Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Glögg och andra juldrycker
Skriven av Sofia Ander

Glögg och andra juldrycker 

Redan glögg? Jajamän, det är den tiden på året. I år igen! Dopparedagen närmar sig med stormsteg.

Glögg och andra juldrycker

Med knappt två månader kvar till jul skadar det inte att bocka av några måsten på planeringslistan. Från och med den 1 november anländer juldrycker på Systembolaget. Både för beställning och direkt till fasta hyllan. En bra tid att göra en fet check på glöggen är alltså nu. 

Hur ser glögg-Sverige ut år 2022 då? Några trender, något nytt? 

Jag skulle säga att klassikerna, ja, de står sig. Tur är väl det. Annars vore det inte klassiker längre. Blossa, Tegner & Son och Dufvenkrooks – de smakar som de alltid har gjort. Som glögg. Hederlig och okonstlad sådan. De står troget på hyllan år efter år, levererar varma och söta julkryddor och gör sitt jobb med bravur. 

Varje år utmanas klassikerna av ett gäng uppstickare. Nya varianter, färger och smaker. Från Blossas årgångsglögg till tappningar som är mer moderna och mindre söta. En del onödigt. En del frågetecken, och några som man gärna återvänder till. Vi har haft chansen att prova en del av dem. Utmanarna och nykomlingarna. Sorter för den som vill prova något annat i jul. 

 

Bild från DinVinGuide

Glögg di Rosso Numero Uno, nr 54213. 219 kr. Ordervara, säljs i kolli om 3 flaskor. 

Basen är barbera med ursprung Monferrato. Vinet förstärks med traditionella julkryddor som pomerans, kryddnejlika, ingefära, kardemumma och kanel. Lite socker för att runda av hela härligheten och därmed är Glögg di Rosso född. Inte det vanliga sötslisket. En glögg med attityd och en doft av ett juligt Italien.

Glögg di Arancio Numero Due, nr 58246. 220 kr. Ordervara, säljs i kolli om 3 flaskor. 

Skalmacerad trebbiano från Marche uppbackad av kryddor som saffran, kryddnejlika, ingefära, kardemumma, kanel och frukt i from av apelsin och pomerans. En kul och vågad tappning som dessutom håller måttet! Jag tänker osökt på en iskall Negroni á la Arancio, eller som en syrlig och uppfriskande apero över is till glöggminglet. Cin cin!

Glögg och andra juldrycker     Glögg och andra juldrycker

Brännland Iscider Ember Glögg, nr 94300. 189 kr för 500 ml. 9000 fl.

Den enda glöggen jag behöver i år. Både söt, syrlig och stram. Allt på en gång. Citrongräs, pomerans, röd apelsin, malört och gyllene höstvindar sätter igång samtliga julkänslor.

Österlenglögg Äpple & Calvados, nr 57700. 109 kr för 500 ml. Finns i fåtalet butiker. 

Skånska äpplen och en liten förstärkning från Calvados. Kombinationen känns självklar. Gott är det också med både balans och skön eldighet. Julkryddor tas emot av gula russin, vita fikon och mogna äpplen. Vi tar gärna emot en värmande liten kopp också. Och en till. Fint jobb från familjeföretaget Kiviks Musteri.

Loimu Årgångsglögg 2022, nr 58538. 139 kr. Ordervara

Loimu är en storsäljare hos våra granne Finland. Har man gjort glögg i över 170 år, då kan man sin sak. Årets variant är smaksatt med hjortron och äpplen, där basen består av rött vin. Visst smakar det vinteräpplen, men kanske inte så mycket hjortron. Fast traditionellt är det ändå med både kryddiga apelsintoner, kanel och kryddnejlika. Flaskan är rätt snygg också. Värm upp ett glas och värm upp dig själv en kylig vinterdag.

Blossa 22 New Orleans, nr 57745. 125 kr. Finns i 400 butiker

Det har snart gått 20 år sedan Blossa lanserade sin första årgångsglögg. Succén var ett snabbt faktum. Smakerna, kryddorna och inspirationen har avlöst varandra under åren. Somliga har varit mer lyckade än andra. I år reser vi till New Orleans och smakar på en mix av rom, julkryddor och frukt som lime, passionsfrukt, jordgubbe och blåbär. Det är inte den bästa av alla årgångar. Det blir helt enkelt för mycket frukt, men jag gillar chilibettet som kommer i slutet. Det ger ett fint och oväntat sting! Passar lika bra varm som kall. Servera som en fördrink med apelsin och gärna lite bubbel för fräschör.

Brännland Iscider Ember Glögg    https://www.systembolaget.se/produkt/vin/blossa-22-5774501/  Glögg och andra juldrycker   Blossa 22 New Orleans 2022 Fredrik Schelin

Några alkoholfria alternativ

Blossa Glögg Alkoholfri Rosé. Finns i matbutiken.

Nykomling som görs av alkoholfritt rosévin och därefter smaksätts med juice från jordgubbar och tranbär. I med julkryddor och där har vi ett friskt alkolholfritt val som smakar både pepprigt, kryddigt och fräscht av de röda bären. För lite mer action – i med en skiva apelsin, en kanelstång och toppa med prosecco.

Saturnus Frostbär Havtorn & Rönnbär. Finns i matbutiken.

Havtorn och rönnbär – varför inte! Bärens syrlighet och friskhet kommer trivas fint i en rejäl julcocktail! Tänk spritz och toppa med ett välkylt bubbel. För ett helt alkoholfritt alternativ – fyll på med äppelcider.

Hopple X-mas Pomologik, nr 11907. 29 kr + pant 1 kr. Finns i 250 Systembolagsbutiker. 

Pomologik = logik. Kul tillskott på julbordet för den som ha något, inte alltför sött, men ändå matvänligt. Kryddigt, friskt och härligt bubbligt! Det givna valet till världens bästa och snabbaste jullunch – knäcke med senap och ljummen julskinka. Består av svensk hantverkscider som kombineras med humle och kryddas upp av kanel, ingefära och sichuanpeppar.

Färna Odlingar Glögg Svarta Vinbär. 69 kr. Beställs via Delitea. 

Klockren traditionell glöggsmak. Kryddig med inslag av svarta vinbär, kardemumma, körsbär, kryddnejlika, muskot och apelsin. Närodlat och klimatcertifierat från Bergslagen. Serveras både kall och varm. Kan vara Sveriges bästa alkoholfria glögg!

Glögg och andra juldrycker   Glögg och andra juldrycker   Glögg och andra juldrycker     Glögg och andra juldrycker

Bild från DinVinGuide

Glögg och andra juldrycker

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer