Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
COCKTAILS, CAJUN OCH CREOLE I NEW ORLEANS
Skriven av Sofia Ander

Cocktails, cajun och creole i New Orleans

New Orleans, eller NoLa, som invånarna själva säger är en av USA’s mest livliga, levande och välkomnande städer. Kanske för att den alltid har varit influerad och stundtals ägd av olika länder i Europa. Välkomnande - tack vare eller trots att; det får man själv bestämma. Följ med till New Orleans. 

Cocktails, cajun och creole i New Orleans

Världen börjar öppna upp sig och det går att resa igen. För inresa till USA gäller ett negativt Covid-test innan avresa. Håll er gärna uppdaterade på hemsidan för Sweden Abroad. Vi sjösätter våra resetips med en sväng till sydstaten Louisiana och staden New Orleans. En stad som en gång i tiden styrts av både fransmän och spanjorer.

Allt började 1718 då fransmännen anlade staden, då under namnet La Nouvelle Orléans som en hyllning till hertig Filip av Orleans i Frankrike. Läget precis vid Mississippifloden var perfekt för att skapa en viktig handelsstad i USA. 

Sjuårskriget i Europa och Nordamerika satte dock stopp för det franska styret och New Orleans och hela delstaten hamnade under spansk kontroll. Under denna period, den senare delen av 1700-talet byggdes de kända franska kvarteren- French Quarter – i staden. 

 

Bild från DinVinGuide

Cocktails, cajun och creole i New Orleans

New Orleans hamnade i franska ägor igen i början på 1800. Kort därefter ingick den dåvarande amerikanska presidenten Thomas Jefferson en överenskommelse – Louisianaköpet – med Frankrike där man köpte tillbaka en stor del av amerikansk territorium. Däribland Louisiana.

New Orleans historia må vara brokig, komplex och framför allt präglad av både krig och olika styren. Men det är viktig att ha en bild av den för att förstå stadens rika historia och alla dess influenser. Influenser kom från amerikaner, spanjorer, fransmän och inte minst kreolska fransmän som flydde ett Haiti som låg i revolution.

 

Bild från DinVinGuide

Numera är New Orleans staden för alla. För den som gillar jazz – här skapades dixiejazzen och här föddes Louis Armstrong. Voodoo-drottningen Marie Laveau är också född här, så självfallet finns det ett litet voodoo-museum att besöka mitt i de franska kvarteren:

https://voodoomuseum.com

Men framför allt: här finns maten och drinkarna, helt unika för staden.

Ett måste är Sazerac. En drink skapad i New Orleans, och troligtvis den första mixade drinken i hela USA. Basen är så klart bourbon och Sazerac är stadens officiella drink sedan tio år tillbaka.

 

Efter drinkar kommer mat. Och det behöver man inte leta efter.

En bra början är Bourbon House, för den som vill fortsätta på bourbon-spåret. Utbudet på drinkar är enormt och maten är klassisk – satsa på skaldjur, lokala ostron och enorma räkor i en het tomatsås med creolskt sting.

https://www.bourbonhouse.com

 

På samma gata, livliga Bourbon Street, ligger institutionen Galatorie´s. En genuin och traditionell restaurang grundad 1905.

Här serveras stilig New Orleans-mat med en fransk twist på ett avspänt södervis. Ett måste. Inled gärna med rivig drink – helst The Kentucky Reserve – och fortsätt därefter med grillad lokal fisk med brynt smör och extra krabbkött som topping. För en ännu flera franska twister – prova deras sniglar eller varför inte potatis-sufflé?

https://www.galatoires.com

 

Är man fortfarande hungrig och redo för mer historia så kanske Antoine´sCOCKTAILS, CAJUN OCH CREOLE I NEW ORLEANS Restaurant från 1840 kan locka. Stadens äldsta och än idag familjedrivna restaurang. Här föddes Oyster Rockefeller och här står tiden stilla. Är du modig – gå loss på deras alligator-soppa eller prova klassikerna Gumbo Creole. En slags soppa/gryta som finns överallt och som också innehåller allt – räkna ingredienser som ostron, räkor,krabba, ibland korv, okra och ordentlig hetta.

https://antoines.com

 

Nu behöver man en drinkpaus igen efter alla skaldjur och soppor. Man kanske också vill ta en liten paus från vimlet, den levande musiken, turismen och butikerna med voodoo-dockor ett tag. Då är Bar Marilou ett värdigt stopp.

https://www.barmarilou.com

Här stiger du in i fransk boudoir med inspiration från början av seklet, sippar på innovativa cocktails och lutar dig tillbaka i de röda sammetssofforna. Smått dekadent och fashionabelt. Blir det en drink för mycket – det är lätt hänt i New Orleans – kan du checka in på Maison de la Luz, lyxhotellet som ligger i anslutning till baren.

https://maisondelaluz.com/about/

Är inte skaldjurs- och ostronkvoten riktigt fylld ännu? Gå till Luke. En gemytlig krog inte långt från Bar Marilou, strax söder om de franska kvarteren.

Här ska man frossa vidare på pinfärska ostron från deras raw bar och gärna fortsätta med en mustig gumbo.

https://www.lukeneworleans.com

Allt mat och god dryck kräver en promenad. Ta sikte på Garden District, som ligger i stadens sydöstra delar. Det är också ett av stadens historiska områden med pampiga herrgårdar från 1800-talet, lummiga trädgårdar och kända kyrkogårdar som ofta figurerat i både filmer och serier.

 

 

 

 

Bild från DinVinGuide

Ta gärna en stillsam tur i häftiga Lafayette Cemetery nr 1 och pausa på anrika Commander’s Palace för ännu en Sazerac eller ett gäng ostron. Restaurangen är en av många landmärken i New Orleans med sin vackra och färgstarka träfasad. Här har man kunnat njuta av gumbo, sköldpaddssoppa, heta räkor och starka drinkar sedan 1893.

https://www.commanderspalace.com

Har det blivit en överdos av fisk och skaldjur? Vilken tur att cajun är en stor del av kulturen i Louisiana också. Cajun står för hetta med kända maträtter som jambalaya, gumbo och andouille, en het rökt korv gjord på fläsk, vitlök, lök och rejält med kryddor.

För cajun – gå till Cochon, som kombinerar det bästa från den amerikanska södern med de starka kryddorna och smakerna i New Orleans fylliga värld. Kom hungrig och gå loss på ribs, grillad fisk och oxkind. Cochon ingår ingår i Link Restaurant Group som driver fler kända krogar i stan, däribland Herbsaint, Peche och Gianna.

cochonrestaurant.com

Mätt och nöjd? Avluta resan med en båttur på en gammal ångfärja längs med Mississippifloden. Under färden – planera för nästa resa till söderns mest coola och varma stad. New Orleans blir man aldrig klar med.

 

 

Bild från DinVinGuide

Cocktails cajun och creole i New Orleans

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer