Spanien: garnacha att köpa, dricka och njuta av

Vi följer upp förra veckans artikel om garnacha med det viktigaste; dryckestipsen. Druvans ursprung är fortfarande något av ett mysterium. Vi vet inte exakt var den föddes och hur den har tagit sig runt i vinvärlden. Det är helt enkelt lika bra att korka upp en flaska vin istället - förslagsvis en spansk garnacha - och luta sig tillbaka och filosofera över vinets underbara och rika värld. 

Garnacha på Systembolaget idag

Jag har tagit en titt i Systembolagets sortiment och grävt i mina provningsanteckningar. Resultatet ser ni nedan. Mina bästa tips på garnacha – röd som vit. Köp, drick och bli lycklig. 

Har du några tips på garnacha? Hör av dig!

RÖD GARNACHA 

Suzzanne 2014, nr 90096. 349 kr. Små partier den 2/3 om 360 flaskor.  Det finns fåtalet kvar. Kanske är du den lycklige som kommer över en flaska eller tre? 

Rioja av den moderna skolan – som ändå smakar Rioja. Trots att det är 100 % garnacha i flaskan och inte områdets vanligaste druva tempranillo.

Ett ypperligt bevis på att andra druvor också funkar i denna dynamiska region. 

Suzzanne är komplex, strukturerad och kan utvecklas i flera år framöver. Fram med karaffen om du inte kan hålla dig. Körsbär och plommon varvas med svarta fikon och söta kryddor som doftar jul är bara några av de smaker Suzzanne skänker. 

Ursprung: Rioja

Terres Negres 2015, nr 4656. 149 kr. Fast sortiment, finns i cirka 40 butiker. 

Nyhet i fast sortiment sedan den 1 juni. Terres Negres är ingen renrasig garnacha; 72 procent får sällskap av lika delar cabernet sauvignon och merlot. Så räkna med lite mer kraft och härlig koncentration. 

Njut av uppfriskande syror, röda bär i form av lingon och tranbär, anis och svartpepparkorn. Tanniner finns, men de är söta och harmoniska. Gott att dricka idag helt enkelt. 

Ursprung: Empordá, norra Katalonien

Uvas de la Ira Dani Landi 2016, nr 95704. 249 kr. Små partier 19/10 om 600 flaskor. Än finns det buteljer kvar att slå till på. 

Dani Landi är en av vinvärldens garnacha-gudar. Född och uppvuxen i en vinfamilj i Mentrida. Så vinet finns i blodet. Receptet för hans framgångar och ljuvliga viner är att jobba med små gamla plotter av garnacha, höga höjder, biodynamiska principer, egen jäst och en kombination av stora franska ekfat och amfora. Bland annat. 

Resultatet stavas energi. Vinerna vibrerar av liv och glädje. Redan i Danis ”instegsvin” Uvas de La Ira läggs ribban. Högt som tusan. Granatäpplen, blodapelsin, nypon, röda rosor, krossade röda bär och färska örter pulserar i flaskan. 

Ta pulsen. 

Ursprung: Mentrida, söder om Madrid i La Mancha.

Edetaria Negre 2015, nr 74109. 249 kr. Beställning

Vi återkopplar till artikeln om garnacha och mötet med den katalanska producenten Edetaria. Detta är en av deras attraktiva röda på garnacha – så klart. Men inte vilken garnacha som helst. Den ena är luden och heter garnacha peluda och resterande 40 procent är den mer traditionella garnacha fina. 

Den ludna varianten skänker vinet mer struktur och syra som varvas med vilda hallon, mosade skogsbär, färska fikon, mineral och aromatiska örter. Kan drickas nu, efter en titt i en karaff eller sparas i flera år. Molt be (mycket bra) som det heter på Katalanska. 

Ursprung: Terra Alta, Katalonien 

Vicor Garnacha 2016, nr 2240. 89 kr. Fast sortiment. Finns i nästan 400 butiker. 

Ett litet, men kärt bonustips under 100-lappen måste få vara med. Vicor är en charmör som kommer skänka vinglädje vilken dag som helst i veckan. 

Mogna jordgubbar, mörka körsbär, anis och söta kryddor; bara att skruva upp och gilla. Salud!

Ursprung: Calatayud i Aragonien, norra Spanien

 

 

 

Annons:

VIT GARNACHA

Edetaria Blanco 2016, nr 74765. 219 kr. Beställning

Edetaria gör flertalet vita viner på vit garnacha också. Frukten till detta vin kommer från åtta plotter där stockarna har stått stadigt i den sandiga jordmånen i mer än 60 år.

Jag älskar rondören, den krämiga och fylliga texturen med drivande energi och sälta. Konfiterad cirtus, varma örter, nashipäron, stenrök och citron pudrat med florsocker dyker upp i glaset. Ett vin med oväntad fräschör med tanke på de höga temperaturerna som härjar i Terra Alta under sommaren. Kan sparas i många år.

Baron de Ley Tres Viñas Reserva Blanco 2014, nr 96186. 159 kr. Små partier 5/10 om 3000 fl. Det finns flertalet baroner kvar att köpa.

Inte 100 procent vit garnacha – det är tyvärr en bristvara på Systembolaget. Men vit Rioja säger jag aldrig nej till. Då får vi stå ut med att både viura och malvasia ingår flaskan. Det gör vi så gärna, för detta är otroligt läckert och personligt. Kanske inget för alla. Tres Viñas Reserva Blanco är expressivt och fyllt med smaker.

Vad sägs om rökt nötmix, gula stenfrukter, granny smith, söta kryddor och rostade fat? Våga prova. Allt du har att förlora är 159 kronor.

Ursprung: Rioja

Läs mer

Fler artiklar