Svenska flaggan
Fattoria del Cerro - viner med ursprung och äkthet - DinVinguide Fattoria
Skriven av Sofia Ander

Fattoria del Cerro – viner med ursprung och äkthet

Vi svenskar älskar Italien. Maten, klimatet, kulturen och framför allt vinerna. Jag är inget undantag, däremot är det inte appassimento-vinerna som får mig på fall. Viner med terroir, med äkthet och en ursprungskänsla; det går jag igång på. Fattoria del Cerro är en sådan producent, som precis börjat samarbeta med en importör i Sverige.

Fattoria del Cerro – viner med ursprung och äkthet

Gruppen, Tenute del Cerro, består av fem olika vingårdar. De besökte nyligen Sverige, för att berätta om sin verksamhet och så klart korka upp några riktigt trevliga viner.

Gården La Poderina, finner vi i Montalcino och här producerar man först och främst Brunello di Montalcino, varav ett av dem ligger i beställningssortimentet. Monterufoli är en annan vingård, som ligger i närheten av Pisa. Här fokuserar man på det vita vinet vermentino bl.a.

I grannregionen Umbrien, ligger vingården Cólpetrone, som gör riktigt snygga viner på den kraftfulla druvan sagrantino – Umbriens häftiga röda vin och stolthet. Ingen vinfirma utan olivolja. Det framställer man också i Umbrien, på Tenuta di Montecorona. Här kallas oljan ofta för ”det flytande gröna guldet”.

Hjärtat ligger däremot i Toscana och det där vi också hittar Fattoria del Cerro. Egendomen ligger i Montepulciano och består av mer än 90 hektar vingårdar. Fokus ligger på prugnolo gentile – det lokala namnet (samt en klon) för druvan sangiovese.

Fattoria del Cerro – viner med ursprung och äkthet

Vi fick prova igenom de viner, som är tillgängliga i Sverige i dagsläget. Samtliga ligger i beställningssortimentet. Förhoppningvis kommer vi även få se vinerna från Cólpetrone framöver. Sverige skulle må bra att lite mer sagrantino, som även kallas ”det heliga vinet”. Vin med äkthet, ursprung och terroir…

Provade viner

Manero Rosso di Toscana IGT 2013, nr 75640. 89 kr. Schysst prissatt Rosso, med fin mineralsälta, mustig röd frukt och toner av körsbär och körsbärskärnor. Servera till frasig pizza hela veckan lång! Blend på 80 % sangiovese och 20 % merlot.

Chianti Colli Senesi DOCG 2013, nr 75243. 109 kr. Fin rödbärig Chianti, som är spetsad med några procent canaiolo nero. Mustig och frisk, med söta tanniner och kryddiga toner av kanel och muskot.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2011, nr 75991. 129 kr. Saftig och flörtig Vino Nobile, med klassiska drag av ceder, pinje, plommon och körsbär. Förgyller vardagen tillsammans med en lasagne eller pasta bolognese. Innehåll: 90 % prugnolo gentile (sangiovese) och 10 % mammolo.

Brunello di Montalcino DOCG 2010, nr 75664. 379 kr. Ett ännu mycket ungt vin, från ett toppår. Dricka idag? Lufta länge. Elegant och silkigt, med koncentrerade smaker av fat, ceder, tobak, bitter choklad och balsamico. Spara helst några år.

Antica Chiusina DOCG 2011, nr 75259. 389 kr. Liten produktion, som ligger mellan 5000 och 7000 flaskor om året. Görs bara under riktigt bra årgångar. Ungt, men redan urläckert med sina dofter och smaker av balsamico, ceder, vildhallon, plommon och viol. Fint parfymerade toner av rökig mineral. Lång eftersmak och söta fina tanniner.

Importör är Intermondi

 

 

 

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia