Svenska flaggan
Den vita revolutionen
Skriven av Sofia Ander

Den vita revolutionen

Är den här för att stanna nu? Jag tror det. Det är dags för de vita vinerna att skina. Den vita revolutionen är här. 

Den vita revolutionen

Skiner gör redan de vita vinerna. Har kanske alltid gjort, men kvalitén har vässats ännu mer. I takt med en större efterfrågan. Vår mat på tallriken följer trenden och efterfrågan av vin den med. Det landar mer grönt och skönt på middagsbordet. Mat som matchas bäst med gröna och sköna viner. 

Röda viner står visserligen för den största delen av försäljningen på Systembolaget. Hela 47 procent enligt siffror från 2020. Under 2021 ökade Systembolagets totala försäljning med över 11 procent, mycket tack vare (eller på grund av) pandemin – då gick allt upp, speciellt försäljningen av fine wine. Nu backar siffrorna på grund av rådande omständigheter som stavas inflation, vår svaga valuta och krig. 

Men den vita revolutionen ser ändå ut att hålla i sig. Trenden med vitt vin har varit på gång ett tag. När Carlo Ferrarini, en av Italiens främsta vinmakare och konsulter, fick frågan vad han skulle gjort om tiden fanns, blev svaret:

– Om jag hade 20 år mig på mig skulle jag köpt en vingård i Marche odlad med verdicchio. En druva som är lika missförstådd som underskattad. 

 

Den vita revolutionen är närvarande i Soave, Venetien, där vi hittar lokala garganega. En druva som alltid hamnat lite i efterkälken på grund av Amarone och andra röda bjässar i regionen. Nu när vulkanviner är hett eftertraktade kan nog Soave, tack vare sin vulkaniska terroir, komma i ropet igen. Där produceras idag livfulla viner med pigg frukt och mineralkaraktär.

På tal om vulkaner. På Sicilien, närmare bestämt kring heta Etna, har den vita revolutionen pågått i några år. Merparten av områdets viner produceras av lokala nerello mascalese som skapar sirliga, röda viner. Men vitt växer. Där lyfter man fram en annan lokal förmåga. Carricante. Druvan har odlas i flera hundra år på Sicilien men fick sitt stora genombrott tack vare Benantis toppvin Pietramarina. Ett ikonvin som görs i liten skala och lagt grunden för andra producenter. Den skördas ofta sent på grund av sin höga syra, som kombineras med citrus och fina mineraltoner.

Producenter att leta efter är framför allt nämnda Benanti, Alta Mora, Girolamo Russo, Pietradolce och Tornatore.

 

Revolutionen syns tydligt även i Spanien. Och har så gjort i många år. Rioja har alltid producerat vitt vin, fast av en mer traditionell och ofta lätt oxiderad stil. Idag vågar man satsa på de gröna druvorna och göra storslagna viner. Revolutionen började däremot i Rueda där Rioja-huset Marqués de Riscal investerade så tidigt som på 1970-talet. Där dominerar druvan verdejo, som har likheter med sauvignon blanc men med en helt annan lagringskapacitet och komplexitet. Spanien är av tradition ett rödvinsland, och det tog därför 20 år innan Rueda och verdejo fick sitt välförtjänta gensvar. Samma visa var det i Galicien och andra delar av nordvästra Spanien. Området för albariño och godello, två spännande lokala druvor som mestadels konsumerats på plats. Exporten av dessa viner har ökat markant de senaste 15 åren. Marknaderna i Asien, USA och Europa vill ha mer vitt, av den fräscha, friska och gärna oekade stilen.

 

För att återgå till Rioja. Där förtjänar de vita mer uppmärksamhet, och de förtjänar framför allt att drickas upp. Framtiden ser ljus ut. Vinjournalisten Tim Atkins, en av de främsta experterna på Spanien, reser dit regelbundet och har tydligt sett utvecklingen. I en artikel tar han upp siffror som talar sitt tydliga språk. Odlingar av gröna druvor har vuxit de senaste decenniet och består idag av över 6000 hektar. För bara några år sedan var den siffran 5800 hektar. En liten men samtidigt tydlig ökning.

Den vanligaste druvan är viura. Enligt lag ska den ingå i minst 51 procent i ett vin om det är en blend. Därefter kommer druvorna tempranillo blanco, verdejo, sauvignon blanc, garnacha blanc, chardonnay, malvasía de rioja, maturana blanca och turruntés/albillo mayor, där flera av dem nyligen har blivit godkända av DO Rioja, konsortiet i regionen. Det i kombination med ett starkt fokus på växtplasten, lägre skördeuttag och unga vinmakare som väljer stora ekfat framför små (helst franska) får vinerna en ny dimension. Många odlare väljer dock att stå utanför konsortiet, och gå sin egen väg. Det ger mer frihet och en möjlighet att göra vin som man själv vill.

Tydliga exempel är Telmo Rodriguez, Artadi, fransmannen Olivier Riviere och Artuke bland annat.

 

Om vi beger oss över Altanen hittar vi nästa rödvinsland – Argentina, där malbec och kött råder. Men inte om Susana Balbo får bestämma. Hon har tagit mark. En mark planterad med gröna druvor och framför allt då landets egna torrontés i området Salta. Hon vågar sig också på nygammal teknik och jäser numera en del av sina vita på cementägg. Ett val som enligt henne ger renare och mer återhållsamma viner. Långt ifrån det man kanske förknippar Argentina med, än idag.

För att knyta ihop säcken måste Sydafrika nämnas. Ett land jag besökte i höstas, och smakerna och intrycken sitter kvar ännu. Här har det hänt mycket. Och det händer desto mer. Landets vita har alltid legat mig varmt om vinhjärtat. Men nu har de kommit ett steg till. Chenin blanc, landet mest odlade druva, har fått mer skärpa och klar frukt. Tidigare tog en del vinhus i, så det knakade. Det var aningen för mycket ek och i vissa fall restsötma. Numera är vinerna upputsade, torra och vibrerande med många lager av smaker. Semillon är också på gång och landar i både Bdx-blends eller skiner i egen majestät. Chardonnay får vi inte glömma. Vinerna från kustnära områden som Elgin, Hemel-en-Aarde och Cape Agulhas är rena rama energiknippen med förfinad ekhantering och bara krispig, klar frukt.

Framtiden ser ljus ut. Den vita revolutionen är här, och med den kommer vintips som ni får vänta på till nästa vecka.

Bild från DinVinGuide

Den vita revolutionen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer