Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Viner från Etna - de vita vinerna imponerar och förför - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Viner från Etna – de vita vinerna imponerar och förför

Surfar man in på hemsidan för Consorzio di Tutela dei Vini Etna D.O.C (konsortiet för Etna-vinerna) möts man av en post-it lapp. Den avslöjar att "we’re working on something special". Lappen har hängt där ett bra tag, så det måste vara något riktigt extra man jobbar på. Viner från Etna.

Viner från Etna – de vita vinerna imponerar och förför

Och visst, Etna är något alldeles extra. Tveklöst en av de mest intressanta och livliga italienska vinregionerna idag. Nog för att det har pyrt och pyst en hel del de senaste, låt säga 10 åren, från detta vulkanpräglade område. Vinerna har gått från att vara nästan lite dolda till hett eftertraktade och dyrkade av vinfantaster som letar efter det ”nya” Piemonte och ett alternativ till skenande Bourgogne-priser. Eller kanske bara en annan smakupplevelse. 

Nu är allt ljus på Etna igen, då tunga namn och investerare har gett sig in i leken. Alla vill ha en del av den svarta lavakakan. Inte undra på att konsortiet jobbar hårt. Tanken är att bygga upp en omfattande vinkarta, med alla byar, småplotter, vingårdar och ja allt. Förebilden är så klart Bourgogne, som i så många andra regioner. Ett sådant arbete är på gång, men kommer ta tid. Så lappen kommer nog ha kvar sin position ett tag till på hemsidan…

http://www.etnadoc.com/index.php

Undertiden tar vi en snabb onlinekurs under temat: Viner från Etna. 

 

Bild från DinVinGuide

Konsortiet – Etna DOC

Konsortiet etablerades 1968. Området omfattar en del av provisen Catania, i en del som är likt ett bakvänt c, från norr till söder.

Den totala ytan för DOC består idag av cirka 950 hektar. Inom appellationen är det tillåtet att producera Rosso, Riserva, Bianco, Bianco Superiore, Rosato och även Spumante.

Regionen är uppdelad inom olika contrade – vingårdar/plotter, där bland annat Calderara, Acquafredda, Santo Spirito, San Lorenzo och Villagrande är kända namn.

Omkring 120 odlare/vinfirmor ingår i konsortiet idag. Merparten av gårdarna är små, många av dem äger bara några hektar. De största gårdarna idag är bland annat Tornatore och Tenuta delle Terre Nere.

Druvorna och vinerna

För ett rött vin med beteckningen Etna DOC är det endast två blå druvor som är tillåtna.

  • Nerello mascalese och nerello cappuccio.
  • Mascalese är den dominerande druvan med störst planterad yta.
  • En Etna Rosso ska innehålla minst 80 procent nerello mascalese och som mest 20 procent nerello cappuccio.
  • För en Riserva gäller fyra års lagring, varav en av dem måste vara på ekfat i minst ett år.
  • På den vita sidan hittar vi främst druvorna carricante, catarratto, minella, grecanio och insolia.
  • En Etna Bianco ska innehålla minst 60 procent carricante och som mest 40 procent cattarrato och max 15 procent trebbiano och minella bianca.
  • För en Bianco Superiore gäller minst 80 procent carricante och max 20 procent minella bianca och trebbiano. Dessa druvor måste komma från distriktet Milo på Etnas östra sida.
  • En Etna Rosato ska innehålla minst 80 procent nerello mascalese, max 20 procent nerello cappuccio och som som mest 10 procent andra lokala druvor.
  • För en spumante – bianco eller rosato – gäller minst 60 procent nerello mascalese och resten lokala druvor.
  • En spumante ska genomgå en andra jäsning på flaska (champagnemetoden) och måste ligga i minst 18 månader på sin jästfällning. För en Riserva gäller minst fyra år, varav 12 månader på ekfat.

 

Bild från DinVinGuide

Under 2018 låg produktionen för rött på 60 procent, vitt 30 procent, rosé 7 procent och spumante utgjorde 3 procent. I antal flaskor landar det på cirka 3,6 miljoner.

Det är tydligt att den stora stjärnan på Etna heter nerello mascalese. Den kommer också förbli det. Men Etna är i ständig rörelse, i form av utbrott och genombrott. Det senaste stavas Etna Bianco. Trenden var tydlig under min senaste resa på Etna nu i somras. De vita vinerna, med sina mineraler, rökiga och våta stenar, krossad lava, salta gruskorn och stram citrusfrukt vinner mark. Här har kvalitén ökat markant de senaste åren. Även hektaren. Odlingarna är fortfarande små jämfört med de två kollegorna nerello. Men det planteras nytt, efterforskas, utforskas och framför allt; efterfrågas. Det får vi bekräftat av samtliga vinfirmor som besöker. En del av dem är vingårdsbetecknade och ytterst småskaliga. Många är unga, strama och vinner på lagring. En del är lagrade på ekfat, andra bara stål. Hur och var de än produceras; de vita vinerna vinner mark. De imponerar och förför.

I nästa artikel tittar vi värmare på carricante och provar några av de vita vinerna vinerna från Etna som finns tillgängliga via Systembolaget. Har du istället den stora glädjen att vara på plats, leta gärna efter nedan viner. De förförde och gjorde sitt svalkande jobb under stekheta julidagar sommaren 2019 på Etna.

Graci Arcurìa är gjort på 100 procent carricante som legat i cirka ett år på ekfat. Resulatet blir ett komplext och rikt vin med stort djup och oändliga smaker av mogen citrus, rök, krämiga nötter och mineral. Ser ni en flaska, hugg den!

Alta Mora Etna Bianco 2018 från Cusumano är gjort på 100 procent carricante. Bara ståltank och bara rena toner av krispig citrus, vita blommor, salta stenar och stor energi. Ett ess!

Benanti Pietra Marina Etna Bianco Superiore är essensen av de vita vinerna från Etna. Ett vin som lagt grunden och ribban. Svåråtkomligt med en hög prislapp och höga toner av rökig mineral, våta stenar, citrusolja, vita blommor och underliggande kraft. Magiskt, komplext och komplett.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer