Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Masterclass med Madeleine Stenwreth - Cool Australia
Skriven av Sofia Ander

En trio röda viner från Australien som det vore dumt att missa

Så lite tid och så mycket vin. Lika underbart som stundtals stressande. Låt oss landa och pausa i Australien en stund. Vi håller oss till en trio röda viner som värmer och omfamnar i ett kallt februari-land. 

En röd trio från Australien

Denna trio har faktiskt mycket gemensamt, utöver ursprung och färg. Vininvesteringen ligger på cirka 200 kronor för vardera vin. Två av dem ligger i fast sortiment och ett klickar du hem snabbt och smidigt via beställningssortimentet. 

Kvalitets- och prismässigt ligger de alltså nära varandra. Och de smakar dessutom Australien. Fast inte det där överekade, övervarma och macho á la Crocodile Dundee. De smakar balanserat och riktigt gott utan att tappa sin härkomst. 

För mig är det den bästa kombinationen i ett vin år 2019. 

Nog skrivet. Över till trion!

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/11/south-australien-karta.jpgDe Bortoli Estate Shiraz 2015, nr 70980. 219 kr. Beställning

Mörkmulligt och smakrikt fast ändå milslängder från sån där shiraz på steroider som Australien ibland envisas med att producera. Ledorden är istället friskhet, söta tanniner och bra syra. Frukten består av mörka plommon och mosade vinbär som kryddats med viol, kryddnejlika och svartpeppar. Fina grejer!

På spisen hittar vi pepparstekt hjortfilé med rödsvinsky och en krämig gratäng med rotfrukter, potatis och en skvätt grädde.

Ursprung är Victoria i Yarra Valley, som ligger i landets sydöstra delar och en timme norr om Melbourne. Området är relativt svalt och lämpar sig framför allt till chardonnay och pinot noir. Men som synes och smakas så mår inte shiraz särskilt dåligt i detta område.

Lägg gärna in en order på De Bortilis Chardonnay också. En uppfriskande tidig vårfläkt i samma prisnivå.

Majella Cabernet Sauvignon 2015, nr 2662. 199 kr

Majella Cabernet Sauvignon är lika mäktig som silkig och förförande med sina röda och svarta vinbär, torkade mynta, saltmättade mineralitet och snygga fathantering.

Vinregionen Coonawarra i South Australia är synonymt med sina röda jordar – terra rossa. En jordmån bestående av lera, sand och kvarts bland annat. Tack vare sin förmåga att dränera och fördela vatten är den fint lämpad till just vinodling. Cabernet sauvignon frodas i Coonawarras röda jordar och har gjort så sedan början på 1950-talet. Wynns och Penfolds är bara några av de tunga namnen som tidigt såg potentialen i detta odlingsområde.

Precis som Majella.

Krångla in till det. Här blir det lika gott med en hemgjord hamburgare på högrev och knaperstekt rökig bacon som en bättre pyttipanna på oxfilé, givetvis med stekt ägg och inlagda rödbetor.

Flarran finns i över 80 butiker.

Geoff Merrill Reserva Cabernet Sauvignon 2011, nr 6285. 199 kr

Från samma område i Coonawarra (i alla fall 70 % av vinet, resterande odlas i McLaren Vale) hittar vi Mr Merrills vin, Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon med en ny årgång; 2011. Den känns strået vassare än 2010 med sin flörtiga och mulliga frukt. Det är onekligen cabernet sauvignon, med frisk cassis som studsar ur glaset i gott sällskap av lakrits, varma jordar, mineral och söta kryddor.

Gör hamburgare igen, eller satsa på något vilt som renfilé med mjukbakade rotfrukter och en djup rödsvinsås. Stora saftiga köttbullar på viltkött med krämigt potatismos, rårörda lingon och en gräddsås låter väl också gott?

Ordet Reserve i vinsammanhang kan egentligen ha noll betydelse. Många gånger ser det mest snyggt ut på flaskan. I Geoffs fall har det i alla fall en stor mening. Här har man tagit vin från de allra bästa faten och sedan låtit det lagra vidare på ekfat. 2011 är alltså den aktuella årgången, som kombinerar både intensiv och livlig frukt med smygande mognad.

Geoff står och väntar på dig i över 40 butiker.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer