Svenska flaggan
Corvina Enoteca – ännu en anledning att hänga i Gamla Stan - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Corvina Enoteca – ännu en anledning att hänga i Gamla Stan

Gamla Stan känns inte speciellt gammal längre. Den sprudlar, vibrerar och sjuder av liv. Nya barer och krogar etableras i raskt takt. Fokus är vin, bra vin och riktigt bra mat. Inte direkt Gamla Stans signum förr i tiden, åtminstone om man av någon outgrundlig orsak hamnade på Västerlånggatan.

Senaste tillskottet heter Corvina Enoteca, som ligger mitt på Kornhamnstorg. Corvina slog upp dörrarna för bara två veckor sedan och har man lite vinkoll, förstår man att det har med vin att göra. Corvina är en av de stora druvorna i Amarone. Tack och lov serveras inte bara tunga viner här; snarare tvärtom! Corvina är en vinbar men också en restaurang. Det är i stort sett ett hål i väggen, med en rejäl bar och fler sittplatser en trappa upp. Skiner solen, gäller det att vara snabb att knipa några av sittplatserna utanför. Ett finfint spaningsläge i det numera livliga och levande Gamla Stan. Vi går dit en torsdag med solen som sällskap och får därför spana där inne istället, både på menyn och den ombonade inredningen. Klockan är snart 19 och lokalen börjar redan fyllas upp.

Rusningstid till trots får vi snabb och vänlig service av Petri, en av Corvinas kunniga sommelierer. Vi är rejält hungriga och är ute efter mat, mycket mat och såklart något gott vin till. Petri rekommenderar några goda antipasti; tonfiskcarpaccio med en underbar örtcreme, en sardinsk aubergineröra med pinjenötter och picklade grönsaker. Till detta serveras en smakrik och farligt god tapenade, fyllig olivolja och nybakat surdegsbröd. Vi hugger hungrigt in på våra goda förrätter som vi sköljer ner med en fruktig och riktigt trevlig prosecco.

IMG_0685

Rätt nummer två blir en charkbricka; något de flesta krogar måste ha idag. Men det är få som gör det bra. Corvina kan dock redan sin sak. Brickan är välfylld med olika sorters salami, skinka, oliver, mer tapenade och mer av det goda brödet. Tyckte du om en skinka eller korv extra mycket, är det bara att handla med sig hem från charkdisken.

IMG_0688

Nu vill vi ha rött och har redan spanat in oss på ett vin från Sardinien. Det väcker minnen till liv från sommarresan dit förra året.

Tänk om vinet inte är lika gott idag, på hemmaplan? Petri häller upp vår Rocca Rubia på 100 % carignano (carignan) i de breda kuporna från Spiegelau. En ljuvlig doft av örter, mörka bär, körsbär, tobak och ceder kommer upp från glaset. Det doftar också semesterminnen och smakar faktiskt minst lika bra i Sverige en varm sommardag. Kanske tack vare atmosfären och den goda maten. Kallskuret är gott, försvinnande gott och vi är fortfarande lite hungriga. Vi hittar en varm rätt på bland antipastin; gnocchi med hemgjord pesto för 80 kronor. Vi får en rejält tilltagen portion rykande varm och perfekt tillagad gnocchi. Nu blev till och med vi mätta.

IMG_0693

Är man mätt, behövs en digestif. Vi avslutar kvällen med en ekfatslagrad, fruktig och elegant grappa från Sardinien. Den gör sitt jobb och får oss att redan längta till nästa besök, med mer mat och mer vin på trevliga Corvina Enoteca.

Adress: Kornhamntorg 57

Vin: från 75 kr och upp till 155 kr. Allt från USA till Sardinien.

Mat: Antipasti runt 60 kr, charkbricka cirka 200 kr och risotto/pastarätter för 140 kr och uppåt.

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia