Jordgubbar, hallon, söta kryddor och strålande balans till julskinkan.

Rött vin och rotfrukter      Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2021

 

Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2020, nr 2576. 149 kr

Piggt, livligt och ekologiskt! Körsbär och kärnor, vilda rosor och skir frasig röd frukt. Mycket vino fino för pengen som kommer att gilla ljumma köttbullar och rödkål.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2021, nr 5283. 189 kr

Pålitlig Bourgogne från ett lika pålitligt hus: Louis Jadot. Servera i stora kupor och njut av söta kryddor, toner av ceder- och sandelträ, mosade jordgubbar och vilda hallon.

Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2020  Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2020

 

Schloss Gobelsburg Rosé 2021, nr 94019. 215 kr för magnum. Lanserades i våras, finns kvar i cirka 18 butiker.Goda vinval till julbordet

Krispigt och svalkande – det kanske behövs under de många och långa familjehelgerna?

Vattenmelon, syrlig rabarber och rosa grapefrukt kommer slinka ner till det mesta. Från laxen till skinkan med sötstark senap och även prinskorv, och varför inte testa till Jansson?

Goda vinval till julbordet

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer