Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Dimhöljda vingårdar och Marimar Pinot Noir - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Dimhöljda vingårdar och Marimar Pinot Noir

Pinot noir hamnar sällan i mitt vinglas av olika anledningar. 1. Det finns så många andra druvor och vinstilar som jag föredrar. 2. Ofta är vinerna högt prissatta, särskilt om adressen är burgundisk.

Men helt hopplös är jag inte. Ska det drickas pinot, då får det hemskt gärna stå Kalifornien på etiketten. Och ännu hellre Russian River Valley. Det är något med denna svala, men samtidigt energifyllda region som tilltalar mig. Mycket.

Regionen, eller appellationen som det heter over there, fick sin AVA-status år 1983 och består idag av 15.000 acres – cirka 6070 hektar vingårdar. Här hittar vi omkring 80 vinfirmor, som odlar framför allt chardonnay, pinot noir och zinfandel. Området ligger in i landet, cirka nio mil norr om San Fransisco.

 

"The coldest winter I ever spent was a summer in San Francisco”. Citatet sägs komma från Mark Twain och det avslöjar en hel del om klimatet i norra Kalifornien.

Somrarna är förvisso varma i Russian River Valley. Fast skyddat är det inte. Tack vare norra Kaliforniens kända dimma, som sveper in från kusten och särskilt via Petaluma Gap som ligger söderut, kyls vingårdarna ner. Temperaturen minskar rejält på både eftermiddagarna och kvällarna. Något som chardonnay och inte minst pinot noir gör tummen upp för.

 

I Russian River Valley sydvästra del ligger ett mindre område, som är särskilt omtalat för just pinot noir och chardonnay. Det går under namnet Green Valley. Ett subdistrikt med extra friskt och dimmigt mikroklimat. Hit flyttade en spanjorska i början på 1980-talet. Spanjorskan heter Marimar i förnamn och Torres i efternamn. Med ett sådant efternamn så kan man det här med vin.

Marimar förstod att det var just pinot noir och chardonnay som var grejen i Green Valley. De första planteringarna av chardonnay sattes 1986. Två år senare var det dags för pinot noir. Idag består hela hennes ägor av 81 acres – cirka 33 hektar, där lite drygt åtta är dedikerat till pinot noir. För extra komplexitet och mångfald valde Marimar ut flera olika kloner av pinot och hon har också valt att arbeta med ett europeiskt synsätt i vingården.

 

Det innebär bland annat att hon har planterat med en högre densitet (täthet) än många andra gårdar i Kalifornien. Under 80-talet var det inget man gjorde i de amerikanska vinkretsarna och många skakade på huvudet åt Marimars idéer.

Numera har många odlare gått från 3000-4000 stockar per hektar, till 10.000. Precis så som Marimar gjorde för över 30 år sedan.

Alla hennes viner smakar däremot Kalifornien, med sin lite rikare och soligare, flörtigare frukt – vilket är så härligt och framför allt en stil som jag förförs av. Elegansen och den coola syran, den kan vi däremot tacka Green Valley och de kyliga dimmorna för.

Frukten till La Masia kommer från den ekologiska och biodynamiska vingården Don Miguel – döpt efter en av Torres familjemedlemmar.

Allt handskördas, avstjälkas och druvorna jäser därefter i små ståltankar. Lagring sker på franska fat, både nya och gamla under cirka 10 månader.

Och hur smakar det då? Kryddigt, saftigt och väldigt mycket Russian River Valley. Röda bär som tranbär, vildhallon och syrliga körsbär mixas med fina toner från faten och sval mineralitet. Sunshine in a bottle som amerikanerna skulle säga. Det citatet lånar vi, undertiden som vi kyler ner vinet till cirka 14-16 grader och serverar det i bourgognekupor.

 

På tallriken ser vi ugnsrostad vårkyckling med vårprimörer och gärna murklor – säsongen drar igång i maj. Vi kan också tänka mer spanskt och grilla på en fin bit secreto iberico som får sällskap av en krämig risotto eller smöriga bönor. En långbakad grissida med sötpotatis vore också ljuvligt.

Vill du hellre äta vegetariskt, föreslår jag ugnsrostad spetskål med en puré på pumpa och rostad svartkål. Eller har du precis varit ute och fiskat? Grillad lax eller halstrad marulk med svamp och mandelpotatis kommer också slinka ner fint till Marimars rika och kryddiga pinot noir.

Marimar Estate La Masía Pinot Noir 2014, nr 74480. 429 kr. Finns i cirka 30 butiker.

Det finns även två andra pinoter från Marimar på Systembolag, via beställning. Håll också utkik efter hennes underbara viner på chardonnay.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer