Den vita sidan av grenache 

Det finns en mängd varianter på druvan grenache. Den kan vara luden (peluda) eller lätt rosa (gris). Den kan vara blå - punkt slut - eller helt grön. Idag håller vi oss till den vita sidan av denna expressiva druva grenache; grenache blanc. 

Med grenache blanc i glaset, kommer du troligtvis hitta gula frukter och bär. Tänk gula plommon, citrus, aprikos och färska örter. Alkoholen är ofta hög – precis som sin blå namne. Tidig oxidation kan vara ett problem för grenache blanc. Samma gäller de blå druvorna. Ett knep är helt enkelt att blanda in andra druvor i vinet, som ger syran, fräschören och lagringsdugligheten som kan saknas hos grenache blanc. 

Under midsommarhelgen provade jag ett vin gjort på 100 procent garnacha blanca. Förresten, det var inte en provning – jag drack ett glas och njöt, ordentligt. Vinet heter Edetaria Blanco och frukten kommer från Terra Alta, ett område som ligger i provinsen Tarragona i sydöstra Katalonien. Det är en av huvuddruvorna där, jämte sin blå version. Vinet köptes efter att ha provat det i samband med släppet av små partier på Systembolaget. Jag gillade det starkt och slog till på några flaskor. Nu var det dags att dra korken. 

Med tanke på att garnacha blanca är kan vara både smakrik och fyllig, hälldes det upp i en Bourgogne-kupa. En tids fatlagring har också hjälpt till med djupet och smaken i vinet. Trots sitt rykte om låg syra, hittade jag inget av det här. Syran är ”spot on” och lindas in av gula plommon, syrliga hjortron, gröna och gula äpplen, cashewkräm och krispiga mineraler. 

Edetaria Blanco är inte bara gott, det är jättegott!

Passande mat skulle vara hamburgare på fisk (gärna lax) eller kyckling. En god örtsås och spröda pommes på sötpotatis och rotfrukter skulle sitta fint till. Hel kyckling med grillad spetskål och riven parmesan blir också en match made in heaven. 

Edetaria Blanca 2015 (nr 99843. 198 kr) släpptes i september förra året och finns fortfarande kvar i flertalet butiker. Dags att ändra på det med andra ord. Drick den idag och fem år framöver. 

 

Tyvärr finns det få viner på Systembolaget gjord på denna läckra druva. Odlingarna är dessvärre också begränsande. Flest hektar hittar vi i södra Frankrike, särskilt i Rhône, med cirka 5 000 hektar. Den är faktiskt även en viktig ingrediens i de söta vinerna från Maury, Rivesaltes och Banyuls.

Från producenten Château Mont-Redon rekommenderar jag Côtes du Rhône Réserve Blanc 2017, nr 2813, 110 kr. Den är gjord på grenache blanc och viognier.

Här bjuds vi på vita persikor, gula plommon, apelsinskal och frisk citrus. Utmärkt till vit fisk i folie med smör och färska örter som salvia och rosmarin. Enkelt att tillaga på grillen.

I Spanien finns idag drygt 2 000 hektar, utspridda i Katalonien och Aragonien. Dricker du ett vitt vin från Priorat, innehåller det garanterat en stor del garnacha blanca, ofta i sällskap av macabeo – för syrans skull.

Ett bra exempel från Priorat är Gran Clas Blanco 2016 (nr 70211, 199 kr) som är gjort drygt 70 procent garnacha blanca och resterande macabeo. Vinet är rikt med rostade toner av fat, rök, mineral och krämig frukt.

Prova till råbiff eller carpaccio med rostade hasselnötter och tryffelkräm. Halstrad lax med rökig majonäs blir också kanongott. Eller varför inte en mustig paella med både kyckling, chorizo och skaldjur?

 

Annons:

Från Campo de Borja, som ligger söder om Navarra i Aragonien, finner vi Legado del Moncayo Garnacha Blanca 2016, nr 71690. 119 kr.

Ett fint och mer krispigt exempel på spansk garnacha blanca, utan fatlagring. I glaset finner vi citrus, rökiga mineraler, fikon och sälta.

Till Legado del Moncayo äter vi en räksallad med citronaioli. Smörrebröd med rökt lax eller kyckling och curryremoulad vore också smarrigt. Enkel sommarmat när den är som bäst.

 

Vilken typ av garnacha blanca/grenache blanc du än väljer, så kan jag garantera att vinstilen är ett säkert kort. Det är ett fint sommarvitt, när du har tröttat på chardonnay eller andra gröna druvor.

De fylliga, fatlagrade sorterna passar bäst till ljust kött, fågel och fet fisk. Gärna grillat, eller till sensommarens grytor med grädde och svamp.

De lätta, krispiga vinerna sippar du på balkongen, uteplatsen eller till somriga sallader med räkor, syrlig ost som chevre och halloumi eller en sån där populär bowl med fisk, grönsaker och ris.

Läs mer

Fler artiklar