En skål för International Sauvignon Blanc Day – 3 maj

Nog för att det är vinets dag varje dag - åtminstone om jag får bestämma. Men imorgon, fredagen den 3 maj är det dags att höja glaset och skåla för sauvignon blanc; då är det International Sauvignon Blanc Day!

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc har sin födelseplats i Frankrike, men jag tror att många av oss tänker på Nya Zeeland när druvan kommer på tal. Jag misstänker också att det är övervägande sauvignon blanc med adress Nya Zeeland som landar i våra vinglas. 

Nya Zeeland är visserligen ett mycket litet vinland. De producerar mindre än 1 procent av den totala vinproduktionen i världen. Den lilla siffran imponerar ändå, men tanke på vilket avtryck landet har satt i vinvärlden. Inte minst tack vare just sauvignon blanc. Hela 86 procent av landets totala vinexport består av krispig, aromatiskt och klassisk sauvignon blanc med signum Nya Zeeland. En stil som ingen kan ta ifrån dem. 

Sauvignon blanc framställdes kommersiellt först år 1979 på Nya Zeeland. De har kommit långt på kort tid. Och de har letat sig hela vägen till Sverige. Vi har med stor vinglädje tagit emot dofterna och smakerna av kiwi, krusbär, kattpink på svartvinbärsbuske, passionsfrukt, sparris, passionsfrukt och nyklippt gräs. Inte en smakprofil för alla – men då får man helt enkelt välja något annat vin. Vinets värld är tillräckligt stor för oss alla. 

Är du ett fan, skåla och tagga dina bilder på sociala medier med #SauvBlanc och #NZWine.

För mer info, surfa in och skåla på: https://www.nzwine.com

Annons:

Här är våra tips!

Saint Clair Pioneer Block 3 2017, nr 3577. 129 kr. Fast sortiment, ligger i 15 butiker.

Från en av landets pionjärer, Saint Clair, kommer denna seriösa sauvignon för en snäll peng. Vinfirman gör en mängd viner i olika nivåer; Vicar’s Choice som är instegsvinerna, Premium Range, Pioneer Block och toppvinerna vilka går under namnet Reserve Range. Block 3 är en enskild vingård som bjuder på stort djup och fokus i sikte. Fläderblom, passionsfrukt, vita krusbär och vita vinbär får oss längta efter en mustig pasta med skaldjur.

Dog Point Sauvignon Blanc 2018, nr 96209. 189 kr. 1800 flaskor släpptes den 22 mars. Än finns det vin kvar till firandet på fredag.

Riktig fin-sauvignon från oerhört kompetenta Dog Point. Fyllt med energi och nervkittlande frukt som vita vinbär, passionsfrukt, kiwi och krispig physalis. Svårt att dricka sakta… En lyckad matmatchning är räksallad med getostbollar och ugnsrostad fänkål och rostade nötter.

PS: Kolla även upp Dog Point Block 94, som är en lätt fatjäst sauvignon. Jag tänker inte skriva hur god den än. Beställ istället, men spara gärna någon butelj till mig.

Villa Maria Sauvignon Blanc 2018, nr 6262. 115 kr. Fast sortiment, finns i över 100 butiker.

Ekologiskt från Villa Maria, som har ett långt tänk framåt vad gäller hållbarhet i alla led inom produktionen. Medlemmar sedan starten av Sustainable Winegrowing in New Zealand år 1995. Villa Maria är även medlemmar av BioGro, som är en ickekommersiell organisation som tittar på allt från arbete i gårdarna till vinkällare och buteljering.

Är vinet gott också? Japp! Under skruvkapsylen gömmer sig grapefrukt, gul kiwi, nymald peppar och läskande mineralitet. Jag ser en smakrik asiatisk räksallad framöver mig med koriander på toppen.

Clos Henri Sauvignon Blanc 2016, nr 96096. 229 kr. 600 flaskor lanserades 8/3. Det finns ett gäng Henri kvar.

Sauvignon á la Nya Zeeland med ett franskt signum. Ägarna till Clos Henri är familjen Bourgeois som har producerat vin i Loire i många år.

Fransk stramhet och välkommen återhållsamhet kombineras med rök, rostade nötter, mineralsälta, syrlig passionsfrukt och söt ananas. Stiligt och supergott till grillade skaldjur med gremolata.

Läs mer


Fler artiklar