Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Glögg och andra drycker med smak av jul - DinVinguide Glögg och andra
Skriven av Sofia Ander

Glögg och andra drycker med smak av jul

Det känns inte speciellt juligt ännu. Regnet strilar ner, och har gjort så hela dagen. Men det räcker att gå förbi en matbutik eller ett skyltfönster så ser att man att julen är i antågande. Pyntet, julgranarna och julmusten är där vare sig man vill det eller inte.

Glögg och andra drycker med smak av jul

Efter det pyntade skyltfönstret tar man en snabb kik i den numera fullmatade kalendern. Inser att första advent bara är lite drygt två veckor bort. Plötsligt blev att-göra-listan lång och även en smula brådis. 

Det bästa är att ta en sak en sänder. Beta av och bocka av. Första advent innebär glögg. Vi håller oss däromkring idag. Årets nyheter i form av både julmust, glögg och andra juldrycker har faktiskt redan lanserats på Systembolaget. En del kända märken som klassiska Blossa med flera finns alltid i sortimentet. Lite nytt tillkommer ändå varje år. Fast kanske inte lika hysteriskt som förr om åren. Då slog nästan producenterna och importörerna knut på varandra. Vem kunde komma på de mest udda och ovanliga smakkombinationerna på en glögg?

Dessa tider verkar tack och lov vara förbi. Vi är tillbaka till traditionerna, till juldrycker med ekologisk certifiering, med ett hållbarhetsfokus och smarta förpackningar. Även till lite mer vuxna smaker.

 

Här får ni några julsmakande tips på vägen. Vi säger inte god jul än, men snart så. 

GODA ALKOHOLFRIA VAL

Nygårda Julmust lagrad på Bourbonfat 2020, nr 1972. 39 kr

Pålitlig och riktig smakrik must, fylld med kryddor och fin balanserad sötma. Här var det gott om rostat kaffe, knäckiga fat, kola och vaniljstång.

Dufvenkrooks Julmust med Enbär, nr 19016. 16,90 kr för 330 ml.

Samma tanke här, mer ”vuxen” i stilen och strålande till allt vad julbordet innebär. Kryddig i stilen, laddad med torkade apelsinskal, granskott, torkade enbär och kryddnejlika. Kul och gott.

Blossa Vinteräpple, nr 11978. 49 kr

Äppelmust, en gnutta socker, ingefära, kryddnejlika, kardemumma och kanel. Ett vinnande recept helt klart. Klassiska smaker som står sig, jul efter jul. En dryck som kan drickas varm en ruggig vinterdag eller kall, över is och gärna en kanelstång att röra runt med.

  

NÅGRA FAVORITER PÅ GLÖGGHYLLAN

Grythyttans Skogsglögg, nr 96460. 98 kr. 14,5 %

Här består basen av bär och äpplen, därefter adderas olika sorters julkryddor. Grythyttan har en uppfriskande stil med sköna smaker av mogna äpplen, pomerans, kryddnejlika, kanelstång och söta skogsbär. Pigg och livlig med en härlig pepparton som hänger kvar i eftersmaken.

Tegner & Son Vinglögg, nr 97012. 79 kr. 12 %

Kryddig och rejält med tanniner (!) som biter till. Lika söt som många andra sorter, med tack vare den något mer viniösa och strama stilen får denna vinglögg en liten extra julguldstjärna. Gott om torkade frukter, fikon, mörka körsbär, en gnutta chokad och juliga kryddor – det är glögg helt enkelt.

Tegner & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg, nr 96002. 89 kr. 14,5 %

Bra skjuts i smakerna, tack vare några snäpp upp i alkoholen. Det lyfter även kryddorna i Wilckens Fat, som vinner på sin attityd. Värmande och mustigt med dadlar, katrinplommon, rostade kardemummakapslar och mald kanel. Juligt och ljuvligt.

Blossa Trestjärnig Silver, nr 96518. 115 kr. 21 %

Silver görs på vitt vin som får ordentligt uppbackning med olika sorters rom. Kryddningen är julig – tänk kanderade apelsinskal, kardemumma, saffran och knäck. Smakerna matchar doften och är sådär skönt simmigt med fin alkoholvärme. Passar bäst efter middagen, gärna till en klassisk saffranskaka, cheesecake eller rompraliner.

  Glögg andra drycker med smak av jul

NÅGRA NYHETER FÖR I ÅR

Åre Glögg Rödvinsglögg Ekologisk, nr 93919. 69 kr

Klassisk, hederlig och klimatsmart värre. Ny glögg på hyllan med ekologisk certifiering, tappad på en pappförpackning som rymmer en hel flaska. Riktigt trevlig är den också, gjord i en genuin stil med saftiga skogsbär, inlagda cocktailbär, kardemumma, kanelstång och apelsin spetsat med kryddnejlika.

Blossa 21 Valencia 2021, nr 53200. 125 kr. 15 %

Detta år reser vi till Valencia, doftar och smakar på solmogna apelsiner. En mycket lyckad smakresa! Apelsin känns jul, vilket en del andra ”årgångsblossor” inte alltid lyckats med. Sött men också friskt med pomerans, mandarin, citrus, bergamott, en myntakvist och gula russin.

Brännland Iscider Ember Glögg, nr 94300. 189 kr för 500 ml 3000 flaskor lanserades 5/11.

Detta min vänner är glögg 2.0. eller kanske till och med 3.0. En total njutning som bjuder på bergamott, kanelstång, pomerans, bakade äpplen, kardemummafrön och syrlig apelsin. Gjord på fryst och koncentrerad äppelmust, som fått jäsa till iscider. De gyllene dropparna har sedan lagrats på ekfat och smakats upp med kryddor och äppelsprit.

      

 

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer