- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Fat, smak och häftiga bubblor från Henri Giraud
Fat, smak och häftiga bubblor från Henri Giraud

Fat, smak och häftiga bubblor från Henri Giraud
Innan ni börjar njuta av det första glaset från Giraud, bör man veta några saker om champagnefirmans husstil.
Här är det ekfat och matchampagne som gäller. Inget annat. Med det skrivet, betyder det inte att Henri Girauds viner är överekade och uppumpade. Tvärtom. Familjen Giraud älskar mat och dryck och vill därför producera champagne som passar att dricka genom en hel måltid. Alla champagner har haft kontakt med ek, mer eller mindre. Fast det är otroligt välbalanserat, fräscht och snyggt integrerat. Man är inte heller några anhängare av zero dosage/non dosage. Dosagen ligger på cirka 8 g/l i de flesta viner.
Det är kraftfullt, rikt och krämig. Och härligt, härligt. Gillar ni stilen? Då är det bara att läsa vidare.
Henri Giraud ligger i Aÿ och drivs idag av 12:e generationen. Produktionen är relativt liten, cirka 260.000 flaskor årligen. Fokus är enbart pinot noir och chardonnay. Sammanlagt äger man 9 ha. För Esprit-serien köper man dock in druvor.
Då ekfaten har stor betydelse för Girauds champagner, har man under åren gjort många spännande experiment med olika sorters ek. Att terroir påverkar vinet, det är redan ett faktum. Hos Giraud har man tagit det ett steg längre. Nämligen ekens terroir. Giraud använder sig av ek från olika lägen i Argonne-skogen, i nordöstra Frankrike, på gränsen till Belgien och Luxemburg. Genom lagring har man upptäckt att eken från de olika växtlägena påverkar vinerna på olika sätt. En spännande och innovativ studie, som firman är helt ensamma om. Lika spännande som de urläckra vinerna från Henri Giraud.
Nu är det dags för fredagsmys.
Esprit de Giraud Brut, nr 77916. 331 kr. BS. 70 % pinot noir, 30 % chardonnay.
Fruktdriven och krämig stil med bra längd. Friskt och lite mustigt med toner av brioche, äpplen, citron och grapefrukt.
Esprit de Giraud Bdb, nr 77634. 380 kr. BS. 100 % chardonnay.
Rik och krämig champagne med drag av lite nötter, vit choklad, citron och grape. Balanserat, rent och stiligt.
Hommage á Francois Hémart, nr 77633. 431 kr. 70 % pinot noir, 30 % chardonnay.
Fatlagrad champagne med mycket kraft och en dosage på strax över 10 g/l. Något som dock inte känns, då vinet är underbart friskt, krämigt och fylligt med toner av cashewgrädde, lite kola, mjölkchoklad och rostade nötter. Läckert!
Code Noir, nr 77635. 770 kr. 100 % pinot noir. Fatjäst och fatlagrad i 12 månader på franska fat.
Ungt och kraftfullt vin i en matig stil med smak av knäck, aprikos, persika och fint integrerade fatkyddor.
Fût de Chêne MV, nr 95131. 871 kr. Tillfälligt decembersläpp som fortfarande finns i vissa butiker.
MV står för multivintage. Vinet är alltså en blend på olika årgångar som legat på ekfat i ett solerasystem. Den årliga produktionen ligger på 30.000 flaskor. Ett häftigt vin som behöver lite tid i glasen för att blomma ut. Fyllig och matig med smak och doft av mogna äpplen och aprikos/persikakräm. Rik och mjuk med underbara små, lena bubblor.
Fût de Chêne 2000, nr 77022. 849 kr. Kommer att finnas i BS 1/3.
Stram och utvecklad med toner av mogna äpplen, torkad frukt, nypon, hjortron, svamp och fatkryddor. Ett stort vin som kräver sin mat.
Argonne 2002, nr 77796. 1700 kr. BS. Fatjäst och fatlagrad. Har legat på sin jästfällning i 9 år.
Fortfarande ung och lite dov. Servera i en bourgognekupa och bara dofta. Fram kommer toner av bokna äpplen, kola, torkade frukter, persika och rostade fat. Ytterst liten produktion på 8000 flaskor/år. En häftig och personlig champagne, som verkligen speglar Girauds kraftfulla stil.








