Fredagschampagne med Gosset

Fredagschampagne med Gosset

Det är fredag och det vankas bubblor! Fredrik kommer att skriva mer om det spännande huset Gosset på sin sida och hos Anette får ni ett gott recept, anpassat till champagne. Och här då? Här kommer smaknotering och info om de härligt krämiga bubblor från Gosset, som faktiskt är det äldsta huset i Champagne. Grundat 1584 i Aÿ.

Fyra champagner finns tillgängliga på Systembolaget i dagsläget.

CH – Chardonnay, PN – Pinot Noir, PM – Pinot Meunier

Brut Excellence, har legat 3 år på jästfällningen. Dosage: 11 g socker. 40 CH/40 PN/20 PM

Den enda champagnen som inte ligger på de typiska Gosset-flaskorna, utan buteljerad på en vanlig champagneflaska. Krämig och gräddig i stilen, med pigg aptitretande syra  och toner av lite vit choklad, mandelblom och grädde. Perfekt aperitif!

Lanseras i BS i december.

Grand Reserve Brut, nr 87661. 399 kr. BS. Har legat 4 år på jästfällningen. Dosage: 8 g. 60 PN/30 CH/10 PM

Frisk och läskande syra och lång ren eftersmak. Gräddig och mjuk karaktär med fina, små bubblor. Smak av mandarin och blodapelsin. Läcker matchampagne, tack vare den kraften kombinerat med rondör och elegans.

Grand Rosé Brut, nr 7405. 499 kr. Finns i flertalet butiker. Har legat 3 år på jästfällningen. 58 CH/35 PN och resten tillsatt rött vin från Bouzy och Ambonnay.

Vacker ljusrosa färg och inbjudande kryddiga drag. Elegant och återigen krämig och mjuk. Smak av blodapelsin och lite rött te. Strålande rosé. Populär framför allt i Japan, där den slinker ner tillsammans med sushi.

Grand Blanc de Blancs, nr 77477. 549 kr. BS. Har legat 5 år på jästfällningen. 100 CH

Strukturerad och matig champagne, med lång och rik eftersmak. Smak av lite nötter, kola, gula äpplen och vita blommor.

Grand Millésime Brut 2004, nr 82190. 599 kr. Har legat 6 år på jästfällningen. 55 CH/45 PN

Ännu ung och frisk, med en viss smygande mognadston. Inslag av rostade nötter, sesamfrön, äpplen och grape. Elegant och långlivad syra.

Celebris Vintage 2002 Extra Brut. 52 CH/48 PN. Dosage: 5 g. Frukten kommer från 10 olika byar.

Matig och rik champagne med doft och smak av mocca, nötter, rostade kastanjer och färskt kärnat smör. Kraftfull men ändå elegant och framför allt matanpassad. 2002 är ett toppår i Champagne, något som särskilt märks här.

Celebris Rosé 2007 Extra Brut. CH 59/PN 41 och rött vin 7 %. Dosage: 5 g.

Torr, stram och mycket frisk rosé som gärna får stoppas in i källaren några år. Doft och smak av vildhallon, tranbär och granatäpple.

Importör är Espumante

 

Fler artiklar