Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Stadsvy
Skriven av Sofia Ander

En smak av Mallorca till grillen 

Från svalt vitt, till Medelhavets personliga röda viner. DinVinguide.se fortsätter resan i Medelhavet, en plats som alltid lockar lite extra när det är sommar. Följ med till Mallorca!

I år känns det i och för sig som om vi har Medelhavet på hemmaplan. Vi kan med andra ord spara semesterpengarna och lägga merparten på vin istället!

Låt oss besöka Spanien – svenskens mest populära resmål – och ta vinvägen. Fastlandet känns för varmt, så vår slutdestination blir Mallorca. Förhoppningsvis kan brisarna från Medelhavet svalka oss vid grillen. 

Mallorca har en mängd inhemska och intressanta druvor. Bordeauxdruvor, som cabernet sauvignon och merlot har också visat sig trivas i den mallorkinska terroiren. Många av dem presterar bättre än många Bordeaux-blends från andra länder, i mitt tyckte. Utöver Bordeaux och Napa så klart. 

De viktigaste blå druvorna på ön är framför allt manto negro och callet.

Manto negro är den mest odlade och står för cirka 20 procent av Mallorcas totala vinproduktion. Den kännetecknas av hög syra, ofta en hög alkoholhalt och friska röda bär. 

Callet står för örter, tydliga tanniner och skogsbär. Klasarna mognar ojämnt, så ett hårt arbete vid skörden är a och o.  

Det är vanligt att dessa två druvor hamnar i samma flaska – olikheterna gör att de kompletterar varandra mycket bra. 

Redaktionen på DinVinguide träffades nyligen för att prova igenom både nya och gamla viner. Vi hittade därmed både nya och gamla favoriter från Mallorca, bland annat. Resultatet av vår provning får ni läsa om idag och framöver. 

 

 

 

 

Bild från DinVinGuide

Aia Merlot 2013, nr 76606. 294 kr. BS

Det är inte särskilt ofta jag provar 100 procent merlot som jag fastnar för direkt, men nu är det kört. Kanske för att Aia påminner lite om cabernet franc, med sin svala frukt och friska kryddighet. Glaset är fyllt med bigarråer, tranbär, lingon, lite fat, mocca och Bordeaux-druvan till trots – smakar det ändå Mallorca, med sin friska örtighet. 

På grillen: grillad högrev med en kräm på sötpotatis och en örtsalsa. 

Gran Son Puig 2011, nr 71108. 293 kr. BS

Bordeauxdruvorna fortsätter att trivas och frodas på Mallis. Denna gång i en mogen form. Blenden består av merlot 56% och resten cabernet sauvignon, som legat på franska och amerikanska fat i nästan två år och lika länge på flaska. Årgång 2011 tycker jag vi ska dricka i sommar. Lagringen är redan fixad. Här finns rättframma och mulliga smaker av ceder, balsamico, sandelträ, mörk choklad och mogna skogsbär. 

På grillen: Bdx-blends gillar biff och bea. Så släng på en entrecote eller ryggbiff på grillen, vispa ihop en bea och servera med grillad sparris och svamp, gärna portabello. 

Bild från DinVinGuide

Toni Gelabert Fangos Negre 2015, nr 76626. 249 kr. BS

Ekologiska Toni Gelabert producerar bara runt 25.000 flaskor om året. Men vi har tur – en liten del kommer till Gamla Svedala och finns i både beställning och flertalet krogar med vinlistor av ambition.

Här får vi äntligen smaka på 50 procent callet, som mixats med cabernet sauvignon, syrah och merlot. Färska och torkade örter, skogsbär, plommon, vildhallon, ceder och vitpeppar trängs i glaset.

På grillen: Secreto iberico med pimientos de padron och salsa romesco. 

Fangos

ÁN/2 2014, nr 70120. Magnum årgång 2015, finns också i beställningssortimentet för 495 kr, nr 70863. 

Anima Negra är den mest välkända vinfirman på Mallorca. Namnet, som betyder ”svart själ” på spanska, speglar sig tack och lov inte i vinerna. Här finns varken svärta eller smärta. Bara ypperliga viner av hög kvalité och ursprungskänsla. 

ÁN/2 som är firmans andravin består av 65 procent callet, 20 procent manto negro och fogoneu samt en liten andel syrah. Förstavinet An består däremot av endast lokala druvor – nästan uteslutande callet. Ni finner det i beställningssortimentet för 419 kr. 

Jag har alltid gillar ÁN/2, som lyckas smaka både Spanien och heta Medelhavet på samma gång. Färska örter, solvarma jordgubbar, bigarråer, tobak och läckra sandiga tanniner bjuder själen på. 

På grillen: spanska korvar med grillade grönsaker, papas arrugadas och mojo rojo. 

 

Bild från DinVinGuide
Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer