En weekend i Dubrovnik

Du kommer inte vara ensam under en resa i Dubrovnik. Men du är ju också turist. Och Dubrovnik är en stad man gärna turistar i. Om och om igen. Följ med till Dubrovnik bland gränder, vinbarer och mustiga musslor. 

En weekend i Dubrovnik

Direktflygen från Stockholm till Dubrovnik tar bara tre timmar. Resan från flygplatsen högst en halvtimme in till centrum. Staden är fylld av historia, värme, välkomnande människor, lokala viner, barer, starkt kaffe, läcker mat och ja, turister. Det krävs inget större analyserande för att förstå varför denna stad i Kroatien är så populär. Lägg till att serien Game of Thrones är inspelad bland kullerstenarna i gamla stan. Många vallfärdar därför hit. För jag menar, vem vill inte ha en GOT-mugg med en drake på? 

Jag tillhör den lilla udda skaran av människor som inte sett ens en sekund av Game of Thrones. Så en guidad GOT-tur i gränderna stod inte på min agenda under denna första tripp till Dubrovnik. Jag ville upptäcka stan, smaka på de inhemska vinerna, äta gott och förlänga sommaren med sol och dopp i det kristallklara vattnet.

Allt går att få i denna vackra och ändå rätt så lilla stad med sina 50.000 invånare.

 

Boende i Dubrovnik är alltifrån extremt dyrt till enkelt hostel. Där får din egen plånbok och bekvämlighet styra. Många hostel och lägenhetsboenden ligger mitt i gamla stan, bland alla mysiga gränder och barer. Centralt ja, men också lite småstökigt och högljutt om kvällarna.

Flertalet av de mer lyxiga hotellen ligger en bit utanför ringmuren, både söderut och norrut. Vill man kombinera lugn och ro med sol och bad är Hotel Bellevue bland de bästa. Nyrenoverat våren 2019 och med egen strand, restaurang, bar, spa, pool och framför allt fräscha rum där balkongen ståtar med fin utsikt över mäktiga Adriatiska Havet.

https://www.adriaticluxuryhotels.com/en/hotel-bellevue-dubrovnik

I samma kedja ingår Villa Orsula, ett extra allt lyx-och-flärd hotell av den klassiska skolan. För den med den tjocka plånboken.

https://www.adriaticluxuryhotels.com/en/villa-orsula

 

Första stoppet ligger lägligt nog strax efter att du har passerat ringmuren på den västra sidan. Har man tagit sig igenom horden av turister är en vinbar precis det man behöver. Vik in på Palmotićeva, den tredje gatan till vänster och du anländer till vinbaren D’Vino. Spana igenom den frestande vinlistan, ta något på glas eller satsa på en provning. Allt undertiden som du tuggar på lokala ostar och chark. Ett måste. Tack till Punkvin för tips!

https://www.dvino.net

Vill du ha mer något mer matigt och lagat? Då är det bara att kliva upp några steg på trappan och ta till vänster. Där ligger Fat Cats, en systerkrog till D’Vino. De har givetvis också vin på listan men här ligger fokus mer på rustik lokal mat, sallader, piroger med goda fyllningar och värmande soppor.

http://www.fatcatsdubrovnik.com

När vi ändå är i vin-tagen, ta en promenad över till andra sidan gränderna. Inte lika många trappor men lika charmigt. Snygga krogen och vinbaren Gatsby ligger på Ulica od Domina 1, bara ett stenkast från huvudgatan Stradun. Bänka dig i baren och få hjälpa av den kunniga personalen som vet precis vad du vill ha i glaset. Kanske ett vitt från vinfirman Zlatan?

 

Annons:

https://www.facebook.com/GatsbyDubrovnik/

Kedjerestauranger är sällan kul. Kul, gott och spännande är däremot Taj Mahal, som sitt namn till trots inte har det minsta med Indien att göra. Här är det rejält bosniskt kök som gäller. Korvar, grillat kött, stora frasiga piroger, ostar, långkok, soppor och även en hel del vegetariskt. Taj Mahal har två adresser, en mitt i gamla stan på Ul. Nikole Gučetića 2 och en en bit norrut i anslutning till Hotel Lero. Här blir du mätt en plätt – lätt! Utan att spendera alltför många kuna, som valutan heter.

https://www.tajmahal-dubrovnik.com/our-story/

Inte långt ifrån Taj Mahal nummer 2 vid Hotel Lero, ligger restaurang Magellan. Gör dig beredd på gourmet-mat i en avslappnad miljö. Är det sommar och sol; sitt på deras terass och njut av utsikten med ett glas malvazija i handen. Allt på menyn frestar. Ett måste är carpaccio på pilgrimsmusslor (ta två!) med blomkålsglass, oxballotine i form av krispiga bollar och någon av deras innovativa fiskrätter. Förrätterna ligger på cirka 80-100 kuna, vilket motsvarar 120-140 kronor. En varmrätt ligger på 140-200 kuna som landar mellan 200 och 250 svenska kronor. En sympatisk prisbild på mycket vällagad och högklassig mat.

 

https://www.magellan-dubrovnik.com

En bit norrut, på halvön med det intressanta namnet Babin Kuk, finns det också mängder med bra restauranger och hotell. Orsan har ett drömläge där man nästan måste nypa sig i armen. Se till att få du ett bord utomhus med bara några decimeter till vattnet. Här ska man satsa på skaldjur och fisk. Gärna pinfärska ostron från orten Ston, carpaccio på tonfisk, grillade räkor eller blåmusslor med mustig tomatsås.

 

https://www.restaurant-orsan-dubrovnik.com

Längre söderut och närmare varuhusen Mincet och Atlan Center, ligger mysiga Taverna Otto. Be om att få ett bord på deras innergård, så sitter du under tak men ändå med fri utsikt över den livliga gatan och grannarna som har sin uteplats bredvid. Säkra kort på den lilla men omsorgsfulla menyn är blåmusslor (det ska man äta i Kroatien) i grädde och vitt vin och dagens fångst med bondbönor, fänkål och soltorkade körsbärstomater. Rejäla portioner och mycket kärlek.Ett extra plus för att man kan få många av vinerna på både halva och hela glas. Och då är hela glas välfyllda, räkna med 20 goda centiliter.

https://www.tavernaotto.com/en/#menu

 

Så, när åker du?

 

Läs mer

Fler artiklar