Det våras för vit Bordeaux!

Det våras för vit Bordeaux - eller? Det våras onekligen för de vita franska vinerna på monopolet i alla fall. De leder med omkring 1000 artiklar i både fast sortiment och som ordervaror. 

Det våras för vit Bordeaux!

Den italienska vitvinssidan kan bara stoltsera med 600 artiklar. De följs av Tyskland med närmare 400 artiklar, vilket inkluderar halvflaskor, magnum, boxar och tetrapack med mera.

Vad ingår i dessa tusen franska flytande artiklar då? Knappast vit Bordeaux. Snarare Bourgogne och faktiskt Alsace. Bourgogne är alltid trendigt och på samma gång otrendigt – helt omöjligt att kuva. Vit Bordeaux hamnar någon annanstans. I ett parallellt universum. Gammaldags, oupptäckt och bortglömt. Det hamnar inte i mitt glas heller, det ska erkännas.

Men när väl det vita Bordeaux skänks upp i mitt vinglas, ja då blir det alltid något av en aha-upplevelse. Detta är ju gott! Uppfriskande och på samma gång rikt. Ibland blommigt och bara härligt fruktigt. En annan gång fylligt och krämigt med toner av nötter, passionsfrukt och mynta. Ur nästa glas flödar svartvinbärsbladen tillsammans med syrliga vita vinbär och rökig mineral. En del varianter är utmärka vardagsviner med fräschör och schysta prislappar. Andra mer komplexa, intensiva och gjorda för att lagras. Det är viner som gör mig nyfiken. 

Kombinationen sémillon, sauvignon blanc och Bordeaux är smått oslagbar. 

Det våras för vit Bordeaux!

 

Kombinationen var mer vanlig förr. Vi blickar tillbaka till 1950-talet. Då bestod ungefär hälften av den totala odlingsarealen i Bordeaux av gröna druvor. Idag? Cirka 12 procent. Vinljuset har lyst – det lyser än idag – på de stora slotten med pampiga röda viner. Det ska köpas en primeur och Kinas starka marknad har onekligen trissat upp både priser och efterfrågan. På röda Bordeauxviner.

Vit Bordeaux har inte alls fått den uppmärksamhet de förtjänar. Tiden kommer förhoppningsvis. Kanske fortare än vi tror. Som det ser ut idag finns det en ökad efterfrågan på vita viner i alla länder och vinproducerande distrikt. Till och med Sauternes i Bordeaux, det kända området för söta viner, har börjat tänka om och tänka torrt. Kvalitén ökar och det ska vara lokalt.

När det kommer till Bordeaux stavas det lokala framför allt sémillon, sauvignon blanc och muscadelle. Andra tillåtna druvor är sauvignon gris, ugni blanc, colombard, merlot blanc, ondenc och mauzac.

Sémillon är den dominerande druvan med omkring sex procent av odlinsgarealen. Därefter kommer sauvignon blanc med cirka fem procent. Det mesta kända området för vit Bordeaux är Pessac-Léognan i kommunen Graves. Där kan till och med de vita vinerna bräcka en del av de röda motparterna.

 

Det våras för vit Bordeaux!

 

I Pessac-Léognan hittar vi tunga vinnamn som Pape Clement, Château Haut Brion, Domaine de Chevalier och Château Larrivet-Haut Brion bland annat.

Vinerna görs ofta som en blandning på ovan nämnda druvor. Ibland lagras de enbart på ståltank, särskilt om de ska konsumeras unga och samtidigt ha en human prislapp. De lagringsdugliga vinerna har ofta fått både jäsa och lagrats en tid på franska ekfat.

Hur ska vi tänka matmässigt då? För de ståltankslagrade vinerna med den pigga frukten och fräschören – gärna skaldjur, klara fisksoppor, gravad lax och varför inte sushi. Vinerna med mer tyngd och komplexitet – fina fiskrätter med gräddiga såser och även ljust kött och fågel. Svamp, rotfrukter och krämiga tillbehör är alltid välkommet. Tänk lite old school fransk matlagning. Vit Bordeaux är ju redan – och förblir – old school. Det kanske aldrig blir trendigt och måste inte bli det heller. Men värt att upptäcka – ja!

 

Annons:

Det våras för vit Bordeaux!

En upptäcksfärd i det vita Bordeaux

Château Moulin de Rioucreux EOS Bordeaux Blanc 2019, nr 78490. 129 kr. Ordervara

Utmärkt inledning till ståltanksjäst sauvignon blanc och sauvignon gris. Ekologiskt certifierad frukt som står för rosa grape, rökig mineral, hö och en lockande nötig ton från tiden på jästfällningen.

Château Coucheroy Blanc 2017, nr 4136. 149 kronor. FS. Finns i 26 butiker.

Här serveras 100 procent sauvignon blanc som jäst en tid på fat. Är du inte så förtjust i sauvignon? Tänk om! Fatjäsningen förvandlar (och ibland förädlar) druvan och har här tagit fram smaker av aprikos, gröna päron, kvitten, vita vinbär och vild mynta. Klassiskt och snyggt vinbygge från Pessac-Léognan.

Det våras för vit Bordeaux!        Det våras för vit Bordeaux!

Det våras för vit Bordeaux!

G Château de Guiraud 2019, nr 90588. 189 kr. 5000 flaskor lanserades 17/11. Finns kvar i ett 20-tal butiker.

Lika delar sémillon och sauvignon blanc som legat en tid på fat och även på ståltank. Resultatet blir ett riktigt smarrigt vitt med blommiga toner av vita mandlar, svartvinbärsbuske, vit persika, apelsin och en fin rökig ton i slutet. Ekologiskt är det också.

I by Château Luchey Halde 2015, nr 3509. 249 kr. Ordervara

Klassiskt och mycket läckert på cirka 50 procent sémillon och resten sauvignon blanc och sauvignon gris. Jäsning och lagring på franska barriquer står för de rostade och lätt nötiga tonerna. Dessa varvas med persika, gula plommon, grillad citrusfrukt och färska örter.

Det våras för vit Bordeaux!         Det våras för vit Bordeaux!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar