Svenska flaggan
Skriven av Sofia Ander

Ekologiskt, biodynamiskt och veganskt i vinvärlden

Som ni kanske har sett har vi en ny skribent på DryckesListan, Petra Cavini. Hon är vegan och har en av Sveriges främsta bloggar om just veganskt mat. Allt från salt till sött. Man behöver inte bli helvegan eller hoppa över kött helt och hållet för att uppskatta hennes recept - men lite inspiration kan aldrig skada. 

Att äta mer ekologiskt och hållbart är inte bara en cool trend – det ett ansvar och en levnadsstil. Samma gäller vinerna. Nog känns det bättre att dricka ett vin utan onödiga tillsatser? Eller korka upp en lättviktsflaska som väger mycket mindre än de vanliga? Och för den som är vegan är det viktigt att vinet är gjort utan animaliska produkter. 

Månadens Vinhus Avondale, som ligger i Sydafrika, är faktiskt en producent som bockar av alla dessa parametrar. De är ekologiskt certifiererade, jobbar enligt biodynamiska principer och alla viner är helt veganvänliga. 

Vad är det då för skillnader mellan begreppen och vad innebär det i vinets värld? 

 

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/06/krav_marke.jpg

Ekologiska viner

För att få en ekologisk certifiering, ska du som vinproducent eller vinodlare bara använda en viss typ av bekämpningsmedel och gödsel. Bordeauxvätska, som är en mix på kopparsulfat och släckt kalk, är bland det vanligaste medlet. Det är effektivt mot svamp och bakterier framförallt och är tillåtet även med en ekologiskt certifiering. Vanliga certifieringar är det gröna lövet – Europalövet – KRAV och Ecocert. 

 

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/06/eu_organic_logo_colour_outerline_rgb.jpg

Biodynamiska viner

Biodynamiken tar allt ett snäpp till. Här får man endast använda sig av åtta godkända naturpreparat i vingårdarna. Läran kommer från österrikaren Rudolf Steiner, en filosof som även förespråkade användandet av en kosmisk kalender. Enligt den ska man anpassa skörden enligt planeternas och stjärnornas position. Som vinmakare får du dessutom enbart använda sig av den naturliga jästen som finns på druvorna. Den vanligaste certifieringen är Demeter. 

 

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/06/demeter_orange.jpg

Veganviner 

Under jäsningsprocessen (för ett vin) bildas proteiner, som gör att vinet kan bli grumligt. Detta kan tas bort genom att vinet filtreras eller klarnas. En vanlig metod och ämne är äggvita, som tillsätts i vinet, samlar ihop proteinet som sedan sjunker ner i botten av ståltanken eller tunnan. På så vis kan man lätt avlägsna bottensatsen. Andra ämnen är bland annat mjölkprotein och ett ämne från fiskens simblåsor. Alla dessa är alltså animaliska produkter.

För att att vin ska klassas som ett veganvin, måste man helt enkelt använda icke animaliska produkter som till exempel ett finmaskigt filter, bentonit (vulkanisk aska) eller ärtprotein. 

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/rvarubord-grnsaker-gurka.jpg

Hållbarhet

Hållbarhet, eller sustainability, är också ett begrepp som har tagit större mark på sistone. Här ser man till helheten – miljön, arbetsvillkor, återvinning, återanvändning med mera. Till exempel användning av lättviktsflaskor, utbildning av personal, vattenförbrukning och så vidare. Hur produkterna exporteras är också av stor vikt, då man vill hålla förbrukningen av koldioxid så låg som möjligt. 

Läs mer om hållbarhet på den engelska sida: http://www.globalfootprints.org/sustainability

Här kan du läsa mer om Krav: http://www.krav.se

Och här finns information om Europa-lövet och deras regler: https://ec.europa.eu/agriculture/organic/index_sv

Svenska Demeter Förbundet: http://www.demeter.nu

Och här är länken till en intressant artikel av kollegan Magnus Reuterdahl: https://media.dinvinguide.se/magnus/vegan-vegetarian-och-vin/

 

Låt dig inspireras och skåla i ekologiskt, biodynamiskt, veganskt eller varför inte ett hållbart vin i helgen?!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer