Garnacha – vit, röd och luden

Vare sig ursprunget är spanskt, franskt eller italienskt - garnacha blir ta mig tusan bäst i spansk terroir. 

Garnacha

Gillar du garnacha? Du är i gott sällskap. Garnachalovers är en stor och växande grupp. Garnacha är även omtyckt av vinodlare, då den är relativt lätt att odla och trivs bra i heta, soliga klimat. Inte konstigt att det är en av världens mest odlade druvor. 

Utanför Spaniens gränser går den under namnet grenache och kommer ofta i sällskap av andra Rhonedruvor som syrah, mourvedre och cinsault. Vinerna från Chateauneuf-du-Pape är ypperliga exempel på hur storartad grenache kan bli, men den vinner på sitt sällskap. De andra druvorna ger vinerna mer djup, tyngd, struktur och inte minst lagringsduglighet. 

Nog för att de spanska vinerna på garnacha kan lagras – fast inte i en evighet. Jag har provat en del garnacha på sistone, en del unga och vitala och andra med några år på nacken. Att druvan har lätt för att oxidera är allmänt känt. Viner med mongadstoner är som alltid en fråga om tycke och smak. Men i min smak är garnacha som bäst när de har, låt säga, två-tre år på nacken. Då finns den livliga frukten syran, lystern och den nervkittlande mineraliteten kvar. Allt det som får mig att falla pladask för spansk garnacha. Äldre exemplar har dessvärre tappat en del av sin tanninstruktur och primärfrukt. Med andra ord; vänta inte för längee på det där glimrande och goda garnacha-tillfället.

Hur smakar garnacha då?

Ska vi generalisera är svaret jordgubbar, hallon, örter och ibland lite eldig solmogen frukt. Ska vi leta nyanser blir det en lång artikel. Inom Spaniens gränser styr odlingsplatsen en hel del. Odlingarna består av cirka 82.000 hektar i landet. Det finns med andra ord många viner och stilar att prova. 

 

 

Annons:

Castilla La Mancha och Vinos de Madrid.

Energifyllda och läskande exempel med röd vibrerande frukt har blivit något av ett signum för modern garnacha. Det kan vi tacka höga höjder, svala vindar och gamla stockar för. Vinos de Madrid runt omkring Madrid och även distriktet Mentrida, som ligger en bit söder om huvudstaden står för flertalet coola och spännande viner och projekt.

Leta efter producenter som Bodega Maranones, Bodegas Bernabeleva, Bodegas Jimenez-Landi och Comando G. så har du mycket att se fram emot.

Drick: Bodegas Bernabeleva Navaherreros Garnacha, nr 92038, 179 kr. 1800 flaskor släpptes 22/3. Flertalet buteljer väntar på dig innanför gröna skylten. 

Ljuvlig årgång, full av liv, friska och lätt rustika tanniner med generös, mogen frukt som tranbär, rönnbär och lingon. Eftersmaken hänger kvar och serverar oss pustar av lite ceder, örter och pinje. Stora kupor och en källarsval temperatur är en order.

Rioja

Rioja börjar sticka ut som en garnacha-utmanare, trots druvan tempranillos dominans. Den ingår redan i många klassiska Reserva och Gran Reserva, för att ge fräschör och med rödfruktig energi.

Tempranillo dominerar stort med 87 procent av odlade blå druvor. Garnacha kommer dock på en värdig andraplats, med sina åtta procent. Enligt färska siffror från Consejo Regulador i Rioja blir det 4 567 i hektar. Det finns alltså en ansenlig del med garnacha planterad i Rioja. Inte minst i Rioja Oriental (tidigare Baja) som är det varmaste deldistriktet.

Men som på många andra platser, börjar man leta sig norrut. Bodegas Artuke, Vivanco, Bodegas Paco Garcia och Oxer Wines visar garnachavägen i Rioja.

Drick: Bodegas Las Cepas 1921 Garnacha 2016, nr 72947. 199 kr. Beställning.

Nytt och mycket läckert i beställningssortimentet från Bodegas Las Cepas. Firman är ekologiskt certifierade och relativt unga, med start 1996. Denna garnacha förför med trevliga sälta, mineraler och driv. Frukten är yppig och charmerande. Tänk krossade vinbär, granatäpple, fluffiga jordgubbar och vilda hallon. Stockarna är 100 år och avkastningen är minimal: endast 800 kg per hektar.

Navarra

Navarra är Riojas granne i öst. Det är en autonom region och provins. Här hittar vi två D.O – Denominacion de Origen – områden för vin. Navarra D.O och även Rioja DOC, som till större del ligger i den autonoma regionen Rioja. Tidigare har Navarra främst förknippats med sina traditionella roséviner.

I Navarra dominerade faktiskt garnacha under en lång period, men har nu sett sig slagen av tempranillo. Hela 4 700 hektar är dock odlad med garnacha här. Viktiga producenter är framför allt Bodegas Julián Chivite, Ochoa, Señorio de Sarría och Domaine Lupier.

Drick: La Dama Domaines Lupier 2015, nr 91302. 329 kr. 180 flaskor lanserades 8/3. Finns kvar i fåtalet butiker.

Svalkande röd frukt, mineral, färska örter, anis och mjuka tanniner lockar till många sippar. Även här dominerar gamla vinstockar med en genomsnittsålder på cirka 80 år. Höga höjder, 400 och upp mot 750 möh, och den steniga och kalkrika jorden sätter ytterligare prägel på vinet.

La Dama är en av många nya unga vinstjärnor i Navarra. Trots sin ungdom (firman grundades 2006) har de tillgång till några av de äldsta vinstockarna i regionen. Fokus ligger på endast två viner i dagsläget. Garnacha och inget annat.

Läs mer

Fler artiklar