Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
En amerikansk vinmiddag - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

En amerikansk vinmiddag

Turen har kommit till USA på DinVinguide, hela månaden ut. Fokus denna fredag, blir några höjdarviner från landet over there. Just idag är vi inte priskänsliga, bara smakkänsliga. Dessa viner är eleganta och gjorda för mat. En helkväll, med middag och ett amerikanskt vinpaket börjar nu.  

 

Vi inleder med något uppfriskande, en sauvignon blanc från Starmont (Starmont Sauvignon Blanc 2013, nr 79734. 195 kr). Firman ligger i Napa och ägs av det mer kända vineriet Merryvale. De jobbar helt ekologiskt och är certifierade enligt Napa Green Farm. Stora röda är egentligen Napas signum, men sauvignon blanc blir riktigt trevlig här också. Mer tropisk och fruktig än Nya Zeeland och mer tillgänglig än Loire. Denna består av några procent semillon och har fått fyra månader på fat (bara 52 %) för mer textur och krämighet. Vi inleder måltiden, med denna fräsching som smakar rosa grape, grön melon och citrus, med en frisk laxtartar. 

2013StarSB-nobckgrd-222x800-222x800

Redo för mer mat och mer kraft, korkar vi upp nya årgången av Chateau Montelena Chardonnay 2011, nr 71649. 349 kr. En något bespottad årgång, då den var ovanligt sval i Napa. Det skadar inte. I glaset kommer dofter av nybakad croissant och citrusfrukter. Texturen är krämig. Vinet har ett fint djup och smakar inlagda citroner, lätt rökig mineral och lite stenig sälta. En fin årgång, som vi väljer att servera till en krämig skaldjursoppa med halstrad pilgrimsmussla. 

Montelena tillhör ett av de mest omskrivna vinhusen i Napa, tack vare att man kammade hem vinsten i tävlingen mellan franska och kaliforniska viner 1976. Läs gärna mer här. Än idag håller man stilen och kvalitén, minst lika högt som för nästan 40 år sedan. 

ChateauMontelena-chard-2010

Det är tid att gå på det röda och vi blickar söderut i Kalifornien. Vi hamnar i Santa Rita Hills och fastnar för Samsara Turner Syrah 2011, nr 79863. 469 kr. BS. Samsara är ett sk. boutique winery, där man gör små mängder, stora viner. Med stora menar jag inte kraftfulla eller bombastiska. Inte när Chad Melville står bakom; ja, det Melville. Fokus för Samsara är små kvantiteter syrah, grenache och framför allt pinot noir. Turner Syrah ser bara 10 % ek fast får fin kraft från en större del hela klustrar. En skitgod syrah, rent ut sagt. Saftig och frisk, örtig och fruktig med smak av plommon, svarta körsbär och tobak. Till detta får det bli en rådjurstartar med en rökig majonäs och inlagda röda bär. 

Mt Brave Cabernet Sauvignon 2010, nr 71431. 699 kr. BS

Blir inte mycket bättre än så här, åtminstone inte i detta prislapp, från Napa. Vinet görs av Chris Carpenter, som även är vinmakare för Cardinale, Lokoya och La Jota. Tunga vinnamn med andra ord. Hans främsta styrka är bergsfrukt och han vet hur man ska göra för att tämja tanninerna. Som han har lyckats! Tanninerna från Mt Veeder är kända för sin kraft och tydlighet. Tack vare Mt Brave kan de kanske bli kända för sina flexibiltet istället. Vinet är så snyggt, tanninerna är så silkiga och frukten så sval och fräsch, att vi vågar servera ugnsrostad majkyckling till. Lårfiléer, för extra smak. Tillbehör: stekta kantareller, bara för att det är så gott. Hyvlad tryffel ovanpå, bara för att det är fredag. Och för att vi är värda det. 

6396b91D-3B9ACA00-1-2010_Mt Brave_Mt Veeder_Bottle ShotKapcsándy Estate Cuvée 2011, nr 74191. 1535 kr. BS

Det blir inte så mycket bättre här heller, för 1,5 lakan. Napa kan vara dyrare, mycket dyrare. Eftersom detta är magi och obeskrivligt gott, ska det få spela huvudrollen och maten bara finnas med som ett tillbehör. En fin välmarmorerad côte de boeuf sitter som en smäck. Tillbehören består av ugnsrostade rotfrukter och paprika samt pommes sötpotatis. Sås? Nej, vi har vi vinet. Ett vin handlar om frukt; cassis, granatäpplen, körsbär och plommon. Och mineral, syra och fokus. Vinmakare och konsult är Denis Malbec, från Chateau Latour. Bakom namnet Kapcsandy står Lou och hans son Louis som drivit vinfirman sedan 2000. Året då man köpte State Lane Vineyards, som Beringer tagit sin frukt ifrån. En bra start och en början på något alldeles fantastiskt…

CANON EOS 40 D

 

 

 

 

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer