Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ferrari: Italiens bästa mousserande vin - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Ferrari: Italiens bästa mousserande vin

Jag vågar nog skriva det. Italiens bästa mousserande vin. Det ska mycket till, men Ferrari var först och de är fortfarande bäst.

Historien bakom vinfirman och om grundaren Giulio Ferrari kunde ni läsa om i min artikel tidigare i veckan. Då Giulio inte fick några barn, valde han att söka samarbete hos någon med samma passion och vision. Valet föll på Bruno Lunelli, som ägde en vinbar i Trentino. Han tog över 1952. Produktionen låg då på 8000 flaskor. Idag produceras fem miljoner flaskor om året och man exporterar till 40 länder. Utöver vinfirman i Trentino, äger man dessutom Surgiva som gör mineralvatten, grappan Segnana, vingårdarna Tenuta Castelbueno i Umbrien och Tenuta Podernovo i Toscana. Ferrari drivs än idag av familjen Lunelli, tredje generationen.

IMG_1390

Det är också de som tar emot oss under besöket i Trento, där huvudkontoret ligger. Marcello, Marco och Camilla Lunelli. De tar med oss till vineriet där vi får smaka på ny färskpressad chardonnay. Det smakar sött, men ändå frisk och äppligt. Årgång 2013 var bättre för chardonnay än för pinot noir. Sommaren började med mycket regn och därefter blev det väldigt torrt.

Sammanlagt äger Ferrari 120 hektar. Man försöker ha ett så ekologisk tänk som möjligt i gårdarna. Inga bekämpningsmedel är tillåtna och svavelhalten hålls nere på låga 55 mg/l, jämfört med ”vanliga viner” som ofta ligger runt 160-200 mg/l. På grund av den höga naturliga syran i vinerna, får alla genomgå malolaktisk jäsning. De får sedan ligga länge på sin jästfällning, för att utveckla den där krämiga och runda stilen. Toppvinet Giulio Ferrari ligger i cirka 10 år på sin jästfällning. Aktuell årgång är 2001. Jämför det med Dom Perignon som redan är ute med sina 2004:or…

IMG_1393

Det är dags för provning. Sammanlagt producerar man 11 olika typer av mousserande, varav Ferrari Brut finns i det fasta sortimentet. Vinerna präglas av frisk syra, mineralitet och härlig rondör. Särskilt serien Perlé imponerar. Här gör man en ren Blanc de Blancs, en rosé och en Pinot Nero. Vinerna har fått ligga minst fem år på sin jästfällning och druvorna kommer från de allra bästa gårdarna, långt upp längs med bergen. Perlé är kraftfulla och rika med mycket smak och karaktär. En vinstil som blir bäst till mat.

Maten intas på Ferraris egen restaurang Locanda Margon. Utsikten härifrån är magisk. Man ser de omringande bergskedjorna och de djupa dalarna. Nedanför kämpar sig vinrankorna uppför backarna. Det är så man får odla här. Plana, flata marker är svåra att hitta. På Locanda Margon äter man lokalt och traditionellt men med en modern twist. Vinlistan är också magisk. Präglad av Ferrari såklart, fast här finns viner från hela Italien. Gamla och nya årgångar. Priserna är dessutom en dröm för den som är van vid svenska påslag och alkoholskatter…

IMG_1396

I Sverige får vi hålla oss tillgodo med följande viner. Köp, poppa och njut

Brut, nr 7721. 149 kr. 100 % chardonnay. 2 år på sin jästfällning. Torr och seriös med snygg frukt, frisk syra och drag av äpplen och bröd. Krämig och rik stil med finess och mineraler. Den perfekta aperitifen.

586923

Rosé, nr 76293. 249 kr. Beställning. 60 % pinot noir och 40% chardonnay. 2 år på sin jästfällning. Fruktdriven doft med toner av vildhallon och lingon. Stilen är torr, lite stram men ändå elegant och flörtig med nyanser av rabarber, jordgubbar och granatäpplen. Mumsigt!

Giulio Ferrari 2001, nr 99146. 100 % chardonnay. 10 år på jästfällningen. Firmans absoluta toppvin med frukt från en single vineyard. Har fortfarande mycket liv kvar. Doften präglas av jordnötssmör, sultanrussin och nykärnat smör. Smaken är maffig och stilig med drag av gula russin, aprikos, lemoncurd och frisk syra. Lång eftersmak. Ett råd, lyd gärna: dekantera. Sen, njut.

Svensk importör är VinUnic

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia