Svenska flaggan
Go west! - DinVinguide

Förra veckan anordnades Go West, en vinmässa i samarbete mellan California Wines, Oregon Wine och Washington Wines. Över 70 utställare och fler än 700 viner var på plats i Stockholm. Det var DinVinguide också. Pinot Noir från USA har vi redan bockat av, under februari. Nu tänker vi istället rejäla, lite maffiga och mycket amerikanska viner med smak, attityd och frukt. Jag tänker cab, zin och syrah. Samt en och annan uppstickare. Let’s go west!

Tuffa tanniner

Foppiano Vineyards Petite Sirah 2010, nr 6277. 159 kr. FS

Gillar du tanniner? Det gör jag. Isåfall kan vi dela en flaska av denna fruktiga tuffing, från en av de äldsta vinfirmorna i USA. Gamla vinstockar, som är planterade i Russian River Valley, ger fin koncentration och djup frukt. Här hittar vi smak av plommon, körsbär, björnbär och blåbär. Bra intensitet och snygg syra. Ett vin som går att lagra i några år. 2011, provades också. Den är stram och tight i dagsläget och behöver gömmas i vinkällaren en tid.

Foppiano_Petite1

Silkig Zinfandel

Girard Old Vine Zinfandel 2012, nr 22337. 189 kr.

Zinfandel kan vara riktigt uselt rent ut sagt. Sött, platt och väldigt enkelt. Eller så är den gjord med finess, syra och mycket frukt – så ska det vara! Girard Vineyards klarar balansen. Det är visserligen massor med smak och en del alkohol, fast det har vi inte dött av förrut. 2012 var ett torrt år, där man skördade lite tidigare än vanligt. Stilen blir därmed aningen torrare och stramare. Här finns också druvtypiska toner av nykrossad svartpeppar, vildhallon och jordgubbar. Vi provade även 2013, som kommer senare i sommar. Den är strået vassare. Mer tanniner och djup. We like.

Girard_high_2

Snygg Cab

La Jota Cabernet Sauvignon 2010, nr 72230. 495 kr. 

Cabernet Sauvignon med adress Napa Valley brukar vara dyr. Rejält dyr. La Jota är alltså ett s.k superfynd, eftersom vi inte har en nolla eller en siffra framför 459 kr. Den levererar dessutom. Frukten kommer från Howell Mountain, en appellation med torra jordar och svala vindar, som ger koncentrerade små bär. Det märks i denna godbit, som bjuder på mineralitet, frisk syra, stadiga tanniner och snygg cabfrukt som cassis, plommon och körsbär. 

72230-La-Jota-Howell-Mountain-web-204x800

Grymma Gramcery Cellars

Under Go West mässan, var några representanter för Gramercy Cellars på plats. Firman grundades för 10 år sedan i Washington State, av Greg Harrington (som är Master Sommelier) och hans fru Pam. Fokus är Rhone- och Bdx-viner. Jag provade tre av firmans syrahs, som var helt makalösa. Kombinationen av syra, frukt, mineralitet, djup och en nerv, var något alldeles extra. Tas in av winefinder.se, dock bara cabernet sauvignon än så länge. Kära Winefinder, jag skulle vilja se syrah också, ok?

Travel in Style med Journeyman Chardonnay

Journeyman Chardonnay 2012, nr 70371. 389 kr

Säg Seghesio och man tänker, per automatik på zinfandel. Välgjord och riktigt stilig sådan. Nu är detta en lika välgjord och stilig chardonnay, från familjen Seghesio, men ett litet sidoprojekt. Bakom Journeyman står Cathy och Pete Seghesio, som växt upp med vinet i sin närhet och nu vill att sina söner ska få samma uppfostran. Pojkarna, Joey och Will, har hjälpt till att göra denna fina chardonnay där man köpt frukten från de bästa vingårdarna i Sonoma. Killarna har gjort ett toppjobb! Klassisk Kali-chardonnay med en modern, ren och fräsch stil. Hög syra, fin koncentration och smak av gula plommon, mineral och lätt rostade fat. Gott!

Bdx-blend från Chappellet

Chappellet Cervantes Mountain Cuvée 2011.

Starten på en vinresa till Napa och Sonoma, för några år sedan, började bra på en vinbar i San Fransisco. Där blev det ett glas Mountain Cuvée, som jag inte hade provat innan. Jag föll pladask för den tillgängliga, men ändå seriösa och fruktdrivna stilen med läcker frukt och syra. Första besöket i Napa blev därmed hos Chappellet, vars besökscenter ligger långt upp i bergen. Resten av serien provades och jag fortsatte att falla. Nu finns äntligen ett av vinerna från Chappellet att få tag på i Europa, genom WineFinder. Jag hoppas på mer. 

Finns hos winefinder.se

Sensuell Cinsault 

Birichino Cinsault Bechthold Vineyard 2012, nr 70732. 169 kr

Birichinos häftiga cinsault är sval och elegant, frisk och intensiv, personlig och fokuserad. Cinsaultstockarna tros vara de äldsta i landet, med en ålder på nästan 130 år. Jordmånen i vingården, består av lera och sand, vilket gör att vinlusen inte kunnat angripa vinstockarna. Tur det, för annars hade vi inte kunnat prova detta coola vin som bjuder på mineraler, mogna jordgubbar, plommon, lakrits och varma medelhavsörter. 

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia