De bästa paketen på Systembolaget – kluckande tips

Julklappstipsen fortsätter här på DinVinguide. Dagens tips ska finnas tillgängliga i det flesta butiker. Julen är ju snart här och vi hinner nog inte använda oss av beställningssortimentet. Däremot finns det fortfarande tid att beställa mellan butikerna, det brukar ta några dagar bara.

Till farbrorn som alltid dricker Rioja – köp ett vin från Priorat istället

Rioja i alla ära, det kan vara fantastiskt. Eller alldeles trött, urvattnat och tunt med smak av gammalt kräftspad och dålig vaniljglass. Köp ett rejält rödpang från Priorat istället, så blir det tyst på farbror.

Finca el Puig 2009, nr 2737. 195 kr. Kraftfullt och stadigt, med värmande frukt och kryddor. Smak av vildhallon, björnbär, anis, fat, ceder och mineral.

fuentesfincaelpuigpriorat-2002-175x0

Till mamma som alltid dricker Chardonnay – prova Chenin Blanc

Gillar mamma kraftfulla vita viner, med mycket smak, frukt och ek? Men kanske fastnat i chardonnayträsket, som man lätt kan göra. Inget fel med det, chardonnay är en av världen bästa druvor. Fast det är synd att gå miste om andra vintyper och druvor. Köp en fyllig sydafrikan istället.

Anima 2012, nr 2049. 149 kr. Anima bjuder på smakrika toner av rostade nötter, kola, gula stenfrukter och härligt rostade fat. Balanserat och inte ett dugg svårt att gilla. Ekologiskt.

Anima_2012_web-147x500

Till den som drömmer om en resa till Argentina – värm upp med Malbec

Det stora landet i sydväst, med sina köttbitar, tango och härliga viner. Vem vill inte åka dit? Det är oerhört vackert och fortfarande billigt, men långt bort. Ett vin som smakar Argentina, är i alla fall en liten början.

Clos de los Siete 2011, nr 92249. 169 kr. Blend på dryga 50 % av nationaldruvan malbec och resterande cabernet sauvignon, merlot, syrah och några droppar petit verdot. Balanserat och fräscht med smak av skogsbär, plommon, viol, anis och ceder.

Till den som älskar kryddstark mat, men inte tror att vin funkar till

Het mat är fantastiskt gott. Chili, curry, salsa och allt annat med massor av kryddor och hetta, är både spännande och mer vinväldigt än man kan tro. Fast skippa ett rött vin med massor av tanniner. Välj ett halvtorr vitt från Mosel i Tyskland istället. Syran och sötman kommer skära fint igenom det starka.

Riechsgraf von Kesselstatt 2012, nr 5801. 149 kr. En citrusstinn och krispig spätlese från Mosel, med läcker sötma och ordentlig syra till chilihettan.

Till tryffelsvinet – en nebbiolo såklart!

Tryffeln i sig kostar för mycket, så slå in det nästa bästa; till tillhörande drycken.

Prunotto Barbaresco 2010, nr 22013. 199 kr. Finns i flertalet butiker och har en saftig fin stil, med toner av nypon, jordgubbar och torkade örter. Avslutet är stramt och torrt.

timthumb.php

Till den bittre – och till magen

Funkar inte magen, funkar inte mycket annat heller. Hårt mot hårt, bittert mot bittert. Fernets alla örtkryddor sägs kunna hjälpa till med matsmältningen; behövs väl mer än någonsin i julbordstider.

Fernet Branca, nr 711. 199 kr för 500 ml. En av de bästa i sin kategori, då den är rejält bitter och lika befriad från onödigt socker.

fernet_branca

Till den som gillar sött – väldigt sött

Vi människor gillar sött, så är det bara. Ska det vara något sött efter maten, ska det vara bota sötsaksbehovet på riktigt. En simmig PX från Spanien fixar det. PX står för pedro ximenes, gröna druvor som fått soltorka i Spaniens varma sol. Resultatet blir ett supersött vin, med massor av koncentration. Som ett dessert i sig.

Don PX 1983 Gran Reserva, nr 76180. 172 kr för 375 ml. Djupa smaker av dadlar, fikon russin, muscovadosocker och choklad. Prova till vaniljglass eller maffiga chokladdesserter.

 

Fler artiklar