Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinlandet Sydafrika
Skriven av Sofia Ander

Fyra vita viner från Sydafrikas svala sida

Sydafrikas viner har det tyvärr inte så lätt i Sverige. Från att ha toppat försäljningslistorna ligger man numera rätt långt ner i statistiken. Det är synd, för vinerna har aldrig varit så bra, så rena och så sexiga som de är idag.

Fyra vita viner från Sydafrikas svala sida

Tyvärr tycker inte branschen att Sydafrika är särskilt sexigt. Branschen som i restauranger, vinbarer och delvis importörer. Det är synd. Då har man inte provat Sydafrika 2019. Problemet ligger dock längre bak i tiden då Sydafrikas viner mest handlade om massproduktion, rätt enkla saker och framför allt viner utan ursprung. Idag har tiden kommit ikapp. 

Nu tittar många producenter åter igen på ursprunget. På gamla vingårdar med urgamla vinstockar. Kustnära odlingslägen för svalkan och vindens skull. Varför göra en stor Bdx-blend när vi man kan använda sig av 100-årig grenache eller cinsault? Visst är chardonnay gott, men nog är chenin blanc och sauvignon de stora stjärnorna i Sydafrika. Tätt följt av semillon och okej, chardonnay får vara med också. 

Detta pratade David Nieuwoudt och Madeleine Stenwreth om under sin masterclass som du kan läsa om mer nedan. Hur Sydafrika börjar hitta hem igen. Hitta hem till sin rötter. 

Det finns flertalet driftiga importörer, små som stora, som ser potentialen i dagens Sydafrika. Wine Rebels är en av dem. Quaffable Wines plockar också hem flerrtalet guldkorn. Top Note Wine, liten men på hugget. J&S som riktar in sig på krog och har en stor av del av Davids viner i portföljen. Nigab har den goda smaken att arbeta med Alheit Vineyards bland annat. Och inte minst Arvid Norquist med sina KWW viner. Det finns alltså hopp. 

Personligen tycker jag Sydafrika gör sig bäst på den vita sidan. Därför har jag valt ut fyra vita viner som väl representerar landets styrka och stil idag. Redo att korka upp?

Alheit Vineyards

Alheit Vineyards drivs av paret Chris och Susan Alheit. Här jobbar man framför allt med urgamla stockar i Western Cape. De äldsta vinstockarna i detta vin planterades under 1930-talet. Blenden består av övervägande chenin blanc och en skvätt semillon.

De senaste årgångarna av Cartology är nästan för bra. Den bästa kombon av aptitretande syror, mineral, rök, våt cement mixat med citrusskal, vita päron, rostade nötter och koncentration.

Beställ: Alheit Cartology 2016, nr 72708. 289 kr

Gillar du stilen kan du botanisera vidare i beställningssortimentet. Där finns det mycket gott att upptäcka från Alheit.

 

Black Oystercatcher Winery

Döpt efter en svart inhemsk fågel, är Black Oystercatcher något av pionjärer i distriktet Elim som ligger i närheten av svala Cape Agulhas. Sauvignon blanc och semillon är signum man även cabernet franc och cabernet sauvignon är planterat på ägorna.

Black Oystercatcher White Pearl 2017 består av cirka 70 procent semillon och resten sauvignon. Aromatiskt, kryddigt och tropiskt med flintrök, sälta, vita krusbär, vita vinbär, lime, passionsfrukt och physalis som pockar på uppmärksamhet.

Beställ: Black Oystercatcher White Pearl 2017, nr 75760. 199 kr

 

Ghost Corner

Ghost Corner tillhör David Nieuwoudt, beläget inom Agulhas Wine Triangle, landets mest sydliga vinområde. Djupa jordar rika på kalksten, skiffer och stenar i kombination med det svala läget sätter sin prägel på vinerna från Ghost Corner.

Ghost Corner Wild Ferment Sauvignon Blanc 2017 består av hundra procent vildjäst sauvignon blanc som har legat en kortare tid på gamla franska ekfat. Därefter lite vila i några månader på stora ekfat.

Stilen är vild, levande och samtidigt så fokuserad, så komplex. Det är krämigt, kryddigt och oerhört gott med stråk av mynta, grönt te, kamomill, kvitten, päron och vit persika.

Flertalet viner från både Cederberg och Ghost Corner, som David driver, finns tillgänglig via privatimport. Kontakta importören Jakobsson & Söderström för mer info.

 

 

Trizanne Signature Wine

Sydafrikanskan Trizanne har gedigen erfarenhet av vinmakning från sig tid i bland annat Australien och Frankrike. På hemmaplan skaffade hon ännu mer kunskap hos Klein Constantia innan det egna varumärket formades; Trizanne Signature Wines. Trizanne väljer att göra vin från två delar; Swartland och Elim.

TSW-serien består av både röda och vita viner. Syrah och grenache plockas från Swartland, medan sauvignon blanc och semillon tas från Elim där de naturliga vindarna bidrar med en lång och sval odlingssäsong.

Otroligt gott, står det i mina provningsanteckningar. Och visst är det otroligt gott med ett vin fyllt av rostade nötter, nashipäron, passionsfrukt, vit persika, nektarin, flinta och energi för allt och alla.

TSW Reserve Sauvignon Blanc Semillon 2016, nr 96156. 199 kr. Fåtalet flaskor finns kvar efter en limiterad lansering 2018.

Det finns fortfarande många producenter som jag gärna skulle se här i Sverige.

Sijnn som tillhör De Trafford är en av dem. Metzer Family Vineyards är en till. Kruger Family Wines lägger vi också till på önskelistan. Önska kan man alltid, det är ju snart jul.

Fyra vita viner från Sydafrikas svala sida

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer